Je »veganska čokolada« res veganska?

Je »veganska čokolada« res veganska?
Sladke novičke
Čas branja: 3 minute

Obožujete čokolado, hkrati pa ste ljubitelj živali in je zaradi tega raje ne jeste? 

Ali veste, da lahko to sladko razvado uživate brez kančka slabe vesti? Predstavljamo vam vegansko čokolado.

Je čokolada lahko veganska?

To je vprašanje, ki si ga je verjetno zastavil že marsikdo. Odgovor je seveda pritrdilen – čokolada namreč »prihaja« iz kakavovca, grma oziroma drevesa, zato je že sama po sebi veganska. »Neveganska« postane šele v procesu, kjer ji dodajo mnoge aditive, vključno s sladkorjem in mlekom ali mlečno maščobo. Kvalitetna čokolada pa vsebuje višji delež kakava, čiste sestavine in prav nobenih škodljivih dodatkov. In višji kot je delež kakava, bolj je čokolada čista. 

Kljub temu, da je zaradi vseh možnih dodatkov večina čokolad »neveganskih«, pa je dobra novica ta, da se nekateri proizvajalci vedno bolj posvečajo proizvodnji veganskih čokolad, zato je izbira vedno večja. Vsem, ki jim nekoliko močnejši in bolj grenak okus, ki je pogojen z visoko vsebnostjo kakava, ne ugaja, pa so na voljo tudi mlečne veganske čokolade. Mleko živalskega izvora v tem primeru nadomešča na primer mandljevo ali riževo mleko.

Številne prednosti

Uživanje visokokakovostne veganske čokolade ima mnoge prednosti. Raziskave so denimo pokazale, da je temna čokolada bogata s flavonoidi, ki imajo izjemne antioksidativne lastnosti, saj naše telo pomagajo ščititi pred različnimi boleznimi, kot so na primer rakava in srčna obolenja, obenem pa upočasnjujejo proces staranja ter s tem pripomorejo k boljšemu počutju in bolj mladostnemu videzu. 

Obožujete čokolado, hkrati pa ste ljubitelj živali in je zaradi tega raje ne jeste?

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da zaradi vsebnosti mnogih koristnih snovi in obenem manjše količine zdravju škodljivih sestavin pozitivno vplivajo ne le na fizično, ampak tudi na psihično počutje.

Kje iskati?

Če ste se odločili poizkusiti vegansko čokolado, pa niste prepričani, ali boste izbrali pravo, vam svetujemo, da ste pri nakupu pozorni na primerno označbo na embalaži. Obstaja pa tudi nekaj veganskih čokolad, ki ne vsebujejo sestavin živalskega izvora in škodljivih dodatkov, pa ni tega nikjer posebej označenega. Zato je ob nakupu smotrno prebrati še seznam sestavin, izogibati pa se je priporočljivo čokoladam z dolgim seznamom sestavin, saj te nemalokrat niso nič drugega kot le nekakovostna in cenena polnila.

Visok delež kakava

Veganska čokolada običajno vsebuje delež kakava, višji od 55 %, je pa seveda ključna sestavina čiste čokolade kakavovo maslo. A brez skrbi, kakavovo maslo je, ne glede na to, da se sliši ravno nasprotno, rastlinskega izvora, in zato primerno za vse živaloljubce.

Če ste bili doslej vajeni mlečne čokolade, za prvi poizkus čokolado z več kot 70 % kakava svetujemo le najbolj pogumnim, saj je razlika v deležu kakava med mlečno in temno čokolado precejšnja. Z roko v roki z višjim deležem kakava gre namreč tudi bolj močan in grenak okus. Morda je za »začetnike« zato najbolj primerna čokolada s 55 % kakava, vsekakor pa pred nakupom ne pozabite preveriti sestavin, saj tudi nekatere čokolade z visoko vsebnostjo kakava vsebujejo sestavine, ki izhajajo iz mleka.

Izbira veganske čokolade pa ne bo koristila le vašemu zdravju, ampak tudi mnogih ljudem ter okolju. Veliko proizvajalcev je namreč zavezanih pravični trgovini, ki prepoveduje otroško delo, obenem pa spodbuja enakopravnost spolov, varne, zdrave in poštene delovne pogoje ter varovanje okolja. S slednjim pa se zagotovijo tudi optimalni pogoji za življenje na Zemlji.

Veganska čokolada postaja ena izmed najpriljubljenejših vrst čokolade. Če je navdušila tudi vas, naj vam namignemo še nekaj – tako kot vsako drugo vrsto čokolade jo lahko uporabite pri peki čokoladnih sladic, izdelavi čokoladnega sladoleda, ali pa okusnega domačega čokoladnega mleka!

>> Najboljši veganski čokoladni namaz <<

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
BAM slaščičarska akademija v roku nekaj tednov odpira svoja vrata in v svoje vrste vabi vse domače in profesionalne slaščičarje.
Bralni čas: 2 minuti
Pri Mojačokolada.si  potrebujemo tvojo pomoč! Natančneje, pripravljamo  BAMbastičen izziv , ki ti lahko omogoči nekaj mesečno zalogo najboljših izdelkov za peko BAM!
Bralni čas: 3 minute
BAM izdelki  so namejeni za pripravo vrhunskih slaščic, odličnega videza in izjemnega okusa, tudi doma. Gre za odlično čokolado za peko, ki je bila do zdaj na voljo le najboljšim svetovnim slaščičarjem.

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.