04

jun

Kraš, sladke dobrote vseh generacij

Čokoladne novosti , Sladke novičke

Za otroke kraljestvo živali, za odvisnike od čokolade nešteta izbira mlečnih in posebnih čokolad, za bolj prefinjene okuse bogata izbira bonbonier in če koga povabite na čajanko, mu zraven obvezno ponudite kekse Domaćica. Kraš izdelki bodo očarali vse ljubitelje dobrih sladkarij ali pa boste po njih posegli takrat, ko boste želeli narediti sladek vtis, primerni so za čisto vsako priložnost in za čisto vsak žep! Ker nas Kraševi izdelki spremljajo že več kot stoletje in upamo, da bo tako ostalo še vsaj nadaljnjih 100 let, smo vam v tem prispevku pripravili pregled najbolj znanih, najbolj sladkih in najbolj pregrešnih Kraševih izdelkov, ki z leti postajajo postajajo kot vino: vedno boljši.

Preden nadaljujete z branjem, bi vas radi samo opozorili, da obstaja zelo velika verjetnost, da se boste na sredini branja odpravili v najbližjo trgovino po Dorina čokolado ali Jaffa kekse in piškote Domaćica, ki jih boste potem namakali v toplo mleko. Če imate vso potrebno opremo že doma, pa mirne duše nadaljujte z branjem!

Životinjsko carstvo že več kot 70 let

Životinjsko carstvoVse skupaj se je začelo s proizvodnjo čokolade, ki ji je Kraš postopoma dodajal še druge izdelke kot so slano pecivo, diabetične čokolade in bonboniere. Otroci še danes zbirajo sličice Živalskega kraljestva (Životinjsko carstvo), ki otroke sladka že več kot 70 let, poleg tega pa jih z zbiranjem sličic poskuša naučiti ljubezni in odnosa do živalih. Če se malo pošalimo: to je ena izmed redkih čokolad, ki ima tudi didaktično noto! Čokolada je še zmeraj tako tanka kot se je spomnite iz vaših otroških dni, če pa imate že svoje otroke ste verjetno opazili, da so v zadnjih letih spremenili in modernizirali njihovo grafično podobo. Čeprav grejo tej čokoladi vse pohvale, si včasih želimo samo to, da bi bila morda nekoliko bolj zajetna, saj si jo včasih privoščimo tudi tisti, ki ne spadamo več v njihovo ciljno skupino. Nostalgija, pač.

Od otroške čokolade do Kraševe klasike: čokolada Dorina je bila ena izmed prvih čokolad v jugovzhodni Evropi in danes vam je na voljo v 15-ih različnih okusih ter posebnih izdajah, ki so narejene z mislimi na tiste, ki bodisi ne smejo uživati sladkorja ali pazijo na linijo, zato lahko dobite tudi Kraš čokolado Dorina brez sladkorja ali pa tako, ki je sladkana s stevio. Čokolada za kuhanje Dorina je bila mnoga leta nepogrešljiva v kuhinji naših mam in babic, še posebej eksotična pa je bila tista z rižem! Se je zdaj spomnite?

Prva čokolada: Kraš 1911

Čokolada DorinaZa bolj prefinjene čokoholike pa velja čokolada Kraš 1911, čisto prva čokolada, ki jo je Kraš leta 1911 poslal v svet. To je temna čokolada, z visokim deležem kakava, ki ohranja še skoraj začetno recepturo in zato ima tudi zveste oboževalce. Tako je, tudi pri čokoladi smo lahko zelo patriotski!
Če niste tako velik oboževalec čokolade, čeprav težko verjamemo, da kaj takega sploh obstaja, imate gotovo lepe spomine na kekse Domačica, oblite s čokolado, ki jih je Kraš posodobil tudi v tako obliko, da lahko po njih posežejo tisti, ki skrbijo za zdravje in lepo postavo. Če spadate med slednje, gotovo poznate Domaćico integral. Tej keksi so v celoti narejeni iz polnovredne moke, medtem ko pravi sladokusci uživajo v piškotih, oblitih z belo čokolado. Najnovejša pregreha, ki jo morate čim prej preizkusiti, pa je Domačica s temno čokolado in pomarančo. Za prste obliznit!

Bronhi: Lakše se diše

Od čokolade se bomo preselili h klasičnim bombonom; Bronhi, Kik in bomboni 505 so tudi pri Slovencih zelo priljubljen. Bronhi so zaslužni za znameniti rek »lakše se diše«, ali po slovensko, lažje se diha in svoj čas so tudi zdravniki Bronhi bombone priporočali takrat, ko so se pojavile težave z dihali. Kraš jih danes ponuja v original in mentol različici, za katero zatrjujejo, da se po njej še lažje diha! Krašev slani program bomo pa preskočili, saj si na tako čokoladnem portalu ne upamo preveč razpravljati o slanem življenju, poleg tega pa smo vam za konec prihranili najbolj sladki ponos tovarne Kraš – Bajadero.

Krašev hit: Bajadera!

BajaderaZanimivo je, da nihče ne pozna točne letnice rojstva Bajadere, kljub temu da je ta eden izmed glavnih ponosov Kraša. Sprva je bila del mešanih bonbonier, vendar je zaradi velikega navdušenja zdaj že natanko 5 desetletji samostojen izdelek. V vsem tem času niso niti enkrat spremenili recepture, ki pa seveda ostaja strogo varovana skrivnost. Vemo da Bajadera vsebuje mandlje in čokolado, katera pa je tista aroma, ki ustvari to prijetno harmonijo, pa ostaja skrita. Bajadera je tudi zelo priljubljena med Slovenci, ki pogosto posegajo tudi po Fontana ledenih kockah.

A med Bajadero in ostalimi bonbonierami obstaja še ena bistvena razlika: ko podarite Bajadero ste lahko prepričani, da ta ne bo romala naprej kot darilo! Raziskave, ki jih je opravila družba Kraš namreč kažejo, da večina tistih, ki prejmejo v dar Bajadero, jo z velikim veseljem tudi pojejo! In, roko na srce: kdo bi si sploh želel naprej podariti Bajadero? Poleg tega se ta bonboniera ponaša s tem, da je bila prvi konditorski izdelek na Hrvaškem, ki mu je bila dodeljena oznaka »Izvirno Hrvaško«. Bajadera pa ni priljubljena samo v državah bivše Jugoslavije, temveč jo Kraš izvaža tudi v Kanado, Združene države Amerike in celo v Savdsko Arabijo, zato smo prepričani, da je pred njo še dolga in uspešna kariera ter da jo more izven naših meja spoznati še ogromno gurmanskih čokoholikov!

Kateri Krašev izdelek pa je vam najljubši in po katerem ste zahrepeneli med branjem tega prispevka?

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več