Čokoladnica Lucifer ohranja bistvo prave čokolade

Čokoladne novosti
Čas branja: 4 minute

Čokoladnica Lucifer je svojo dejavnost hitro razširila in v Velenju že nekaj časa uspešno deluje tudi kavarna Lucifer, kjer se lahko okrepčate z dobro kavo in si zraven privoščite še košček odlične čokoladne pregrehe.

Čokolada, brez katere si mnogi sladkosnedi danes ne predstavljajo več življenja, je na žalost v veliki večini primerov samo senca tiste prave čokolade, ki so jo konkvistadorji pripeljali iz Amerike, zato lahko upravičeno trdimo, da obstaja čokolada in Čokolada; taka prava, polnega okusa in ne kontaminirana s kilogramom sladkorja, mlekom, maslom in drugimi dodatki, med katerimi je prave čokolade samo za vzorec. Čokoladnica Lucifer je ena izmed tistih čokoladnic, ki v svojih izdelkih združujejo bistvo čokolade.

Čokolada lahko povzroča odvisnost

HotČokolada, ki nastaja s praženjem kakavovih zrn, ima svoje korenine že v času Aztekov in Inkov, ki so zrna kakavovca mešali v vodo in si pripravljali osvežilne in poživljajoče napitke. Ampak, ali ste vedeli, da je prava čokolada v bistvu zelo zdrava in zelo grenkega okusa, lahko pa povzroča tudi odvisnost? Prav zaradi prisotnosti grenkega okusa so ji čokoladni mojstri pred več kot 100 leti postopoma začeli dodajati sladkor in mleko, in tako je iz prave čokolade nastala mlečna čokolada. Ta je postala množično priljubljena, a je na žalost zgolj senca prave čokolade. Pravi ljubitelji čokolade najraje posežejo po tisti čokoladi, ki vsebuje najmanj 35 % kakava, saj je to tista spodnja meja, ki loči temno čokolado od mlečne. Čeprav za čokolado na splošno velja, da je nezdrava, da škoduje zobem in je kriva za nabiranje kilogramov, pa to velja predvsem za predelane mlečne čokolade, ki jih spremlja velika vsebnost sladkorja. Temne čokolade so, v normalnih količinah, zelo hranilne in pozitivno vplivajo na koncentracijo ter znižujejo verjetnost, da bi nas doletel srčni infarkt, saj vsebujejo karbolno kislino, ki preprečuje oženje arterij. Tablica temne čokolade nam bo tudi dvignila energijo in je zato priporočljiva pri večjih fizičnih naporih. Še vedno seveda govorimo o pravi, temni čokoladi, taki, ki jo izdeluje tudi Čokoladnica Lucifer.

Verjetno se zdaj sprašujete, kako čokolada povzroča odvisnost, če pa je tako »zdrava«. Odgovor vas bo verjetno presenetil, ampak ne glede na to, za kakšno vrsto čokolada gre, se prehrambni strokovnjaki še zmeraj v en glas strinjajo, da lahko prekomerno uživanje čokolade povzroča odvisnost, ki ni nič kaj drugačna od kofeinske ali sladkorne odvisnosti. Podobno kot kava, ki je v manjših dozah priporočljiva in ima številne pozitivne lastnosti za naše telo, je tudi čokolada v manjših količinah za naše zdravje priporočljiva, v večjih pa škodljiva. Če recimo karikiramo primer z vinom: kozarček vina na dan je dober za kri, liter pa vemo, kam vodi. Čokolada in drugi sladkorji namreč vsebujejo snovi, ki so dober nadomestek za hormon serotonin in ta spada v skupino hormonov »sreče«. Ob uživanju čokolade in drugih sladkorjev se nam tako dvigne nivo serotonina in zato imamo občutek, da smo bolj srečni in zadovoljni. Vsekakor pa je uživanje čokolade v gurmanske namene popolnoma sprejemljivo, tud če kakšen dan pojemo kakšen košček preveč, važno da s čokolado ne hranimo drugih primanjkljajev v našem življenju.

Kakavova zrna na policah z zdravo prehrano

Medene čebeliceKakavova zrna pa se ne uporabljajo samo za ustvarjanje čokoladnih pregreh, čedalje bolj pogosto jih dobimo tudi na policah z zdravo prehrano, saj so bogat vir antioksidantov. Če si kakavov prah zmešamo med ovsene kosmiče, suho sadje ali sadne smoothije, bomo ustvarili zdrav prigrizek/napitek, ki bo naše telo napolnil z energijo, koncentracija se nam bo bistveno dvignila, v večernih urah pa bomo z njim ohranjali budnost. Poleg tega pa lahko iz kakavovih zrn sami ustvarimo odlično presno čokolado!

Zadnje čase je v duhu eko in bio hrane čedalje bolj priljubljena tudi bio čokolada. Glavna lastnost bio čokolade se skriva v tem, da je kakav pridelan na ekološki način, torej ni škropljen s škodljivi pesticidi in podobni repelenti. V proizvodnji se običajno uporablja nerafiniran sladkor, poleg tega pa je taka čokolada tudi bolj bogata s hranilnimi snovmi in je zato prijazna ne le do okolja, temveč tudi do našega zdravja.

Gurmanski presežki s čokoladnico Lucifer

Kulinarične in gurmanske presežke vam gotovo nudi Čokoladnica Lucifer, ki različne čokoladne dobrote ročno ustvarja že od leta 2007. Svojo zgodbo gradijo predvsem na kvalitetnih in izbranih sestavinah, da so pri tem zelo uspešni pa dokazuje tudi visoko povpraševanje po njihovih čokoladah, ki jih med drugim lahko dobite tudi v Hong Kongu in na Japonskem. Take prefinjene čokoladne specialitete zmore ustvariti samo nekdo, ki je globoko v sebi ljubitelj prave in okusne čokolade, saj njihova ponudba zajema klasične temne čokolade, praline, čokolade z okusi, čokolade brez sladkorja, posebno bio linijo, veliko pozornosti pa namenjajo tudi posebnim dogodkom, kot je denimo poroka, sladkim praznikom (valentinovo), njihove čokolade pa so primerne tudi kot personalizirana in poslovna darila!

Čokoladnica Lucifer je svojo dejavnost hitro razširila in v Velenju že nekaj časa uspešno deluje tudi kavarna Lucifer, kjer se lahko okrepčate z dobro kavo in si zraven privoščite še košček odlične čokoladne pregrehe. Poleg spletne trgovine, kjer najdemo nabor njihovih čokoladnih izdelkov, je po Sloveniji kar nekaj trgovinic in kavarn, v katerih boste zasledili tudi ponudbo Čokoladnice Lucifer.
Vsekakor vam priporočamo, da si tudi sami privoščite košček te sladke pregrehe. In ko razmišljate o čokoladi se odločite za tako, ki poleg kakavovih zrn vsebuje tudi veliko mero ljubezni in nič ali zelo malo sladkorja. Komaj takrat se bo čokolada spremenila v Čokolado!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 2 minuti
Pri izbiri darila je zelo pomembno prav poznavanje obdarjenca, zato je izjemnega pomena, da je izbira daril čim večja.
Bralni čas: 2 minuti
Se tudi ti vedno sprašuješ, kako obliti torto? Veš, da bo sam okus torte odličen, želiš pa si, da bi torta tako tudi izgledala? Ne veš, kako narediti preliv za torto?
Bralni čas: 2 minuti
Prva stvar, na katero pomislimo, ko slišimo besedo "diabetik" je zagotovo ta, da so sladkarije zanj prepovedane. Pa je res tako? Veš, da na trgu obstajajo čokolade, ki namenjene prav bolnikom, ki ne smejo uživati sladkorja? O, obstajajo. Imenujeno se diabetične čokolade.

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.