Kako pripraviti čokoladne praline kot jih pripravijo vrhunski mojstri

Kako pripraviti čokoladne praline kot jih pripravijo vrhunski mojstri
Čokoladni nasveti
Čas branja: 3 minute

Čokoladne praline so ene iz najbolj popularnih čokoladnih sladic. Poleg tega, da so izgledajo fantastično že na prvi pogled, so posebne tudi zaradi samega presenečenja, ki nas čaka ob ugrizu.

Čokoladne praline so ene iz najbolj popularnih čokoladnih sladic. Poleg tega, da so izgledajo fantastično že na prvi pogled, so posebne tudi zaradi samega presenečenja, ki nas čaka ob ugrizu, saj nikoli ne vemo, kakšen okus se bo skrival znotraj praline. Res pa je tudi, da so praline sicer dokaj zahtevne za pripravo ter recept za izdelavo pralin ne spada med tiste najbolj enostavne. A kljub temu smo za vas pripravili prispevek o tem, kako izdelati čokoladne praline. Morda boste potrebovali nekaj časa, da postopek izpilite, a prepričani smo, da bodo vaše praline z malo potrpežljivosti in vztrajnosti kaj kmalu videti naravnost čudovito.

Za pripravo bomo potrebovali:


Preden začnete s pripravo pralin, je potrebno čokolado temperirati. Obenem moramo pripraviti tudi modelčke, saj morajo biti le ti ustrezno segreti. Idealno je, da so le ti segreti na 26° do 27°C. Pri segrevanju si lahko pomagate s sušilcem za lase, a pazite, da le ti ne bodo toplejši od čokolade same. Ko so modelčki in čokolada pripravljeni, lahko začnemo z izdelavo pralin.

Navodila za pripravo:

1. Najprej v modelčke natočite stopljeno čokolado dokler niso do konca napolnjeni. Modelčke za praline držite na enem koncu in z drugo roko s pomočjo lopatke postrgajte odvečno čokolado iz vrha in robov modelčov.

2. Z modelčki potrkajte ob delovno površino, da iz čokolade odstranite možne zračne mehurčke.

3. Nato iz modelčkov odlijte odvečno čokolado in preverite, če so modelčki obliti iz vseh strani enakomerno.

4. S pomočjo lopatke ponovno odstranite vse ostanke čokolade iz vrha modelčkov in robov.

5. Modečke nato pustite stati 5 minut, da se čokolada posede. Nad peki papir nagnite modelčke in pustite, da še tista zadnja odvečna čokolada steče na papir.

6. Zadnji korak priprave ovojnice vaših pralin pa je, da ponovno postrgate ostanke čokolade iz vrha modelčkov in jih za nekaj minut postavite v hladilnik, da se strdijo. Ovojnica vaših pralin je tako pripravljena za polnjenje.

7. Naslednji korak in s tem drugi del v postopku priprave je polnjenje čokoladnih pralin. Polnilo, ki ga boste izbrali, je lahko poljubno, a ta ne sme biti toplejše od 25°C. Pri poljenju si pomagajte s plastično vrečko, ki jo na enem robu malce preluknjajte. To vam bo pomagalo, da boste praline napolnili kar se da natančno. Napolnite jih do 2 mm nad robom, ne pozabite namreč na dno vaših pralin. Po končanem polnjenju počakajte, da se fila posede.

8. Praline pa morate seveda še dokončno zapreti. Modelčke na vrhu najprej na rahlo ogrejte. Nato nanj nanesite majhno količino temperirane čokolade in jo s pomočjo lopatke raznesite čez celo površino modelčkov. Priporočamo vam, da čokolado dodajate po malem.

9. Odvečno čokolado iz vrha je seveda ponovno potebno postrgati. Nato modelčke za približno pol ure ponovno postavite v hladilnik.

10. Še zadnji korak je odstranitev pralin iz modelčkov. Pri tem si ponovno pomagajte z lopatko, s katero na rahlo potreptajte po zadnji strani modelčkov. Nato previdno odstranite praline iz modelčkov in jih postavite na peki papir ali pladenj.

Vaše čokoladne praline so tako končane in pripravljene za serviranje. Čeprav se postopek sploh ne sliši zahteven, je kljub temu potrebnih nekaj spretnosti in znanja, da so praline na pogled res videti estetske (največ težav povzročata prav lesk in sijaj pralin - za dober lesk je pomembna kvalitetna čokolada). Ne pozabite pa tudi tega, da lahko s polnili vaših pralin ekperimentirate in jih tako vedno naredite malo drugačne.

Za tiste, ki pa bi se radi naučili še več o izdelavi pralin, vam pri nas nudimo tudi različne čokoladne tečaje izdelovanja pralin, kjer iz prve roke znanih čokoladnih mojstrov izveste še več o izdelavi vrhunskih pralin.  Če pa izdelavo pralin raje prepustite drugim, vas vabimo na večerni dogodek Preizkušanje čokolad, kjer bomo preizkušali več kot 22 različnih čokoladnih pralin + čokoladno vino. Se vidimo?

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 2 minuti
Pri izbiri darila je zelo pomembno prav poznavanje obdarjenca, zato je izjemnega pomena, da je izbira daril čim večja.
Bralni čas: 2 minuti
Se tudi ti vedno sprašuješ, kako obliti torto? Veš, da bo sam okus torte odličen, želiš pa si, da bi torta tako tudi izgledala? Ne veš, kako narediti preliv za torto?
Bralni čas: 2 minuti
Prva stvar, na katero pomislimo, ko slišimo besedo "diabetik" je zagotovo ta, da so sladkarije zanj prepovedane. Pa je res tako? Veš, da na trgu obstajajo čokolade, ki namenjene prav bolnikom, ki ne smejo uživati sladkorja? O, obstajajo. Imenujeno se diabetične čokolade.

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.