Čokoladni nasvet: Temperiranje čokolade

Čokoladni nasveti
Čas branja: 1 minuta
Pri izdelavi čokoladnih slaščic, kot so pralineji, domače čokoladne tablice ali preprosti oblivi, je zelo pomembno temperiranje čokolade.

Pri izdelavi čokoladnih slaščic, kot so pralineji, domače čokoladne tablice ali preprosti oblivi, je zelo pomembno temperiranje čokolade.

Pravilno temperiranje je namreč ključnega pomena za končni izgled in okus čokolade. Posledice slabega ravnanja s čokolado so lahko sivkasta površina, lomljivost in izguba sijaja. Poglejmo nekaj osnov temperiranja čokolade.

Čokolada Callebaut

Vse se začne pri samem taljenju čokolade. Priporočamo topljenje čokolade v posodi nad vodno paro (posoda naj ne bo v stiku z vodo in naj bo večja od posode z vodo). Temperatura čokolade pri taljenju naj ne preseže 50 stopinj. Med taljenjem je pomembno neprestano mešanje, dokler čokolada ne doseže ciljne temperature, ki se jo najlažje izmeri z gospodinjskim termometrom. Voda ali para pri segrevanju ne smeta priti v stik s čokolado.

Ko čokolada doseže ciljno temperaturo sledi postopek, ko je potrebno čokolado ohladiti, da se začne kristalizacija maščobnih kislin, ki čokoladi doda čudovit okus in pravilno strukturo. Čokolado je potrebno ohladiti na 26 stopinj, kar najlažje storimo z dodajanjem koščkov čokolade (praviloma dodamo približno 20% od že uporabljene čokolade) ali s pripravo hladne kopeli z vodo za posodo v kateri je stopljena čokolada. Ko je čokolada ohlajena na mejnih 26 stopinj, je potrebno čokolado ponovno segreti. Za temno čokolado velja, da se jo pred vlivanjem in uporabo, segreje na 32 stopinj, za belo in mlečno čokolado pa je dovolj, da se ju segreje na 30 stopinj. Z vsemi vrstami čokolade je torej najlažje in najlepše ustvarjati, ko je delovna temperatura čokolade od 30 do 32 stopinj. Ko ima čokolada idealno končno temperaturo je pripravljena za izdelavo pralin in čokoladnih tablic z lepim prelomom, leskom ter lepo barvo.

Za dodatna vprašanja in morebitne težave nam lahko pišete na info@mojacokolada.si in z veseljem vam bomo pomagali pri vašem čokoladnem ustvarjanju!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 2 minuti
Moja čokolada ponuja širok nabor najrazličnejših čokoladnih izdelkov. Vse izdelke skrbno pripravimo, nekatere personaliziramo, jih zapakiramo in kar najhitreje dostavimo do tebe, čokoholik.
Bralni čas: 4 minute
Čokoholiki, spremljate zadnje čokoladne novice? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem verjetno že veste, da se je nekaj dni nazaj v Zagrebu odprl Muzej čokolade. Ja, prav ste prebrali! Samo dobro uro in pol iz Ljubljane se je odprl muzej, ki je pravi raj za vse ljubitelje čokolade.
Bralni čas: 3 minute
Od tebe za  njega. Vemo, da znajo rojstnodnevna darila za moške predstavljati kar velik izziv. Medtem ko večina žensk večkrat na dan pove kakšen namig ali željo za darilo, so moški glede obdarovanja in daril precej bolj redkobesedni.

Toliko čokolad, da te spravijo ob pamet.

Ne zamudi čokoladnih novosti in novitet.