03

jan

Čokoladni recept: Čokoladni kukiji, ki vam bodo vzeli sapo

Recepti za čokoladne sladice

Ste tudi vi velik oboževalec ameriških čokoladnih piškotov, ki jim mnogi po domače pravijo tudi čokoladni kukiji? Jih radi pripravite sami ali jih raje kupite v najbližji trgovini? Če je vaš odgovor slednji, potem preprosto morate preizkusiti naš preprost čokoladni recept za ta nadvse slasten prigrizek!

Piškoti, ki so osvojili svet

Prav nič ne preseneča dejstvo, da čokoladnih kukijev največ pojedo v Ameriki – kar 7000 milijonov kosov letno! Njim v čast vsako leto 15. maja v zvezni državi Massachusetts, kjer so nastali prvi primerki teh odličnih piškotov, priredijo tudi Dan čokoladnih kukijev. Vendar pa Američani že dolgo niso njihovi edini oboževalci – čokoladni kukiji so po svetu postali priljubljeni med 2. svetovno vojno, ko so jih pošiljali ameriškim vojakom, ki so se borili čez lužo. Danes jih poznamo tako rekoč povsod po svetu, saj so odličen prigrizek, ki se lepo poda k dišeči kavi, čaju ali skodelici toplega mleka.

Čokoladni kukijiRecept za čokoladne kukije

Preden se lotite peke piškotov, si preberite nekaj naših nasvetov, ki vam bodo pomagali pripraviti ta slasten čokoladni prigrizek:

  • Stopljeno maslo je ključen korak do uspeha.

V kombinaciji s sladkorjem bo pričaralo čudovit karamelni okus, brez katerega pri čokoladnih kukijih ne gre, hkrati pa bo poskrbelo za pravo strukturo piškotov.

  • Testo pred peko dobro ohladite.

S tem boste pomagali maslu, da se zopet strdi, zaradi česar bodo čokoladni kukiji lepo narasli. Za nameček bodo na zunaj bolj hrustljavi, sredica pa bo prijetno mehka.

  • Uporabite čokoladne kapljice.

Uporabite lahko le mlečno, temno ali belo čokolado, lahko pa vsakega po malem in tako poskrbite, da bodo čokoladni kukiji še bolj zanimivi na pogled.

 

Sestavine (za 25 piškotov):

- 115 g masla
- 100 g rjavega sladkorja
- 70 g kristalnega sladkorja
- 1 jajce
- ½ čajne žličke pecilnega praška
- 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja
- ščepec soli
- 190 g večnamenske moke
- 260 g čokoladnih kapljic

Pripomočki:

- kozica
- večja posoda
- manjša posoda
- električni mešalnik
- spatula
- pekač ali pladenj za peko
- papir za peko
- jedilna žlica ali klešče za sladoled
- prozorna folija za živila

Postopek:

1. V kozici stopite maslo in ga prelijte v večjo posodo. Dodajte rjav in kristalni sladkor ter mešajte na nizki hitrosti, da postane mešanica popolnoma gladka. V manjši posodi zmešajte jajce in vanilijev sladkor ter ju dodajte k zmesi iz masla ter sladkorja. Mešajte na srednji hitrosti, da se vse sestavine dobro premešajo med sabo.

2. V nastalo zmes dodajte še pecilni prašek in sol, potem pa s spatulo previdno primešajte še moko in mešajte toliko časa, da testo postane gladko. Na koncu dodajte še čokoladne kapljice po vašem izboru.

3. Po pekaču oziroma pladnju razgrnite papir za peko in z jedilno žlico (še bolje pa s kleščami za sladoled, če jih imate doma) oblikujte piškote približno po 5 centimetrov narazen, saj med peko narastejo. Pokrijte jih s prozorno folijo za živila in pekač oziroma pladenj postavite v hladilnik za vsaj 2 uri, da se testo dobro ohladi.

4. Ko se testo popolnoma ohladi, ga vzemite iz hladilnika in pecite piškote pri 180 °C 10–15 minut. Ali so čokoladni kukiji popolnoma pečeni, boste prepoznali po njihovi lepi zlati barvi. Vzemite jih iz pečice in pustite 20 minut, da se nekoliko ohladijo, potem pa lahko pričnete s težko pričakovanim sladkanjem.

Pa dober tek!

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več