16

jun

Gorenjka, najboljša čokolada na sončni strani Alp

Sladke novičke , Slovenska čokolada , Zgodbe o čokoladi

Ali morda veste, kaj si privošči vsak čokoholik, ko si zaželi pristne domače kulinarične pregrehe? Odgovor verjetno vsi poznate: to je čokolada Gorenjka! Prva in največja tovarna čokolade pri nas ima zelo pisano zgodovino, ki sega v začetek 20. stoletja, ko je čokolada začela s svojim zmagoslavnim pohodom tudi po drugih evropskih deželah. Danes, po več kot 90-ih letih njihovega obstoja, je nasmihajoča se punčka v narodni noši postala prepoznaven simbol tovarne, ki povezuje več generacij. In naj vas ne zavede stereotip, da so Gorenjci stiskaški: Gorenjka pr lešnikih gotovo ne skopari!

Nastanek slovenske čokolade

gorenjka logotipZgodba o nastanku slovenske čokolade je morda nekoliko nenavadna, saj se ni začela odvijati pod spretnimi prsti kakšnega čokoladnega mojstra, temveč med trapisti, menihi, ki izhajajo iz strogega rimokatoliškega cerkvenega reda. Slovenski samostan trapistov se je nahajal v Brestanici, ki je znana po gradu Rajhenburg, v katerem so živeli omenjeni menihi trapisti. V tem gradu so l. 1896 prav trapisti pričeli s proizvodnjo čokolade in likerjev. Čisto mimogrede lahko omenimo, da so kljub strogemu redu in doslednem spoštovanju verskega nauka bili eni izmed bolj modernih državljanov, saj so še istega leta dobili svoj telefon, elektrarno in tiskarno, v kateri so poleg didaktičnega materiala tiskali prve ovitke za čokolade.

Trapisti so bili znani po tem, da so se ukvarjali z različnimi gospodarskimi panogami, od živinoreje in sadjarstva do vinogradništva ter sirarstva. Gotovo ste se ob omenjenih menihih spomnili na sir Trapist in prav imate, izdelava in proizvodnja sega prav v ta rimokatoliški red. Trapisti so sloveli po kakovostnih izdelkih, zato ni čudno, da so bile tudi njihove čokolade zelo cenjene in kakovostne; leta 1912 jim je sam cesar Franc Jožef podelil častni naziv Imperial in zlatega leva kot zaščitni znak, s čimer so njihove čokolade tudi uradno postale znane po najvišji kakovosti.

In če se izrazimo s sodobnimi besedami: njihova tovarna je bila hitro rastoče podjetje, ki je že v začetku 20. stoletja zaposlovala več kot 30 ljudi, pridelali pa so dobrih 40 ton čokolade na leto! Sodobna Gorenjka to sicer zmore v desetih dneh, vendar pa je res, da je danes med nami veliko več čokoholikov kot pred več kot 90-imi leti. Čeprav tovarna Gorenjka in trapisti niso neposredno povezani, slednji predstavljajo temelj čokoladne industrije kot jo poznamo danes.

Zadnjič smo pisali, kako so se s čokolado Kraš sladkali na dunajskem dvoru, a tudi Gorenjka ni prav dosti zaostajala po priljubljenosti med pripadniki modre krvi; kraljeva družina Karađorđevičev se je na poti na Bled večkrat ustavila v Lescah, kjer je takratna Gorenjka imela svojo prodajalno!

Edina slovenska tovarna čokolade, ki izdelke ustvarja od osnovnih surovin do končnega izdelka

gorenjka čokoladaZgodovina slovenske čokolade je zaradi tega veliko bolj pestra kot bi si lahko mislili. Čeprav je Gorenjka preživela kar nekaj neprijetnih obdobij, med katerimi je bilo najhujše tisto po 2. svetovni vojni in slovenski osamosvojitvi l.1991, še zmeraj kraljuje na trgovskih policah, kjer ponujajo sladke pregrehe, saj je med Slovenci ena izmed bolj priljubljenih čokolad, njihovo kvaliteto pa so prepoznali tudi onkraj naših meja in zatojim izvoz predstavlja dobršen del prometa. Kot zanimivost pa lahko poudarimo, da je Gorenjka edina tovarna čokolade pri nas, ki svoje izdelke ustvarja po lastnih receptih: od osnovnih surovin do končnega izdelka. Čisto upravičeno smo lahko ponosni nanjo!

Gorenjkin zaščitni znak se je rodil pred 30-imi leti

Kaj pa je prva asociacija, ko pomislite na Gorenjko? Upamo si trditi, da najprej pomislite na nasmihajočo se punčko z avbo na glavi, ki je oblečena v gorenjsko narodno nošo. Ta zaščitni znak je pred 30-imi leti ustvaril Miki Muster, mojster slovenskega stripa in je tekom časa doživel številne preobrazbe, pri katerih pa je »punčka« vedno ohranila širok nasmeh in značilno avbo. Kmalu zatem so njihovo celostno podobo dopolnili še z značilnim rdečim ovitkom, po katerem so njihove čokolade prepoznane še danes.

A da ne bomo govorili preveč o tehničnih lastnostih: Gorenjka je v zadnjih desetletjih precej dopolnila in izpopolnila svoj prodajni program. Čeprav še zmeraj najbolj slovi po mlečni čokoladi in čokoladi s celimi lešniki, vam ponujajo tudi obilico čokolad z visokim deležem kakava (temne čokolade), riževe čokolade ter čokolade z različni polnili, asortiman pa dopolnjuje še biskvitno pecivo vseh možnih okusov. Tisti, ki pa radi pečete čokoladne dobrote, gotovo poznate njihove jedilne čokolade, ki so bogate s kakavom ter čokolade v prahu, s katerimi boste v prihajajočih vročih dneh gotovo posipali vaš tiramisu ali obogatili okus sladoleda – čokoladnega seveda!

Najbolj priljubljen izdelek: Gorenjka velikanka s kar 3 kg celih lešnikov!

Gorenjka pa si zasluži posebno pozornost tudi zaradi tega, ker ustvarja za tiste prave in »zaresne« čokoholike: njena čokolada velikanka je 7 kg mlečna čokolada in od tega vsebuje kar 3 kg celih lešnikov! Če jo želite deliti še s kom drugim, je idealna za zabave, sicer pa si jo mirne duše lahko privoščite sami zase. Nakup lahko opravite v kateri od trgovin Žito ali pa z nekaj kliki v najbolj sladki trgovini, mojacokolada.si in čokolada velikanka bo v nekaj dneh pri vas doma. Pred tem samo naredite nekaj prostora v hladilniku, da se vam zaradi prihajajočih toplih dni čokolada ne bo stopila v omari namesto v ustih!

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več