Kako vedeti kdaj so piškoti in peciva idealno pečena

Kako vedeti kdaj so piškoti in peciva idealno pečena
Čokoladni nasveti
Čas branja: 3 minute

Za vsako pečeno sladico obstaja optimalen čas pečenja, pri katerem je le ta idealno pečena.

Za vsako pečeno sladico obstaja optimalen čas pečenja, pri katerem je le ta idealno pečena. Seveda je za njen okus, obliko in izgled to zelo pomembno. To tako velja tudi za piškote, brownije, torto zato smo vam pripravili nekaj nasvetov, s katerimi si lahko pomagate, da boste naslednjič natančno vedeli, kdaj so vaše sladice pečene.

Piškoti

Kadar pečete piškote, preverite v kakšnem stanju so pri minimalnem času pečenja, ki ga navaja recept. Ker po navadi piškoti niso ravno debeli, lahko že ena sama minuta za njih pomeni veliko razliko. Takoj ko so pečeni, jih odstranite iz peki papirja na pekaču, razen če recept od vas zahteva drugače. Če se piškoti primejo na peki papir, je to lahko znak, da so se na njem predolgo hladili.

Ko se piškota narahlo dotaknete s prstom, ne sme na njem ostati skoraj nobenega odtisa.

Piškoti so pečeni, ko so čvrsti in porjaveli, to je seveda odvisno tudi od recepta samega. Ko se piškota narahlo dotaknete s prstom, ne sme na njem ostati skoraj nobenega odtisa. Za pravo količino porjavelosti, pa sledite navodilom vašega recepta.

Browniji

Torti podobni browniji, so končani, ko na robu začnejo odstopati od pekača in je v njih zapičen zobotrebec skoraj popolnoma čist. Če ne želite, da so vaši browniji suhi, jih lahko vzamete iz pečice, ko se na zobotrebcu še vedno nahaja nekaj majhnih suhih delcev mase in je le ta obarvan rahlo rjavo. Pri tem seveda pazite, da jih iz pečice ne vzamete prehitro, saj browniji morda še niso spečeni.

Torti podobni browniji, so končani, ko na robu začnejo odstopati od pekača in je v njih zapičen zobotrebec skoraj popolnoma čist. 

V primeru, da vaši browniji vsebujejo koščke čokolade, pa je treba zobotrebec opazovati bolj podrobno. Če ste namreč le tega zapičili ravno tam, kjer se nahaja košček stopljene čokolade, bo zobotrebec namreč moker, kar pa seveda ni znak premalo pečenega testa. V takem primeru je najboljše, da vzamete več zobotrebcev in jih zapičite na različnih mestih.

Torta

Tudi za testo torte velja, da je čas pečenja izrednega pomena. Nihče ne želi surovega testa, po drugi strani pa tudi suho, pusto testo ni nič kaj dobro.

Za preverjanje pečene torte, lahko uporabimo dve metodi. Prva je standardna in zelo poznana metoda, ki smo jo omenili že pri brownijih in to je metoda z zobotrebcem. Zobotrebec zapičimo v sredino testa in preverimo, do kakšne mere je pečeno. Če je zobotrebec še vedno moker in se na njem nahajajo koščki testa, potem torta še ni pečena. V primeru, da pa je zobotrebec suh ali da se na njem nahaja le malo skoraj suhih delcev testa, pa je torta pripravljena. Dobro je vedeti, da je seveda suh zobotrebec lahko tudi znak preveč pečenega testa, kar se lahko izkaže v nesočni torti.

Dobro je vedeti, da je seveda suh zobotrebec lahko tudi znak preveč pečenega testa, kar se lahko izkaže v nesočni torti.

Druga metoda je za tiste malo bolj izkušene in zanjo potrebujemo le svojo dlan. Čisto dlan široko razpremo in jo postavimo na sredino naše torte. Narahlo pritisnemo na torto in če se le ta ne uda pod pritiskom in ostane čvrsta, potem je pečena. Seveda se bo v primeru močnega pritiska torta potlačila, česar si ne želimo, zato je kot omenjeno ta metoda le za malo bolj izkušene.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Potopite se v svet popolnega razvajanja in uživajte, medtem ko je vaše telo ovito v eno izmed najslajših naravnih snovi – čokolado.
Bralni čas: 1 minuta
Pred dokončno odločitvijo je bilo manj kot teden dni. Ključno vprašanje na katerega skoraj do zadnjega nismo imeli odgovora je: Gremo na morje ali gremo z avtodomom po Gorenjski?
Bralni čas: 1 minuta
Dragi čokoholik, zdaj si na vrsti ti! Želimo si, da bi bile naše spletne poličke polne tako novih kot že obstoječih izdelkov. Želimo si, da bi naši izdelki, tako obsotoječi kot novi, izgledali tako noro dobro kot tudi so!  

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.