10

nov

Čokoladnica Olimia se predstavi

Čokoladne novosti , Sladke novičke

Olimski samostan v majhni vasici Olimje na jugovzhodu Slovenije vsako leto obiščejo številni turisti iz Slovenije in širše Evrope. Poleg tega, da je minoritski samostan poseben že sam po sebi, pa se v njem skriva ena najstarejših lekarn v Evropi. Lekarna deluje že od 17. stoletja, ko so Olimje naselili patri pavlinci in tukaj začeli sistematično preučevati zelišča. Samostan pa ni edina znamenitost te majhne vasi. Vas slovi tudi po eni izmed najzanimivejših čokoladnic v Sloveniji, v kateri se čokoladni recepti dedujejo že več generacij – čokoladnica Olimia. Čokoladnica stoji le nekaj metrov stran od samostana, do nje pa vodi idilična pot, ki že takoj nakazuje na to, da se bližamo prav posebnemu kraju.

Čokoladnica OlimjePraoče te čokoladnice s tradicijo, Alfonz Videtič, je ustvarjal čokoladne slaščice že pred več kot stotimi leti. Na prelomu iz 19. v 20. stoletje je deloval na Dunaju kot znani slaščičar in ustvarjalec čokoladnih dobrot, ki je rad preizkušal in odkrival nove recepte za svoje slaščice. Njegova kariera slaščičarja pa se je morala žal zaključiti leta 1915, ko je moral zaradi pomanjkanja kakavovca in drugih uvoznih surovin prenehati z delom. Recepti za njegove čokolade so za dolgo časa utonili v pozabo, dokler jih ni v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ponovno obudil eden izmed njegovih potomcev, Rudolf Videtič. Staro ljudsko šolo v Olimju je odkupil in preuredil v tovarno čokolade, katera še danes uporablja nekatere recepte njegovega očeta. Danes je čokoladno linijo prevzel njegov sin Urban, ki izdaja čokoladne dobrote svojega očeta pod znamko »Sladkosti iz Olimja«, hkrati pa je tudi poskrbel, da je dobila čokoladnica številne butike po Sloveniji. Sladkosti iz Olimja je tako možno kupiti tudi v Novem mestu, Celju, Piranu, Mariboru in Moravskih toplicah.

Čokoladnica je poleg zanimive družinske tradicije cenjena tudi zaradi skrbno izdelanih čokolad, katerih metode izdelovanja so ostale iste kot pred stotimi leti. Skoraj vse slaščice, ki so na voljo v čokoladnici, so izdelane ročno, zaradi česar je tudi vsak kos čokolade unikatne oblike in okusa. Da pa bi bila čokolada še bolj unikatna in tako primerna za darilo in spomin, jo v Olimju radi okrasijo in naredijo čisto po želji kupca. Na voljo so čokoladne slaščice vseh vrst (pralineji, tablične čokolade, čokoladne lizike, s čokolado oblito sadje, dražeji, čokoladni trufli in mnogo drugih), pri katerih lahko kupec izbira njihovo obliko, okus in embalažo. Slaščice so narejene le iz najkvalitetnejših sestavin, pri izdelavi pa uporabljajo zgolj kakavovo mast brez rastlinskih maščob, masla in drugih dodatkov, zaradi česar ima čokolada bolj izostren in kvalitetnejši okus, je bolj zdrava in obstojna dlje časa. Sladkosti iz Olimja so na voljo sladokuscem, ki bi radi presenetili sebe ali svoje bližnje s kvalitetno in okusno čokoladno dobroto, prav tako pa znajo v Olimju poskrbeti tudi za zadovoljstvo podjetij - vsako podjetje si želi, da bi bilo čim bolj prepoznavno in kako bi si te lahko ljudje bolje zapomnili, kot z dobrim koščkom čokolade? V čokoladnici izdelujejo 3- ali 6-gramske majhne čokoladice, ki jih zavijejo v srebrno ali zlato folijo, potem pa v ovitek z izbranim logotipom podjetja. Čokoladice so super reklamno darilo za stranke podjetja, ki se lahko postrežejo ob kavi ali pa kar v kakšni posodi v čakalnici, seveda pa so tudi idealna izbira za poslovna darila. Različna podjetja se navdušujejo tudi nad izbiro njihovih pralinejev, ki jih je možno zaviti v priročne škatle različnih oblik, barv in vzorcev, z logotipom podjetja, čisto po izbiri. Bombonjere s kvalitetno in okusno čokolado, zapakirane v lično škatlo z logotipom podjetja, pa so prefinjeno in dobro izbrano darilo za poslovne partnerje.

Izlet v Olimje je skorajda obvezen za vsako družino, saj ponuja ta pokrajina številne znamenitosti, vredne ogleda. V neposredni bližini se je možno odpočiti v Termah Olimia, navdušiti otroke v Deželi pravljic in domišljije, izobraziti v zgodovinsko pomembnem minoritskem samostanu in na koncu posladkati s sladkimi in kvalitetnimi dobrotami iz čokoladnice z dolgo tradicijo.

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več