13

maj

Gorenjka - polna vsega dobrega

Sladke novičke , Slovenska čokolada

Danes je Gorenjka tista čokolada, ki jo imamo Slovenci še posebej radi, saj predstavlja »našo« blagovno znamko, ki obsega najljubše izdelke mnogih sladkosnedov in vseh čokoholikov. Skozi dolgo zgodovino, ki je sooblikovala tudi zgodovino pridelave čokolade na slovenskem, je Gorenjka dosegla današnjo podobo in tudi prepoznavnost, ki lahko na trgu konkurira bolj znanim in oglaševanim tujim znamkam čokoladnih izdelkov. Z značilno rdečo podobo in simpatično deklico, ki daje Gorenjki obraz, so izdelki te blagovne znamke priljubljeni in uporabljani, tako da se pridelava čokolade lahko nadaljuje, nastajajo pa vedno nove čokoladne umetnine, ki jih lahko sladkosnedi spremljamo na prodajnih policah v obliki vedno novih sladkih izdelkov.

Zgodovina Gorenjke

Gorenjka polna vsega dobregaZgodovina Gorenjke skorajda sovpada z zgodovino proizvodnje čokolade na slovenskem, saj se začne v začetku dvajsetega stoletja, ko je bila na ozemlju današnje Slovenije, natančneje v Lescah, ustanovljena tovarna čokolade, predhodnica današnje Gorenjke. Prva leta obratovanja so bila uspešna, medtem ko so se med drugo svetovno vojno in po njej pojavile težave. Prav iz teh težavnih časov je izšla Gorenjka s svojim današnjim imenom – to se je uveljavilo leta 1958, ko se je tovarna preimenovala in dobila nov zagon. Že prej so pričeli tudi z izvažanjem čokolade, ki je bila tudi sicer pogosto hvaljena, med drugimi tudi s strani članov kraljeve družine Karađorđević. Sledil je konstanten razvoj, ki se ni ustavil niti med vsesplošnim pomanjkanjem kakava v 70. letih – takrat se je začela tudi proizvodnja raznih drugih izdelkov. Poleg čokolad z različnimi dodatki in sestavinami se je na trgovskih policah pojavilo pecivo, ki je v ponudbi še danes, tako kot čokolade. Razvoj se je nadaljeval, prav tako pa tudi oblikovanje in uveljavljanje blagovne znamke – v 80. letih je Gorenjka dokončno dobila obraz, ki ga je pripravil Miki Muster. Od takrat se razvoj podjetja nadaljuje, ponudba se vseskozi širi in izpopolnjuje. Skozi negotova leta po osamosvojitvi se je izkazalo, da trdni temelji podjetja in priljubljenost njihovih izdelkov na trgu zagotavljajo preživetje blagovne znamke, ki danes ni uspešna le v Sloveniji, temveč tudi drugod po svetu.

Danes se Gorenjka osredotoča predvsem na izpopolnjevanje svoje ponudbe, ki obsega že zavidljivo število okusnih čokoladnih izdelkov, pa tudi drugih dobrot, ki s čokolado sploh nimajo veliko skupnega. Na trgovskih policah tako ne najdemo le mlečnih čokolad z različnimi dodatki (med temi je najbolj znana Gorenjka s celimi lešniki), temveč tudi temne čokolade z visoko vsebnostjo kakava, različne jedilne čokolade in druge pripravke za kuhanje, pecivo … Izdelke blagovne znamke Gorenjka boste le težko spregledali, saj so odeti v značilno rdečo embalažo, ki je enotna za vse izdelke, krasi pa jih seveda tudi podoba deklice z avbo, pa tudi sicer bo zadostoval že hiter pregled police s čokoladami.

Gorenjkina presenečenja

GorenjkaPoleg izdelkov iz redne ponudbe pa nudi Gorenjka še razna presenečenja, ki se občasno znajdejo na trgovskih policah. Ti že tako široko ponudbo še popestrijo in razveselijo tudi tiste bolj zahtevne sladkosnede. In o kakšnih izdelkih pravzaprav govorimo? Pogosto gre za bolj prefinjene čokoladne slaščice, na primer pralineje z mlečno ali lešnikovo kremo, majhne čokoladne prigrizke ali čokoladne tablice z bolj eksotičnimi dodatki, na primer bomboni. V tej skupini se najdejo tudi izdelki, ki sledijo sloganu »polna vsega dobrega« tudi izven meja čokoladnih sestavin – z nekaterimi izdelki Gorenjka pomaga drugim, kar potrjuje akcija čokoladnih tablic, od nakupa katerih gre 10 centov neposredno gasilcem v zahvalo za njihovo nesebično pomoč. Ne glede na to, ali vas bolj zanimajo nenavadni čokoladni izdelki ali dobrodelne akcije, oddelek Gorenjkinih čokoladnih presenečenj bo vedno navdušil z novimi izdelki, zato ga je vredno preveriti večkrat.

Čokolada velikanka

A med prej omenjenimi presenečenji nismo omenili najbolj nenavadnega izdelka pod blagovno znamko Gorenjka. Ne gre za pralineje v obliki zvezdnih utrinkov ali sadje, oblito v mlečno čokolado – najbolj nenavaden izdelek v znameniti rdeči embalaži je namreč čokoladna tablica. Seveda to ni povsem običajna tablica čokolade, čeprav ne vsebuje nobenih eksotičnih sestavin. Vas zanima? Najbolj nenavaden izdelek blagovne znamke je gotovo Gorenjka velikanka, ki je pravzaprav običajna mlečna čokolada s celimi lešniki, le da ta tehta kar 7 kilogramov, dodanih pa je za kar 3 kilograme lešnikov! Takšna ogromna čokolada seveda ne najde svojega mesta na trgovskih policah, prilagojenih za majhne čokoladne tablice. Treba bo obiskati katero izmed posebnih Žitovih prodajaln, ali pa velikanko posebej naročiti. To lahko opravimo tudi preko spleta. Kakorkoli se že odločimo, Gorenjka velikanka je gotovo prava izbira za preganjanje lakote sladkosnedov. Za enega samega čokoholika je morda prevelik zalogaj, bo pa 7 kilogramov ravno prav za kakšno večjo zabavo, na kateri se zbere več ljudi z močno željo po tej sladki pregrehi. Tako je gromozanska čokolada tudi odlična ideja za darilo, če nameravamo obdariti več oseb hkrati, poleg tega pa lahko upamo, da bomo tudi sami deležni kakšnega grižljaja. Morda še ne takoj na začetku, a kmalu postane jasno, da je 7 kilogramov čokolade kar velik zalogaj, zato bo gotovo prišel na svoj račun vsak, ki se bo ob pravem času znašel v bližini ogromne čokoladne tablice.

S takšnimi izdelki torej Gorenjka še danes osvaja srca domačih in tujih kupcev, pa tudi prihodnost je dovolj svetla, da se lahko že vnaprej veselimo novih izdelkov izpod spretnih rok mojstrov čokolade. Če so se vam med branjem začele cediti sline – preverite, če imate morda v omari še kakšno čokolado na zalogi, ali pa se odpravite na sprehod do najbližje trgovine!

VIDEO - ČOKOLADA GORENJKA


Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več