Imate rajši belo čokolado?

Imate rajši belo čokolado?
Sladke novičke
Čas branja: 1 minuta

Bela čokolada pa tehnično gledano pravzaprav sploh ni čokolada. Ne vsebuje namreč kakavove mase, ki je glavna sestavina »prave« čokolade, temveč le kakavovo maslo, ki je dodano zato, da je čokolada pri sobni temperaturi trdna.

Statističnih raziskav med čokoholiki ne manjka, nekatere so bolj, druge manj resne. Vse po vrsti pa kažejo, da so nekatere vrste čokolade bolj priljubljene od drugih, kar seveda ni niti malo presenetljivo – pričakovati gre, da bo sladka mlečna čokolada bolj priljubljena od grenke temne čokolade. Prav mlečna čokolada je med najbolj priljubljenimi, v zadnjem času pa je vedno bolj zaželena bela čokolada, ki je nekoliko nenavadna in prav zato tudi bolj privlačna. Ljubitelji bele čokolade vedo, da še bolj kot njena nežna barva prepriča okus, ki je v primerjavi s temnejšimi različicami precej drugačen.

Bela čokolada

Bela čokolada pa tehnično gledano pravzaprav sploh ni čokolada. Ne vsebuje namreč kakavove mase, ki je glavna sestavina »prave« čokolade, temveč le kakavovo maslo, ki je dodano zato, da je čokolada pri sobni temperaturi trdna. Tališče kakavovega masla je le nekoliko nižje od temperature človeškega telesa, tako da se košček čokolade dobesedno stopi v ustih. Poleg kakavovega masla za okus bele čokolade poskrbi sladkor ter mleko, to pa je že vse, kar potrebujemo za takšno čokolado. Pogosto so dodane še druge snovi, ki poudarijo ali spremenijo okus čokolade, belo pa lahko kombiniramo z drugimi vrstami čokolade ali z drugimi slaščicami. V ponudbi v čokoladnicah in spletnih trgovinah s čokoladami najdemo najrazličnejše izvedbe bele čokolade, najpogosteje pa se kombinira z gozdnimi sadeži ali drugim sadjem, pa tudi z oreščki, kokosom in podobno. Poleg tako ali drugače obogatenih tablic bele čokolade se najde tudi bela vroča čokolada, razna čokoladna darila in drugi izdelki, ki jih je iz čokolade mogoče narediti.

Ne glede na formalnosti pa je bela čokolada na prodajnih policah in seveda tudi v srcih čokoholikov na povsem enakovrednem mestu z drugimi čokoladami. Tako kot temnejše čokolade tudi belo najdemo povsod, v takšni ali drugačni obliki – poznamo klasične čokoladne tablice, pa tudi torte, sirupe, likerje, belo vročo čokolado, biskvite in drugo pecivo iz bele čokolade ali kombinirano z njo. Priložnosti za okušanje je torej dovolj, izgovorov praktično ne potrebujete!

Privoščite si torej tablico bele čokolade – lahko si izberete takšno s posebnimi dodatki, lahko pa si tablico bele čokolade izdelate kar sami in dodate dodatke po svojih željah!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 4 minute
Pred tabo je praznovanje, za peko sladic pa so zadolžili prav tebe. Glavna igralka bo torta. Kako torej pripraviti najboljšo torto? S tabo delimo nekaj nasvetov, s katerimi priprava torte ne bo stres ampak zabava.
Bralni čas: 4 minute
Vanilija je kraljica začimb. Poleg cimeta, je največkrat uporabljena v sladicah. Poleg tega vpliva na naše razpoloženje in celo pomaga pri utrujenosti in tesnobi. Toda, kako jo uporabiti?
Bralni čas: 3 minute
Nekatere torte so enostavne in priprava ne zahteva veliko truda. Spet druge navzven izgledajo popolnoma preproste, njihova notranjost pa zahteva napredne slaščičarske tehnike. Za nekatere potrebujemo več časa, za druge spet manj. 

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.