Čokoladni namaz, popoln užitek na žlico

Čokoladni namaz, popoln užitek na žlico
Sladke novičke
Čas branja: 3 minute

Čokoladni namaz predrugači pojmovanje kruha. Spodnese mu primat osnovnega živila, ki se je zarezalo v zgodovino naroda, in ga, ta zgodovinski simbol sreče in blagostanja, žlahtnosti in domačnosti, mimogrede zreducira na podlago za slajše nanose.

Čokoladni namazpredrugači pojmovanje kruha. Spodnese mu primat osnovnega živila, ki se je zarezalo v zgodovino naroda, in ga, ta zgodovinski simbol sreče in blagostanja, žlahtnosti in domačnosti, mimogrede zreducira na podlago za slajše nanose. Natančneje: na tenko podlago za debelejši sladki nanos.

Namaz, ki si je podredil zajtrk

Michele Ferrero je z znamenito Nutello, namazom iz lešnikov in čokolade, ki ji je kasneje namenil sijajno družbo z izdelki, kot so Mon Chéri, Ferrero Rocher, Rafaello, Kinder jajčka idr., sinonim za izjemno zgodbo o uspehu. Nutella, ki letos slavi 50. rojstni dan, na svojem začetku ni potrebovala nobenega kričečega marketinga, da je našla pot v življenja velikega števila otrok, najprej tistih z Apeninskega polotoka, potem pa še vseh ostalih širom sveta, kamor je, tokrat že pospremljena z dodelanim marketinškim aparatom, ponosno stopala.

Postala je redni spremljevalec otroških zajtrkov, še več, marmelado, maslo, med, skuto, sadje in kar je še bilo za jutranji čas primernih in priljubljenih živil, je potisnila k robu kuhinjske mize, sebe kajpak na sredo, skorajda še namesto vaze s svežimi tulipani. Samozadostna kakor zna biti, je povzročila, da se cele generacije otrok veselijo zajtrka bolj kot katerega koli drugega obroka. Starši pa zjutraj praviloma nimajo ne veliko časa ne volje za prerekanje in siljenje v bolj zdrave oziroma z aktualnimi smernicami zdrave prehrane začrtane alternative. A ne bi bilo preveč pošteno, če bi se zatekli k slepomišenju: niso le otroci tisti, ki jih obseda čokoladni namaz; tudi med odraslimi je najti mnogo takšnih. Že res, v grobem naj bi veljalo, da ta neumorna ljubezen do vsega sladkega z leti polagoma izgublja na moči. Da je »odrasli« in »odgovorni« ne potrebujejo prav veliko. Morda je z biološkega vidika tudi zares ne, a neredki so, ki še kako radi posežejo v steklen kozarec z žlico. Z veliko žlico. In pozabijo na kruh. In mleko. Resda jih ima večina zadržke, da bi to storili pred (svojim) otrokom, a saj gredo ti slej ko prej spat …

Razrast alternativ

Je pa namaz iz čokolade in lešnikov tudi v luči različnih navad in načinov prehranjevanja doživel nemalo prilagoditev. Medtem ko so alergije v zahodnem svetu že leta v porastu in je preobčutljivosti na določeno hrano vse več, se temu primerno odziva tudi ponudba. Kar med drugim pomeni, da ni več vse v rokah kozmopolitske Nutelle in našemu prostoru posebno ljube ali vsaj z nostalgijo aromatizirane viki kreme. Na policah trgovin, sploh tistih specializiranih, je najti vse več čokoladnih namazov, ki ne vsebujejo mleka, lešnikov, soje in drugih znanih alergenov. S tem je ponudba storila opazen korak tako k diabetikom kakor tudi k veganom, ki so, izogibajoč se vseh izdelkov živalskega izvora, še ne tako davno nazaj morali za takšno obliko užitka najpogosteje poskrbeti kar sami. Industrijsko pripravljeni izdelki so namreč bili do te kategorije prebivalstva silno ignorantski. Imajo pa tačas tudi ekološko ozaveščeni več zadovoljstva, saj narašča tudi ponudba čokoladnih namazov iz ekološko pridelanega kakava in brez gensko spremenjenih organizmov. Praviloma pa vsi ti izdelki vsebujejo veliko manj sladkorja, kot je to običajno za tiste, ki smo jih vajeni jemati v misli, ko govorimo o čokoladnih namazih. Težava rafiniranega sladkorja pa je ne le znana in precej razvpita pot v povišano telesno težo in težave s srčno-žilnim sistemom, temveč tudi dejstvo, da mora organizem za predelavo sladkorja porabljati prenekatere dragocene elemente, ki pa se vanj ne vračajo prav zlahka.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Potopite se v svet popolnega razvajanja in uživajte, medtem ko je vaše telo ovito v eno izmed najslajših naravnih snovi – čokolado.
Bralni čas: 1 minuta
Pred dokončno odločitvijo je bilo manj kot teden dni. Ključno vprašanje na katerega skoraj do zadnjega nismo imeli odgovora je: Gremo na morje ali gremo z avtodomom po Gorenjski?
Bralni čas: 1 minuta
Dragi čokoholik, zdaj si na vrsti ti! Želimo si, da bi bile naše spletne poličke polne tako novih kot že obstoječih izdelkov. Želimo si, da bi naši izdelki, tako obsotoječi kot novi, izgledali tako noro dobro kot tudi so!  

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.