Kako prepoznati kakavovostno temno čokolado, spletna trgovina Moja čokolada

Čokoladne novosti
Čas branja: 3 minute

V veliki izbiri temne čokolade se je marsikdaj težko odločiti, katera je najboljša in katera nas bo resnično očarala s svojim okusom.

Temna čokolada

V veliki izbiri temne čokolade se je marsikdaj težko odločiti, katera je najboljša in katera nas bo resnično očarala s svojim okusom.

Več kot 50% kupcev v trgovini bo pri svojem dnevnem nakupu kupilo tudi čokoladni izdelek. Najpogostejši nakup je zagotovo 100g mlečna čokolada, a zadnje čase vse več ljudi posega po temni čokoladi, saj poznajo njene koristne vplive na telo. A vse temne čokolade, ki jih imamo na izbiro, niso kakovostne in kvalitetne. Zato se nepoučenemu kupcu rado zgodi, da v njegovi nakupovalni košarici pristane temna čokolada slabšega porekla, ki ima lahko slabe vplive na telo in prej škodi, kot pa koristi.

Najbolj kakovosten in zdrav bi zagotovo bil izvleček 100% čiste čokolade. Takšne čokolade na prodajnih policah trgovin ne najdemo, saj je v tekoči obliki, ker je to ekstrakt, ki nastane pri izdelavi čokolade. Proizvajalci nato temu čistemu ekstraktu dodajo različne sestavine, ki dajo čokoladi okus, vonj in trdnost, ravno od teh sestavin pa je odvisno, kako kakovostna in zdrava bo tablica čokolade.

Sestavine, ki naredijo čokolado kakovostno in zdravo

Temne čokoladeNajpomembnejši sestavini čokolade sta kakavova masa in kakavovo maslo. Temna čokolada je bolj kakovostna, če vsebuje več kakavove mase. Nekateri trdijo, da je prava temna čokolada le tista čokolada, ki vsebuje več kot 75% kakavove mase. Spet drugi trdijo, da je za temno čokolado dovolj, če vsebuje samo 50% kakavove mase. Od vas je odvisno, za katero delitev se odločite, a pri izbiri raje posezite po čokoladi s čim večjim odstotkom kakava, saj je ta namreč bolj zdrava. Zagotovo je pomembna tudi kakovost samega kakava, a na to kot kupci nimamo vpliva. Dobro pa je vedeti, da najboljši in najdražji kakav pridelujejo na plantažah v Latinski Ameriki.

Kakavovo maslo je druga pomembna sestavina, ki prispeva k večji kakovosti temne čokolade. Proizvajalci čokolad pridelujejo kakavovo maslo iz plodov kakava, kar je lahko zamudno. Zato pri manj kakovostnih čokoladah kakavovo maslo velikokrat nadomestijo z navadnim maslom. Navadno maslo pa ima več nasičenih maščob, ki zdravju niso najbolj prijazne, prav tako pa okus po maslu dobi tudi sama čokolada.

Mnogi kupci zelo radi posegajo po temni čokoladi z dodatki. Tako lahko na policah najdemo temno čokolado z delčki pomaranč, jagod in drugega sadja. Pri kakovostni temni čokoladi bodo vsi dodatki naravni in sveži. Marsikdaj se zgodi, da prodajalec, zato, da si zniža stroške izdelave, v čokolado vmeša umetne izboljševalce arome, kar pa čokolade ne uvrsti v višji kakovostni razred.

Vse sestavine čokolade morajo biti napisane na embalaži. A včasih je iz napisanega težko razbrati, kakšno je razmerje med sestavinami, zgodi pa se tudi, da to razmerje ni nikjer napisano. Zato poznavalci temne čokolade poznajo trik, ki jim enostavno pokaže, ali uživajo pravo in čisto čokolado ali pa čokolado, kjer so dodane živalske ali rastlinske maščobe.

Če čokolada vsebuje živalske ali rastlinske maščobe ter večje količine sladkorja, vam po vnosu čokolade v usta v ustih ostane občutek grudic. Občutek imate, kot da bi v ustih imeli droben pesek, ki se nato počasi raztopi. Takšnega občutka pri pravi in kakovostni temni čokoladi ne boste zasledili. Kajti kakovostna temna čokolada vsebuje manj kot 3g/100g maščob ter veliko več prave kakavove mase.

Ne kupujte nekakovostnih temnih čokolad

Košček čokoladeKaj hitro se vam lahko zgodi, da z nakupov domov pridete z nekakovostno temno čokolado, saj je izbira na policah resnično ogromna. Zato si pri naslednjem nakupu vzemite čas in si preberite, kaj piše na ovoju čokolade. Poglejte, kaj čokolada vsebuje in če vsebuje velik delež maščob ali umetnih izboljševalcev arome jo raje odložite nazaj na polico. Če je možno, čokolado tudi degustirajte in se nato odločite, katera temna čokolada vam bo najbolje ustrezala. Kajti nakup kakovostne temne čokolade, pa čeprav je mogoče malce dražja, se vam bo obrestoval, saj vaše telo veliko bolje sprejme koščke kakovostne temne čokolade kot pa nekakovostne.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 2 minuti
Moja čokolada ponuja širok nabor najrazličnejših čokoladnih izdelkov. Vse izdelke skrbno pripravimo, nekatere personaliziramo, jih zapakiramo in kar najhitreje dostavimo do tebe, čokoholik.
Bralni čas: 4 minute
Čokoholiki, spremljate zadnje čokoladne novice? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem verjetno že veste, da se je nekaj dni nazaj v Zagrebu odprl Muzej čokolade. Ja, prav ste prebrali! Samo dobro uro in pol iz Ljubljane se je odprl muzej, ki je pravi raj za vse ljubitelje čokolade.
Bralni čas: 3 minute
Od tebe za  njega. Vemo, da znajo rojstnodnevna darila za moške predstavljati kar velik izziv. Medtem ko večina žensk večkrat na dan pove kakšen namig ali željo za darilo, so moški glede obdarovanja in daril precej bolj redkobesedni.

Toliko čokolad, da te spravijo ob pamet.

Ne zamudi čokoladnih novosti in novitet.