Čokoladni zajec

Čokoladne novosti
Čas branja: 4 minute
Najbolj priljubljena čokoladna slaščica okoli velike noči je zagotovo čokoladni zajec, ki ne sme manjkati v nobenem velikonočnem darilu.

Čokoladni zajec

Najbolj priljubljena čokoladna slaščica okoli velike noči je zagotovo čokoladni zajec, ki ne sme manjkati v nobenem velikonočnem darilu.

Čokoladni velikonočni zajec je najbolj priljubljena čokoladna sladica v času okoli velike noči. V tem času se vsako leto izdela okoli 90 milijonov čokoladnih zajcev, ki razveseljujejo mlade in stare po celem svetu. To niti ni tako presenetljivo, saj je velika noč zagotovo najbolj popularen praznik na svetu, ob bok pa ji lahko stopi samo še Božič. Obstajajo različni čokoladni zajci. Večina jih je izdelana iz mlečne čokolade, vedno bolj popularni pa postajajo tudi tisti, ki so izdelani iz temne ali bele čokolade. Lahko so votli, polnjeni s čokolado ali pa z drugimi dodatki, kot so na primer karamela, arašidovo maslo in sladke penice.

Zgodovina čokoladnega zajca

Čokoladni zajčekNobena velikonočna košara ni popolna brez čokoladnega zajca, ki ima svoje zatočišče v mehki, svetleči umetni travi. Pa ste se med žvečenjem čokoladnega ušesa ali stopala kdaj vprašali, kdo je zaslužen za to, da je čokoladni zajec danes tako popularen?

Zajec je že dolgo časa simbol pomladi. V starih evropskih poganskih verovanjih so imeli zajce za znanilce pomladi, ki je predstavljala novo rojstvo, nov začetek življenja in plodnost. Razlog za to leži v tem, da se zajci zelo hitro razmnožujejo, zato je logično, da zajci predstavljajo začetek novega življenja. A od prvih poganskih verovanj pa do izdelave prvega čokoladnega zajca je minilo kar nekaj časa. Šele okoli leta 1800 so se na svetu pojavili prvi čokoladni izdelki v obliki zajcev. Seveda ti izdelki niso bili tako dovršeni, kot jih poznamo danes. Prvotni čokoladni zajci so bili v obliki tort in drugega peciva in so tako popestrili spomladanska praznovanja. Ni trajalo dolgo, da so ti čokoladni izdelki našli svojo pot po ostalem delu Evrope, hitro pa so se razširili tudi čez lužo, v Ameriko.

Zato se ob užitju čokoladnega zajca, spomnite, da ima ta večstoletno zgodovino. Ste vedeli, da kar 76% Američanov najprej odgrizne (čokoladno!) zajčje uho? Pa vi? Kateri del zajca najprej načnete?

Čokoladni zajec na drugačen način

Če ste mislili, da obstajajo le klasični čokoladni zajci, izdelani iz navadne mlečne čokolade, se motite. Svetovno znani čokoladarji so poskrbeli za to, da imajo tudi petičneži, ki ljubijo najboljšo čokolado, svoje čokoladne zajce. Cene teh zajčkov se razlikujejo, odvisne pa so predvsem od kakovosti izdelkov ter od načina izdelave. Ti zajci so v večini primerov manjši od klasičnih, v enem pakiranju jih je več, njihova posebnost pa je to, da so izdelani ročno.

Beli čokoladni zajci postajajo danes vedno bolj priljubljeni. Mnogi ljubitelji čokolade so ugotovili, da so zelo uporabni tudi pri dekoraciji, saj nudijo odličen kontrast. Predstavljajte si, da mizo ob veliki noči okrasite z belimi in temnimi čokoladnimi zajci. Priložite jim še nekaj čokoladnih jajc ter lep šopek in prepričani ste lahko, da bodo vaši obiskovalci kar obnemeli ob pogledu na tako lepo urejeno jedilno mizo.

Izdelajte si svojega čokoladnega zajca

Čokoladni velikonočni zajecV trgovinah lahko kupite model v obliki zajca, s katerim lahko začnete z izdelavo lastnih čokoladnih zajcev. Izdelava nikakor ni tako težavna, kot bi si mislili. Potrebujete le čokolado, ki jo stalite v vodni kopeli, nato pa ji po želji primešajte druge dodatke. Čokolado vlijte v kalup in počakajte, da se strdi. Tako dobite lastnoročno izdelanega čokoladnega zajca, ki je polnjen z vašo najljubšo čokolado. Če pa želite narediti čokoladnega zajčka, ki je v notranjosti votel, vlijte vročo čokolado v model, počakajte nekaj sekund, nato pa čokolado hitro odlijte iz modela. Čokolada, ki je prišla v stik z modelom, ki je hladnejši, se bo v nekaj sekundah strdila in tako tvorila lupino. Čokolada v sredini modela pa bo še vedno tekoča in to vam bo omogočilo, da jo odstranite. Nato samo počakajte, da se čokoladna lupina dokončno strdi, potem pa jo previdno vzemite iz modela. Če mislite, da je izdelava čokoladnih zajcev težavna, boste hitro videli, da ni. Samo igrajte se in videli boste, da vam bo hitro uspelo. Zapomnite pa si, da so lastnoročno izdelana čokoladna darila vredna veliko več, kot tista kupljena v trgovini.

Raziskave potrošnikov v Ameriki so pokazale, da 42% odraslih, ki so bili vključeni v raziskavo, smatra čokoladnega zajca za najboljšo velikonočno slaščico. Na drugo mesto so se uvrstili žele bonboni, sledijo pa jim druge sladkarije. Tako lahko vidimo, da je čokoladni zajec zagotovo najbolj priljubljena čokoladna kreacija, kar se splača upoštevati tudi pri darilih. Zato poskrbite, da bodo vaše velikonočne košare in druga darila vsebovali vsaj enega čokoladnega zajca!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 2 minuti
Moja čokolada ponuja širok nabor najrazličnejših čokoladnih izdelkov. Vse izdelke skrbno pripravimo, nekatere personaliziramo, jih zapakiramo in kar najhitreje dostavimo do tebe, čokoholik.
Bralni čas: 4 minute
Čokoholiki, spremljate zadnje čokoladne novice? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem verjetno že veste, da se je nekaj dni nazaj v Zagrebu odprl Muzej čokolade. Ja, prav ste prebrali! Samo dobro uro in pol iz Ljubljane se je odprl muzej, ki je pravi raj za vse ljubitelje čokolade.
Bralni čas: 3 minute
Od tebe za  njega. Vemo, da znajo rojstnodnevna darila za moške predstavljati kar velik izziv. Medtem ko večina žensk večkrat na dan pove kakšen namig ali željo za darilo, so moški glede obdarovanja in daril precej bolj redkobesedni.

Toliko čokolad, da te spravijo ob pamet.

Ne zamudi čokoladnih novosti in novitet.