10

nov

Čokoladnica Passero

Čokoladne novosti , Sladke novičke , Slovenska čokolada

Na severovzhodu Slovenije, na drugi strani reke Mure, je majhna, nekoliko odmaknjena in žal prevečkrat pozabljena dežela, ki jo poznamo pod imenom Prekmurje. Pokrajino zaznamujejo velike ravnice, okrašene s pšeničnimi, koruznimi, bučnimi in drugimi polji, majhne obcestne vasice, štorklje, ki si rade poiščejo gnezdo na vseh možnih tramovih, v »čudnem« narečju govoreči ljudje, ki se prevažajo predvsem s kolesi, in stare prekmurske hiše, katerim stoji največkrat ob strani hlev. Prekmurje pa je znano tudi po nadvse prijaznih, iskrenih in gostoljubnih ljudeh, ki radi postrežejo mimoidočega tujca s kozarcem svojega vina in toplo pogačo, ki jo je spekla gospodinja. Ker je ta košček Slovenije nekoliko odrezan od preostalega dela, premore poleg zanimivih jezikovnih in kulturnih posebnosti tudi veliko kulinaričnih zanimivosti. Prekmurci so zelo sladkosnedi ljudje, saj v njihovi kulinariki ne manjka raznih sladic, od katerih je zagotovo najbolj znana prekmurska gibanica. Njihove sladice so večinoma preproste in jih radi popestrijo z različnimi plodovi iz narave, ki jih je v Prekmurju na pretek (predvsem z bučnimi semeni, makom in orehi). Dobrih okusov, ki jih ponuja Prekmurje, pa se zavedajo tudi na posestvu Passero, kjer si želijo, da bi bila pokrajina deležna večje pozornosti sladokuscev iz Slovenije in tujine. Njihovo posestvo, ki je, kot pravijo, staro, a oni so mladi, ponuja različne domače izdelke, a zagotovo najbolj posebni so njihovi »domači okusi v čokoladni preobleki«.

Čokoladne radosti PrekmurjaPodeželska čokoladnica Passero iz samega osrčja Prekmurja je čokoladnica z dolgo tradicijo. Na njej gospodarijo kar tri družine, nastala pa je kot ljubezensko darilo gospodarja Tomaža, ki je želel svojo izbranko Jasmino presenetiti s slastnimi čokoladnimi poljubi. K sreči ni ostalo le pri tem in čokoladno darilo se je razvilo v uspešno čokoladnico, ki danes razveseljuje tudi druge ljudi s svojimi prekmurskimi dobrotami iz čokolade. Jasmina iz čokoladnice Passero pravi, da je njen mož Tomaž podjeten partner, ki je poskrbel, da je njuna ljubezenska zgodba prerasla v resno poslovno vizijo podeželske čokoladnice. Dvoril ji je na prav izviren način, s čokoladnimi pralineji, ki jih je sam izdelal. In ker sta bila oba doma v živilski stroki, so se tudi njune čokoladne zamisli hitro razcvetele. V čokoladnici delata oba, nove okuse pa iščeta predvsem v prekmurskem okolju, tradiciji in menjavanju letnih časov.

Zakonca se pri poigravanju z novimi okusi ne ustavita pri standardnih kombinacijah čokolade in klasičnih dodatkov (npr. lešnikov, rozin), ampak drzno posežeta dlje, v samo prekmursko kulinarično tradicijo, ki jo čokoladnim gurmanom ponudita v kombinaciji s čokolado. Ene njunih prvih čokoladnih dobrot – čokoladne pralineje, ki jim pravita kar »čokoladne preobleke domačih okusov« in jih ponujata v zbirki Čokoladne radosti Prekmurja, zlijeta v čokoladne bombone skupaj z bezgom, bučnim oljem, gibanico, tramincem in jurko. »Okusi Prekmurja« v kombinaciji s čokolado so na voljo posamično, za tiste bolj drzne, pa tudi kot mešanica vseh. Da so te čokoladne dobrote tudi primerno darilo pa sta poskrbela z ličnim pakiranjem v majhne priročne škatle, na katerih je narisan njihov zaščitni znak – vrabček (kar pomeni njihov priimek v italijanščini), katerega perut je v obliki lipovega lista in ima simbolni pomen za Slovence.

Čokoladne hruškeNjuno poigravanje s čokoladnimi okusi pa ni ostalo le pri izdelovanju pralinejev. Pri ustvarjanju čokoladnih tablic po navdihu, pravita, da sta rada črpala navdih iz običajnih vsakodnevnih stvari. Navdušuje ju že oreh, ki ga pobereš pod drevesom, ali pa semena, ki se jima nasmehnejo, ko razpolovita bučo. Pri iskanju idej za nove čokoladne okuse se rada prepuščata igrivosti, pri tem pa ju podeželje in tradicija ne omejujeta, ampak ju doživljata kot navdihujoči vrednoti. Te ročno narejene čokolade so iz temne čokolade, s 70 odstotki kakavovih delov, ter so izdelane iz domišljije z orehi, semeni buč in konopljinim semenom.

Ponudba te zanimive podeželske čokoladnice pa vsebuje tudi neobičajne čokoladne izdelke, kot so npr. čokoladne hruške na pecljih. Idejo za njih sta dobila iz zgodbe o pomenu suhih hrušk v času preden smo poznali sladkor. Sama se rada pohvalita, da te lepe in navdihujoče zgodbe oblikujeta tako, da postanejo hkrati tudi okusne.

Čokoladnica Passero je zagotovo nekaj novega, izvirnega in zelo potrebnega na slovenskem trgu čokolad. Ljubitelje čokolad navdušuje s svojimi izvirnimi in polnimi okusi, hkrati pa na nek način odseva kulturo in običaje te mnogokrat prezrte, kulinarično bogate regije. Vsekakor Prekmurje vabi vsakega obiskovalca, še posebej pa tiste sladkosnede!

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več