Je čokolada še vedno zaželeno darilo za rojstni dan?

Je čokolada še vedno zaželeno darilo za rojstni dan?
Sladke novičke
Čas branja: 3 minute

Čokolada je bila nekoč posebno in dragoceno darilo, nato je zaradi množične proizvodnje poceni čokolad prišla na slab glas – danes pa ponovno velja za darilo, ki povezuje.

Nato je zaradi množične proizvodnje poceni čokolad prišla na slab glas – danes pa ponovno velja za darilo, ki povezuje.

Obdarovanje ob posebnih priložnostih ter zaradi izkazovanja naklonjenosti ter hvaležnosti sega v sam začetek človeštva. Hrana je bila pogosto darilo, saj je bila v tistih časih precej bolj cenjena kot danes – obilo hrane je pomenilo dober družbeni položaj, saj je kazalo na spretnega lovca, ki brez težav skrbi za preživetje svoje družine oziroma plemena. V prvih civilizacijah so kot darilo v obliki živil podarjali najbolj težko dostopno hrano ali živila, ki so bila pomembna za trgovanje. Tako so marsikje cenili med, oljčno olje in vino. V sodobnem času pa se je kot pogosto darilo za rojstni dan, obletnico ali drug praznik uveljavila čokolada.

Čokolada je bila nekoč posebno in dragoceno darilo, nato je zaradi množične proizvodnje poceni čokolad prišla na slab glas – danes pa ponovno velja za darilo, ki povezuje.

V času, ko je bil kakav dragocen in je bila njegova pridelava skromna, so kakav oziroma čokolado uživali predvsem premožni odrasli. Zakaj? Ker se je precej hitro uveljavilo mnenje, da čokolada napolni z energijo in deluje kot afrodiziak. Celo Napoleon je imel menda vedno pri sebi tablico čokolade, da se je lahko okrepčal. Otroci, zlasti v slabše situiranih družinah, pa so lahko celo v prvi polovici dvajsetega stoletja o čokoladi samo sanjarili. Nič čudnega, da je ta tako burila njihovo domišljijo in postala predmet njihovega poželenja, kot je to v svoji knjigi „Čarli in tovarna čokolade“ lepo predstavil tudi Roald Dahl.

Današnje generacije pomanjkanja ne poznamo. Vsi, ki smo se rodili nekje od sedemdesetih let preteklega stoletja dalje, smo jo lahko uživali skoraj brez ovir. Vedno je bila prisotna kot darilo za rojstni dan, pa tudi ob vsakem običajnem dnevu smo je lahko zaužili dovolj. In morda je prav to obilje povzročilo, da je prišla čokolada na slab glas. Danes lahko marsikdaj slišimo, da starši pravijo, naj otrokom ne nosimo čokolad. Imajo prav? Delno se lahko z njimi strinjamo, delno ne.

Dobra čokolada je dobro darilo

Dostopnost do čokolade sovpada s povečano pojavnostjo sodobnih civilizacijskih bolezni. Sladkarije na splošno se pogosto krivi, da je pri otrocih pogostejša sladkorna bolezen, da imajo prekomerno telesno maso, težavo z zobnim kariesom, da so hiperaktivni in seveda zasvojeni s sladkorjem. Ali to drži? Vsekakor! A govorimo o sladkarijah in sladkorju na splošno, ne pa o čokoladi. Ko je čokolada pred leti po krivici prišla na slab glas, so tega namreč hitro pričele odpravljati raziskave, ki vedno znova dokazujejo, da sta kakav in kakovostna čokolada zdrava. Nobenega razloga torej ni, da čokolada ne bi bila odlično darilo za rojstni dan, tako za otroke kot za odrasle – potrebno pa je izbrati takšno, ki vsebuje visok odstotek kakavovih delcev in malo drugih sestavin, še posebej pa v njej ni sladkorja.

Kakovostne temne čokolade z veliko kakava so še vedno odličen vir energije, in marsikateri športnik vam bo povedal, da je tablica okusne čokolade veliko boljša kot kakršen koli energijski napitek – z njo se napolnimo z energijo in telo oskrbimo z zdravimi hranili.

Ne prikrajšajte otrok za čokolado!

V želji po zdravem življenju družine gredo nekateri starši predaleč, in kadar nam zatrjujejo, da njihov otrok ne je čokolade, oziroma vas opomnijo, da naj vaše darilo za rojstni dan ne vsebuje čokolade, je čas, da jim postrežete z nekaj dejstvi. Kakovostna čokolada ni nezdrava, temveč ravno nasprotno. Odlično pomirja, nas naredi srečne, dobro nahrani in še nekaj – pomaga pri čustvenem povezovanju. Otroci, ki ne smejo jesti čokolade ali grizljati koščkov kakava ter kakavovih zrn, so zagotovo prikrajšani.

Tudi odrasli obožujejo sladka darila

Bi radi, da vam darilo za rojstni dan ali ob kakšni drugi priložnosti pomaga, da se prikupite in izkažete hvaležnost, tako kot so za to s podarjanjem živil skrbela prva plemena? Na nekaterih področjih smo ljudje precej napredovali, na drugih se prav nič ne razlikujemo od jamskega človeka. Z okusi, ki razvajajo brbončice, ter darilci, ki se žametno topijo na jeziku, lahko še vedno dosežemo marsikaj. Kakovostna čokolada lahko otopli odnose in zmehča srca, pomaga pa vam tudi pridobiti ljubezen. Še posebej to velja pri ženskah – dokazano je, da se te čokoladi precej težje uprejo kot moški.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Tudi če sama panna cotta izgleda izjemno elegantna in zahtevna sladica, je v resnici panna cotta pripravljena le s tremi sestavinami: želatino, sladko smetano in sladkorjem. Skupaj z našimi nasveti in triki, vas priprave naj ne bo več strah.
Bralni čas: 3 minute
Obožujemo dobro rolado.   Rolada je impresivna in navdušujoča sladica. Toda pridobiti rolado s popolno spiralo je lahko težavno, saj se lahko zlahka razpoči ali zlomi. Pripravili smo trike in nasvete, s katerimi boste poenostavili pripravo svoje naslednje rolade.
Bralni čas: 2 minuti
Ste v ekipi bele čokolade? Ali bolj prisegate na čokolado mlečnega okusa ali na dekadentno temno čokolado? Ne glede na to, v kateri skupini ste, je kar nekaj različnih načinov, kako uporabiti čokolado. Eden izmed njih je uporaba v sladicah, za kar pa je običajno potrebno čokolado raztopiti.

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.