Dolga pot razvoja čokolade

Dolga pot razvoja čokolade
Sladke novičke
Čas branja: 2 minuti

Sodobne prodajalne čokolade po vsem svetu sladkajo dneve gurmanom in ljubiteljem čokolade, a kot vse drugo so tudi takšne čokoladnice od začetkov opravile dolgo in zanimivo pot, ki nekako sovpada tudi s ključnimi dogodki v zgodovini čokolade.

Sodobne prodajalne čokolade po vsem svetu sladkajo dneve gurmanom in ljubiteljem čokolade, a kot vse drugo so tudi takšne čokoladnice od začetkov opravile dolgo in zanimivo pot, ki nekako sovpada tudi s ključnimi dogodki v zgodovini čokolade. Čeprav so se čokoladnice, kot jih poznamo danes, začele razvijati šele v sedemnajstem stoletju, moramo namreč temelje te sladke dejavnosti poiskati v predhodnih stoletjih oziroma celo tisočletjih!

Zgodovina čokolade

Zgodovina čokolade sega več tisoč let v preteklost, saj so kakavovce načrtno sadili že v prvem ali drugem tisočletju pred našim štetjem. Takrat v Evropi za kakav ali čokolado niti slišali niso, so pa grenko-sladek okus kakavovih zrn poznali Olmeki, pleme Indijancev na ozemlju današnje Mehike. Od njih so skrivnosti kakavove rastline prevzeli Maji, ki so odkrili nove načine uporabe zrn – pripravljali so različne napitke, ki so se uveljavili predvsem med elitnejšimi sloji prebivalstva, kar je kasneje veljalo tudi pri Evropejcih. A do prihoda prvih evropskih raziskovalcev so napitke iz kakavovih zrn poznala že praktično vsa indijanska ljudstva, nekatera med njimi so imela tudi prave plantaže kakavovcev, ponekod pa so kakav celo obdavčili.

V Evropo je kakav priplul v šestnajstem stoletju, ko so španski in portugalski raziskovalci razširili glas o teh zanimivih plodovih kakavovih rastlin. Zelo hitro so španci ugotovili, da je možno kakavov napitek zelo enostavno tudi izboljšati – dodali so jim sladkor iz sladkornega trsa in tudi različne dodatke za izboljšanje okusa, na primer vaniljo. Proti koncu stoletja se je napitek uveljavil v družbi, sledilo je pospešeno tovorjenje kakavovih zrn preko Atlantika.

Čokoladnice

V tem času se začne zgodovina pravih čokoladnic – prva med njimi je bila ustanovljena leta 1657 v Londonu, prodajali pa so kakavova zrna v prahu in tudi različne napitke. Čokolade v trdni obliki takrat še niso poznali, vsaj ne do leta 1674, ko so začeli izdelovati torte in podobne specialitete iz čokolade. Te pa so si lahko privoščili le premožnejši gurmani, saj je bila čokolada draga in na voljo le bogatejšim slojem prebivalstva. Tako je ostalo do sredine naslednjega stoletja, ko je spričo nižanja cen čokolade zacvetel tudi razvoj novih pripomočkov – najprej so izumili mlin za mletje kakavovih zrn, nato pa so k tej napravi dodali še parni stroj, ki je omogočil masovno pripravo kakava v prahu. To je vodilo do nastanka prvih tovarn čokolade.

Prve švicarske čokoladnice so se pojavile šele v devetnajstem stoletju, ko se je uveljavila tudi oblika čokolade v tablicah. Hitro so iz čokoladne mase seveda začeli izdelovati tudi druge sladkarije – praline, bombone, kreme in podobne specialitete. Prva čokoladna bonboniera je bila pripravljena za valentinovo leta 1861. Kmalu je sledil razvoj novih vrst čokoladnih dobrot – uspešno so združili mleko in čokolado, nove mešanice pa so bile na trgu še bolj priljubljene, kar je vodilo do ustanovitve večjih podjetij, ki so se ukvarjala le s proizvodnjo čokolade (Nestle leta 1879).

V dvajsetem stoletju je prešla čokolada v splošno rabo – pojavili so se recepti za pripravo čokolade in čokoladnih jedi doma, pa tudi na trgu je bilo vedno več izdelkov. Z razvojem prometa in modernih načinov proizvodnje čokolade se je priljubljenost čokoladnih dobrot hitro razširila po vsem svetu, tako da danes povsod najdemo kakšno čokoladnico, tudi pri nas! Zapomnite si torej – ne le, da je čokolada do vaših ust prepotovala iz daljnih dežel, potovala je tudi skozi čas!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Nekatere torte so enostavne in priprava ne zahteva veliko truda. Spet druge navzven izgledajo popolnoma preproste, njihova notranjost pa zahteva napredne slaščičarske tehnike. Za nekatere potrebujemo več časa, za druge spet manj. 
Bralni čas: 3 minute
BAM slaščičarska akademija v roku nekaj tednov odpira svoja vrata in v svoje vrste vabi vse domače in profesionalne slaščičarje.
Bralni čas: 2 minuti
Pri Mojačokolada.si  potrebujemo tvojo pomoč! Natančneje, pripravljamo  BAMbastičen izziv , ki ti lahko omogoči nekaj mesečno zalogo najboljših izdelkov za peko BAM!

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.