06

sep

Kako z malo truda pripraviti popoln čokoladni mousse

Recepti za čokoladne sladice

Čokoladni mousse je ena izmed tistih vrst sladic, ki so zelo enostavne za pripravo, pa zato niso nič manj božanskega okusa. Poleg tega vas bo v poletnih dneh prijetno ohladil in pocrkljal vaše brbončice. Poleg tega vas bo v poletnih dneh prijetno ohladil in pocrkljal vaše brbončice.

Prvi čokoladni mousse so pripravili v Franciji

Kot je že iz imena samega razvidno, čokoladni mousse oziroma mousse au chocolat prihaja iz Francije, kar v francoščini pomeni čokoladna pena. Prvi naj bi ga pripravili prav francoski čokoladni mojstri v 18. stoletju. Kmalu so njegov božanski okus spoznali tudi čez lužo, v Ameriki, kjer so v enem izmed njihovih časnikov prvi objavili recept zanj. Sladica, med pripravo katere se loči beljake od rumenjakov, je hitro postala znana po vsem svetu – še posebej po izumu električnih mešalnikov, ki so močno olajšali njeno pripravo. Ker je čokoladni mousse tako vsestranska sladica, ga lahko uporabimo na sto in en različen način. A glavne sestavine pravega čokoladnega moussa – čokolada, jajca in sladkor – se v receptu le redko spreminjajo. Zelo priljubljena je tudi različica, v kateri v receptu najdemo tudi sladko smetano, ponekod pa tudi maslo. Še posebej lepo pa njegov okus popestri kakšna kapljica ruma ali likerja z okusom sadja.

Preprost recept za puhast čokoladni mousse

Čokoladni mousse še posebej radi pripravljajo tisti, ki niso vešči v kuhinji in tisti, ki si zaželijo hitro pripravljene in vsestranske sladice. Odličen je namreč ne le kot samostojna jed, ampak lepo popestri tudi marsikatero drugo sladico.

Predstavljamo vam odličen recept za pripravo pravega puhastega in kremnega čokoladnega moussa.

Pripomočki:

 • manjša kozica 
 • večja kozica 
 • 3 posode 
 • električni mešalnik
 • spatula 
 • 8 skodelic, v katerih boste postregli čokoladni mousse 


Sestavine za 8 oseb: 

 • 300 g čokolade z vsaj 70 % deležem kakava 
 • 4 jajca 
 • 4 dl sladke smetane 
 • 40 g sladkorja 
 • 5 žlic kakava 
 • 1 dl ruma
 

MoussePostopek:

1. V vodni kopeli raztopite čokolado tako, da v večjo kozico, napolnjeno z vodo, postavite manjšo kozico in vanjo nadrobite čokolado. Vodo segrevajte na srednjem ognju toliko časa, da iz čokolade nastane gladka zmes. Nato kozici odstavite z ognja in ohladite čokolado.

2. Rumenjake ločite od beljakov. Prve v ločeni posodi penasto umešajte s sladkorjem in dodajte kakav ter rum. Nežno mešajte, da se sestavine prepojijo med seboj. Nato v drugi posodi beljake stepite v čvrst sneg.

3. V tretji posodi čvrsto stepite sladko smetano.

4. V posodo s penasto umešanimi rumenjaki postopoma dodajajte stopljeno čokolado in stepeno sladko smetano. Z električnim mešalnikom dobro premešajte, nato pa nežno dodajte še sneg iz beljakov.

5. Čokoladni mousse previdno nadevajte v majhne skodelice in postavite v hladilnik za vsaj 4 ure oziroma dokler se pena ne strdi.

6. Sladico lahko popestrite tudi s sadjem ali stepeno smetano ter pisanimi mrvicami, lahko pa uporabite tudi zdrobljene piškote in lešnike.


In še nekaj koristnih nasvetov …

Kljub temu, da je priprava čokoladnega moussea izjemno enostavna, vam bodo naslednji namigi zagotovo prišli prav:

 • uporabite kakovostno čokolado – ker je čokoladni mousse narejen iz le nekaj sestavin, je še toliko bolj pomembno, da uporabite resnično kakovostne; kvaliteta se bo seveda še posebej poznala pri čokoladi, zato je najbolje, da uporabite takšno z najmanj 70 % deležem kakava, ki bo poskrbela za resnično bogat okus sladice
 • jajca naj bodo sveža in segreta na sobni temperaturi – priprava čokoladnega moussa bo potekala brez zapletov, če boste jajca vzeli iz hladilnika vsaj 30 minut prej; hladna jajca namreč lahko strdijo stopljeno čokolado in tako spremenijo teksturo čokoladnega moussa 
 • izberite sladko smetano s čim višjim % mlečne maščobe – tako bo čokoladni mousse tudi po daljšem času ostal bolj stabilne oblike 


Nikakor torej ne pozabite, da je čokoladni mousse lahko le tako dober, kot je dobra njegova glavna sestavina, čokolada. Zato poskrbite, da zagotovo uporabite le najbolj kakovostno. Pa dober tek!

VIDEO RECEPT - Čokoladni mousse z malinami

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več