04

jun

Kraš čokolada je kraljevala tudi na dunajskem dvoru

Čokoladne novosti , Sladke novičke

Katera čokolada se lahko še pohvali s takim priporočilom? Po vrhunske čokoladne stvaritve se ni potrebno odpraviti v Belgijo in Švico, temveč jih lahko najdemo tudi zelo blizu nas, na Hrvaškem. Kraš čokolada je sladka pregreha z že več kot 100–letno tradicijo, če smo čisto natančni, stara je natanko 103 leta in se med drugim tudi ponaša kot prva in največja tovarna čokolade v jugovzhodni Evropi, s čigar dobrotami so se sladkali tudi cesarji na slovitem dunajskem dvoru! V vseh teh letih so ustvarili številne čokolade, ki so sčasoma postale kultne in so zaznamovale različne generacije ljudi.

Tovarna čokolade Kraš letno izvozi več kot 30.000 sladkih dobrot

kraš logotipAli ste vedeli, da tovarna čokolade Kraš letno izvozi več kot 30.000 sladkih dobrot v najrazličnejše dele sveta? Ker že od samega začetka vztrajajo na kvaliteti izdelkov, so njihove atribute prepoznali tudi izven evropskih meja, zato se lahko še danes pohvalijo kot eno izmed večjih in bolj uspešnih sladkih podjetjih v tem delu Evrope. Sladki program so sčasoma popestrili in danes vam poleg klasičnih čokolad, keksov in bonbonier ponujajo tudi slani program ter posebne prehrambne izdelke, kot so čokolade brez sladkorja ali čokolade s stevio. Ker se znajo uspešno prilagoditi trgu in povpraševanju potrošnikov (beri: sladkih gurmanov), je pred njimi gotovo še mnogo sladkih let!

Kako je Kraš čokolada začela svoj zmagoviti pohod

Ko je Kraš čokolada, takrat še pod okriljem podjetja Union, pred več kot stoletjem začela svoj zmagoviti pohod po Balkanu, si gotovo niso predstavljali, da se bodo z njihovimi čokoladami razvajali tudi na dunajskem dvoru. A ker je čokolada v začetku 20. stoletja bolj kot ne predstavljala eksotičen in redek prigrizek, se je avstrijski cesar hitro navdušil nad njimi in beseda o najbolj slastnih čokoladnih dobrotah se je hitro razširila. Pri tem morate tudi vedeti, da so čokolade, kot jih poznamo danes (sladke, mlečne in maslene), precej nova pogruntavščina, retro čokolade so bile veliko bolj grenke, saj so vsebovale zelo malo sladkorja. Sploh med obema vojnama je bil sladkor dobrina, s katero se je odlično trgovalo, saj je bil zelo redek in zato tudi zelo cenjen. Samo kot zanimivost lahko povemo, da je bila povprečna poraba sladkorja konec 19. stoletja približno 7 kg na osebo, v sredini 20. stoletja se je ta številka dvignila na 30 kg, kjer v povprečju ostaja še danes. Američani so pri tem seveda rekorderji, saj po najnovejših raziskavah porabijo kar okoli 60 kg sladkorja letno na osebo! Pri tem seveda ni mišljen samo tisti sladkor, ki si ga zmešate v kavo ali čaj, ampak kopica sladkorja, ki je v (prevelikih) količinah dodana tudi k drugi hrani, ki sladkorja načeloma ne potrebuje; denimo ketchup in podobne omake, instant juhe ter drugi že pripravljeni prehrambni izdelki z izrazitim in močnim okusom. Čokolada je bila zato včasih veliko bolj grenka, a tudi veliko bolj zdrava.

Krašev hit - čokolade s stevio!

kraš čokolade s stevioTo pa seveda nikakor ne pomeni, da morate zdaj črtati čokolado iz seznama najljubših prigrizkov! Kakovostni proizvajalci, med katere gotovo spada Kraš čokolada, so ulovili uravnoteženo razmerje med sladkim in zdravimi, zato si lahko brez slabe vesti privoščite njihove dobrote. Če pa se morate zaradi zdravstvenih razlogov izogibati sladkorju, imate pri njih na voljo tudi posebne čokolade brez sladkorja, zadnji hit pa so gotovo čokolade, ki so sladkane s stevio. Stevia je trenutno eno izmed bolj priljubljenih sladil, ki je veliko bolj zdravo od belega sladkorja in z njim se obnašate popolnoma enako kot z ostalimi sladili: lahko ga uporabljate v čaju, kavi, pecivih in drugih domačih sladicah. In ker so pri Krašu radi v trendu, so razvili posebno vrsto temne čokolade, ki vsebuje visok odstotek kakava, sladkana pa je s stevio!

Ne glede na vrsto čokolade, ki vam je najbolj pri srcu, prepričani smo, da vas Kraš čokolada ne bo razočarala, saj boste med njihovo bogato ponudbo zasledili različne sladke dobrote za različne priložnosti ali pa boste po njej posegli takrat, ko si boste zaželeli nekaj otroške nostalgije in Živalskega kraljestva – se še spomnite, kako neutrudno ste izbirali sličice? Ali pa si boste zaželeli okusa navadne mlečne čokolade, obogatene z različnimi okusi, od pomaranče do ledene Dorine, babice pa verjetno še zmeraj prisegajo na Dorina čokolado za kuhanje. In ne pozabite na Domaćica piškote ali Jaffa kekse, na Kik ali Bronhi bombone, pravzaprav lahko naštevamo v nedogled! Saj vemo da se ljubitelji čokolade težko ločijo od te sladke razvade, ampak sem pa tja sprememba nikoli ne škodi!

Kraš čokolade so gotovo sinonim za kvaliteto in užitek je opazovati, kako kljubujejo času, sploh če pomislimo kaj vse so doživele: tri hude vojne ter spremembe političnih in družbenih sistemov, ki pa jim kot kaže niso prišli do živega, saj tovarna še zmeraj obratuje s polno paro. Očitno mora res biti nekaj na tem, da čokolada sprošča hormon sreče in je morda ravno to tisto, kar njih in nas žene naprej, da vseskozi posegamo po njihov odličnih čokoladah, tudi takrat, ko ni vse najbolj rožnato.

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več