Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Čokoladno mleko

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
cokoladno mleko

Čokoladno mleko je zaradi svojega odličnega okusa po čokoladi velikokrat prva izbira marsikoga, ki želi potešiti svojo žejo.

Čokoladno mleko je mleko, ki mu je dodana čokolada v prahu in zaradi tega ima zato okus po čokoladi. Od samega proizvajalca je odvisno, katere sestavine so še dodane, ponavadi pa je v majhni meri dodan še sladkor, ki dodatno izboljša okus. Tako kot navadno mleko je tudi za čokoladno mleko nujno, da je shranjeno v hladilniku. Tako namreč preprečimo temperaturnim vplivom, da bi se mleko prehitro pokvarilo in skisalo.

Pripravite si ga kar sami!

Čokoladno mleko lahko kupite v vsaki trgovini, če pa želite, pa si ga lahko izdelate kar sami doma. Mleku samo dodajte kakavov prah ter sladkor (lahko tudi umetna sladila, če želite), pa že imate svoje domače čokoladno mleko. A to ni edini način priprave tega napitka. Navadno mleko lahko tudi zmešate s staljeno čokolado, čokoladnim sirupom ali s prahom za izdelavo čokoladnega mleka, ki že vsebuje vse, kar potrebujete. Tako se lahko igrate s količinami čokolade in drugih dodatkov, ki jih zmešate v mleko ter si tako ustvarite svoje čokoladno mleko, ki povsem ustreza vašemu okusu.

Prav tako lahko v mleko poleg čokolade dodate še med ali pa posežete po bolj eksotičnih sestavinah, kot je na primer cimet ali celo čili.

V vseh primerih je rezultat enak – dobite unikatno domače čokoladno mleko, ki ga lahko uživate vedno, kadar vas je volja, z njim pa lahko navdušite tudi prijatelje.

Čokoladno mleko in kalorije

Nekateri strokovnjaki za prehrano pogosto kritizirajo čokoladno mleko, ker naj bi vsebovalo preveč ogljikovih hidratov. Zaradi tega bi naj bilo čokoladno mleko tudi eden izmed krivcev za prekomerno telesno težo pri otrocih, ki preveč uživajo to čokoladno pijačo. Res je, da lahko čokoladno mleko vsebuje kar dvakrat več sladkorja, kot pa navadno mleko, ki nima dodanega okusa. To je seveda odvisno od samega proizvajalca te pijače. A danes je na voljo tudi čokoladno mleko, ki ne vsebuje dodanih maščob ter z nižjo vsebnostjo ogljikovih hidratov. Zato trditve, da je čokoladno mleko tisti krivec, ki debeli naše otroke, ne držijo. Zaradi pestre ponudbe se lahko danes vsakdo sam odloči, po katerem izdelku bo posegel, seveda pa je tudi pomembno, da se čokoladno mleko uživa v omejenih količinah. Kajti tako kot pri vseh stvareh, tudi pri čokoladnem mleku velja, da pretiravanje ni dobro.

Dobro je tudi za športnike

Raziskava, ki so jo izvedli na eni univerzi v Indiani, pa je pokazala, da lahko čokoladno mleko pomaga pri regeneraciji športnikov po treningih in naporih. Znanstveniki so skupini športnikov med dvema napornima treningoma dajali različne energetske napitke, ki so namenjeni nadomeščanju izgubljenih soli in vode ter čokoladno mleko z nizkim deležem maščobe. Rezultati so pokazali, da so tisti športniki, ki so med treningoma pili čokoladno mleko, pri drugem treningu dosegli kar za polovico boljše rezultate kot pa vsi ostali. Avtorji raziskave so prepričani, da je razlog za to predvsem v razmerju ogljikovih hidratov ter proteinov, ki jih mleko vsebuje. Pravo razmerje naj bi omogočilo boljšo vsrkavanje v telo, telo pa lahko zato med daljšim naporom izkoristi več energije.

Če imate radi čokolado, potem vas čokoladno mleko zagotovo ne bo razočaralo. S svojim mlečno-čokoladnim okusom, ki ga ljubijo tako otroci kot tudi odrasli, je čokoladno mleko pijača, ki že od samega začetka okoli leta 1920 navdušuje ljudi vsepovsod po svetu.

Mojačokolada.si - Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | Mojačokolada.si. BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Želim prejeti čoko e-revijo!

Želim prejeti čoko e-revijo!

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno čoko E-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno