Doma pripravljena sladkorna pena

Doma pripravljena sladkorna pena
Sladke novičke
Čas branja: 4 minute

Le kdo ne pozna sladkorne pene, te unikatne puhaste slaščice, ki je nepogrešljiv del različnih zabav, festivalov in sprehajanja po zabaviščnih parkih? 

Le kdo ne pozna sladkorne pene, te unikatne puhaste slaščice, ki je nepogrešljiv del različnih zabav, festivalov in sprehajanja po zabaviščnih parkih? Če ste med njenimi ljubitelji tudi vi, naj vas razveselimo, da vam ni potrebno prestopiti domačega praga, da bi se posladkali z njo – pripravite jo lahko kar v domači kuhinji.

Prvo sladkorno peno je izdelal zobozdravnik

Sladkorna pena presenetljivo ni moderen izum, ki bi ga poznali šele nekaj desetletij. Ravno nasprotno – prvi naj bi jo izdelali ustvarjalni italijanski kuharji že v 15. stoletju! Ta zanimiva slaščica se je razširila povsod po svetu potem, ko se je razvila sladkorna industrija. Sprva je bila njena izdelava zelo zahteven proces, vse dokler ni nek ameriški zobozdravnik William Morrison (da, prav ste slišali) združil moči z lokalnim slaščičarjem Johnom Whartonom. Leta 1897 sta izumila prvi električni stroj za izdelavo sladkorne pene, ki je sladkor stopil v sirup, hkrati pa sirup spremenil v slasten, zračen puh. Ni trajalo dolgo in sladkorna pena je že osvojila množice po vsem svetu – največji razmah je doživela, ko so v 70. letih 20. stoletja patentirali stroj za njeno množično produkcijo oziroma avtomatsko izdelovanje in pakiranje. Priljubljena je povsod po svetu, med različnimi kulturami se ne razlikuje le po izgledu, ampak tudi po imenu.

Le kdo ne pozna sladkorne pene, te unikatne puhaste slaščice, ki je nepogrešljiv del različnih zabav, festivalov in sprehajanja po zabaviščnih parkih? 

Medtem, ko ji v Ameriki pravijo cotton candy, ji v Avstraliji pravijo fairy floss, v Iranu pashmak, v Turčiji pişmaniye, v Indiji sohan papdi, na Kitajskem dragon's beard candy, v Koreji pa kkul-tarae. V nekaterih državah jo strežejo kar v obliki kock, ponekod celo ne le kot samostojno jed ampak tudi kot prilogo k sadju, tortam, sladoledu, pudingu in drugim sladicam.

Ali veste, kako nastane sladkorna pena?

Verjetno niste edini, ki ste se že kot otrok spraševali, kako izdelajo sladkorno peno. V posebni napravi za izdelavo sladkorne pene se sladkor najprej stopi v sirup, medtem pa vrteča se glava ta sirup stepe v zelo majhne luknjice. S tem se sirup sproti ohlaja in se spreminja v dolge, zelo tanke nitke, ki oblikujejo nekakšen puh. Ta unikatna struktura nastane zato, ker se sladkor ohlaja tako hitro, da se njegovi delci ne morejo popolnoma rekristalizirati, ampak ostanejo v napol tekočem stanju, kar sicer ni vidno našemu prostemu očesu.

Različne barve in okusi

Če se sprašujete tudi, kako sladkorna pena dobi svojo značilno roza ali modro barvo, boste morda presenečeni, da je v resnici tako kot sladkor naravno bele barve. Roza oziroma modre barve nastane zaradi jedilnih barv, ko različne barve zmešajo med sabo, nastanejo tudi vijolična, rumena in zelena barva. Poleg tega jo lahko najdete tudi v različnih okusih. Najbolj priljubljena sta seveda okus sladoleda in žvečilnega gumija, vse pogosteje jo lahko najdemo tudi v drugih naravnih in umetnih okusih – vse od okusa manga, banane, maline, vanilije, lubenice, mentola, čokolade in karamele, vse do okusa po zelenem čaju in celo jagodni limonadi.

Doma pripravljena sladokrna pena v samo 3 korakih

Dobra novica za vse njene ljubitelje je, da jo lahko pripravite tudi v domači kuhinji s pomočjo aparata za izdelovanje sladkorne pene, če tega nimate, jo lahko pripravite v samo 3 preprostih korakih.

Sestavine:

 • 4 skodelice sladkorja
 • 1 skodelica koruznega sladkornega sirupa
 • 1 skodelica vode
 • ¼ čajne žličke soli
 • 1 čajna žlička arome po okusu (lahko uporabite aromo sadja, čokolade, vanilije oziroma tistega okusa, ki vam najbolj ustreza)
 • 2 kapljici jedilne barve po izbiri
 • palčke za izdelavo lizik

Pripomočki:

 • kozica
 • kuhinjski termometer
 • plitva ognjevarna posoda
 • papir za peko
 • metlica

Postopek:

1. korak:

V kozici na srednjem ognju mešajte sladkor, koruzni sladkorni sirup, vodo in sol, dokler se sladkor popolnoma ne stopi. Nato sestavine segrejte do temperature 160 °C (pri meritvi si pomagajte s kuhinjskim termometrom). Vročo tekočino zlijte v plitvo ognjevarno posodo. Dodajte aromo in jedilno barvo ter sestavine dobro premešajte.

2. korak:

Papir za peko razgrnite po delovni površini. Metlico potopite v posodo in jo zatem pridržite nad njo ter za sekundo pustite, da nekaj kapljic zmesi pade nazaj v posodo. Nato metlico pridržite nad papirjem za peko in jo premikajte sem in tja, da se papirju pričnejo oblikovati zelo tanke nitke sladkorja. S postopkom nadaljujte toliko časa, da na papirju nastane na pogled nekakšno gnezdo. Ta sladkorna pena sicer ne bo popolnoma enaka tisti, ki jo lahko kupite na stojnici, bo pa imela enako božanski okus.

3. korak:

Posamezne kepice sladkorne pene ovijte okrog palčk za izdelavo lizik, a pazite, da to storite, še
preden sladkorna pena postane lomljiva. Tako pripravljeno sladkorno peno lahko le še postrežete ter uživate v njenem božanskem okusu in teksturi. Dober tek!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Potopite se v svet popolnega razvajanja in uživajte, medtem ko je vaše telo ovito v eno izmed najslajših naravnih snovi – čokolado.
Bralni čas: 5 minut
Pred dokončno odločitvijo kam bomo letos potovali na zaslužen poletni teambuilding je bilo manj kot teden dni. Za spoznavanje sodelavcev in slovenske narave si je potrebno vzeti čas. Vedno in predvsem zelo vredno.
Bralni čas: 1 minuta
Dragi čokoholik, zdaj si na vrsti ti! Želimo si, da bi bile naše spletne poličke polne tako novih kot že obstoječih izdelkov. Želimo si, da bi naši izdelki, tako obsotoječi kot novi, izgledali tako noro dobro kot tudi so!  

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.