Kaj vse skriva kakavovec?

Sladke novičke
Čas branja: 6 minut
Če so kakavova zrna božja hrana, lahko tudi kakavovec mirne duše označimo za božje drevo!

Če so kakavova zrna božja hrana, lahko tudi kakavovec mirne duše označimo za božje drevo! Za tem tiči legenda o enem izmed azteških bogov, ki je svoje ljudstvo naučil pražiti kakavova semena, da bi iz njih pridobivali hranljivo kremo in krepilne napitke. V vsesplošnem duhu »zdravega življenja« kakav (in kakavova zrna) ponovno odkrivamo v tej smeri, zato je tudi danes visoko cenjena rastlina. Čeprav kakavovec neposredno povezujemo s čokolado, je pot od kakavovih zrn do čokolade sorazmeroma dolga, vmes pa nastane veliko odličnih »stranskih« produktov, ki postajajo čedalje bolj cenjeni: surova kakavova zrna, kakavova masa in kakavovo maslo. Vas zanima, kako vse jih lahko uporabite v vsakdanjem življenju? Berite dalje!

Kakavova zrna so stoletja uživala veliko mero pozornosti

cacao nibsPreden je Kolumb v Evropo pripeljal kakav in s tem malo da ne sprožil čokoladno revolucijo, so med mističnimi civilizacijami Majev, Aztekov in Inkov, kakavova zrna že stoletja uživala veliko mero pozornosti: v kombinaciji s čilijem in vanilijo so se uporabljala za krepčilen napitek, ki je bil skoraj na vsakodnevnem meniju vladarjev. Zgodovinsko gledano je ta napitek tudi prva oblika »primitivne« čokolade! Poleg tega pa so se kakavova zrna zaradi njihove zdravilne vrednosti uporabljala kot plačilno sredstvo, a ne samo v Južni Ameriki temveč tudi v Evropi.

Kakavovec je neposredno res da osnova vseh čokolad, saj plodovi tega drevesa dajejo kakavova zrna, ki so osnova za kakav in ostale čokoladne produkte. V idealnem svetu čokoholikov bi verjetno veljalo, da čokolada raste kar na drevesu, v resnici pa je tako, da se kakavova zrna najprej prepražijo in dodatno obdelajo. Iz zrn se po posebnem postopku nato pridobi kakav, ki se ga skupaj z ostalimi sestavinami zmeša v čokolado, pa naj bo to mlečna, temna, veganska ali presna. Ta je v zadnjem času nasploh zelo priljubljena, čeprav so mnenja med strokovnjaki o presni hrani zelo deljena, saj po nekaterih pravilih velja, da pod presno hrano ne spadajo živila, ki so toplotno obdelana nad 34°C – 40°C, medtem ko so kakavova zrna pražena na višji temperaturi.

Najpomembnejši vrsti kakavovca: Criollo in Forastero

Kvaliteta kakavovih zrn, kakava in posledično tudi čokolade, pa je odvisna od vrste kakavovca. Poznamo tri različne vrste, med katerimi sta dve najbolj pomembni: Criollo in Forastero ter Trinitario, ki je križanec med obema. Forastero je v čokoladni industriji najbolj pogosto uporabljen in razširjen, čeprav kakavova semena Criolla, imenovanega tudi divji kakavovec, dajejo bolj intenziven okus in aromo. A ta vrsta kakavovca je tudi manj rodna in bolj zahtevna za nego, zato so tudi čokolade, ki vsebujejo ta kakavova zrna zelo redke. Po nekaterih podatkih predstavljajo manj 10% celotne ponudbe čokolad! Zaradi tega tudi spadajo v višji cenovni razred, a po pričevanjih tistih, ki so jih poskusili, tovrstne čokolade zadovoljijo tudi najbolj izbirčne čokoladne gurmane ter vse tiste, ki cenijo vrhunske čokoladne mojstrovine. Criollova kakavova zrna lahko dobite tudi v presni obliki in z njim popestrite druge jedi. Zrna, ki se pridobivajo iz divjega kakavovca, pa so med drugim znana tudi po tem, da so pred samo obdelavo bolj sladkega okusa kot zrna drugih kakavovcev!

Za razliko od Criolla, se kakavovec vrste Forastero goji predvsem v potrošniške namene in predstavlja kar 80% svetovne proizvodnje kakava in čokolade. Čeprav je množično uporabljen, še ne pomeni da gre za slabo vrsto ali nizko kakovost, saj se skrivnost za dober kakav skriva v pravilnem gojenju, obiranju in praženju zrn.

Ste za smoothie iz kakavovih zrn?

Pražena kakavova zrna, ki so lahko cela ali zdrobljena, so tudi prvi končni proizvod kakavovca, ki je užiten in namenjen končnim uporabnikom, zato je tudi eden izmed glavnih izvoznih proizvodov Južne Amerike ter ostalih držav, ki gojijo kakavovec. Kako pa lahko uporabljate kakavova zrna? Ker so nekoliko grenkega okusa jih zmešajte v jogurt, suho sadje, med oreščke ali sadni smoothie in dobili boste zdrav in osvežujoč napitek! Če si vanj vmešate še malo vanilije in čilija boste uživali enako pijačo kot starodavna azteška civilizacija, prav tako jih lahko za popestritev uporabite v vseh klasičnih pecivih. Kakavova zrna so zelo zdrava, saj vsebujejo veliko pozitivnih sestavin, ki vam bodo dvignila koncentracijo, pospešila krvni obtok in zmanjšala utrujenost, zato ni presenetljivo, da so poznana tudi kot eno izmed super živil. Ko iz kakavovih zrn pridobivajo kakav in mu dodajo maščobe, ogromne količine sladkorja, različne E-je, konzervanse in umetne ekstrakte pa to »super živilo« ostane samo še živilo. Enako velja za čokolado.

A ker že govorimo o zdravi plati kakavovih zrn in kakava, ne moremo mimo kakavovega masla. Najboljšega pridobivajo s hladnim stiskanjem kakavovih zrn, iz katerih priteče zlatorumen maščoba, blagega okusa in intenzivnega čokoladnega vonja. Čeprav je tudi pri nas čedalje bolj priljubljeno, marsikdo od vas ne ve, zakaj vse ga lahko uporabljate!

Dobre lastnosti kakavovega masla

kakavovo masloKakavovo maslo je nadvse priljubljeno v kozmetični industriji. Dobra plat tega je, da si lahko preproste hranljive kreme pripravite tudi sami doma! Z nekaj fantazije lahko ustvarite dišeče masažne ploščice ali kreme za telo, zelo pa je priljubljeno v poletnem času, saj naj bi pomagalo k bolj rjavemu tenu kože. Če pa bi ga radi uporabili v kulinarične namene, ga lahko kot rastlinski nadomestek za maščobo uporabite v vseh klasičnih pecivih, čedalje bolj priljubljen pa postaja v vegetarijanski in veganski kuhinji. Ker se kakavovo maslo topi pri temperaturi 35˙C, ga je priporočljivo hraniti v hladilniku, saj boste s tem podaljšali njegov rok trajanja.

Nenazadnje je kakavovo maslo tudi osnova dobre čokolade. Poudarek je na dobri čokoladi, saj lahko zaradi množične proizvodnje čokolade nekateri proizvajalci legalno goljufajo in uporabljajo tudi druge rastlinske maščobe, recimo kokosovo ali palmino, s čimer pa je tudi aromatičnost okusa in kvalitete veliko nižja. Odlike dobre čokolade so visok delež kakava, nizka vsebnost sladkorja ter naravna vanilija namesto umetno pridobljenega vanilina (ali pa katero drugo naravno sladilo in aroma). Za najbolj goreče privržence čokolade se na tržišču najdejo tudi čokoladni priboljški z 99% kakava, vendar so te čokolade ekstremno grenkega okusa, četudi imajo dodane arome pomaranče, vanilije ali drugega sadja, je pa res da je intenzivnost grenkobe odvisna od vrste kakava, ki je bil uporabljen pri pripravi čokolade.

Višji deleža kakava kot ima čokolada, bolj je zdrava

Praviloma velja, da višji delež kakava kot ima čokolada, bolj je kvalitetna in zdrava. Nadvse priljubljena mlečna čokolada je napram žlahtnim temnim čokoladam relativno novo odkritje, saj so ji velike količine sladkorja in mleka primešali komaj pred dobrimi 150-imi leti in jo tako naredili bolj sladko in zaradi tega tudi množično priljubljeno.

Ampak za zdravo čokolado ni treba odšteti veliko denarja, lahko si jo ustvarite popolnoma sami? V spletni trgovini mojacokolada.si imate na voljo vse sestavine, ki jih potrebujete za pripravo domače in zdrave čokolade, če pa se vam ta podvig zdi preveč zahteven, si sadne smoothije in poletno pecivo dopolnite z najfinejšimi kakavovimi zrni in že imate pripravljen zdrav čokoladni obrok!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 2 minuti
Moja čokolada ponuja širok nabor najrazličnejših čokoladnih izdelkov. Vse izdelke skrbno pripravimo, nekatere personaliziramo, jih zapakiramo in kar najhitreje dostavimo do tebe, čokoholik.
Bralni čas: 4 minute
Čokoholiki, spremljate zadnje čokoladne novice? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem verjetno že veste, da se je nekaj dni nazaj v Zagrebu odprl Muzej čokolade. Ja, prav ste prebrali! Samo dobro uro in pol iz Ljubljane se je odprl muzej, ki je pravi raj za vse ljubitelje čokolade.
Bralni čas: 3 minute
Od tebe za  njega. Vemo, da znajo rojstnodnevna darila za moške predstavljati kar velik izziv. Medtem ko večina žensk večkrat na dan pove kakšen namig ali željo za darilo, so moški glede obdarovanja in daril precej bolj redkobesedni.

Toliko čokolad, da te spravijo ob pamet.

Ne zamudi čokoladnih novosti in novitet.