Čokoladni namaz? Najprej preverite hranilno vrednost!

Sladke novičke
Čas branja: 3 minute
Najbolj znan čokoladni namaz je dokazano nezdrav, lahko pa posežete po takšnem, pri katerem vas ne bo grizla slaba vest, da otrok ne hranite pravilno!

Najbolj znan čokoladni namaz je dokazano nezdrav, lahko pa posežete po takšnem, pri katerem vas ne bo grizla slaba vest, da otrok ne hranite pravilno!

Čokoladni namaz goxella

Ste se kdaj vprašali, zakaj ljudje jemo? Res je, telo potrebuje energijo, merjeno v kalorijah, a to ni glavni razlog. Jemo zato, ker naše telo potrebuje hranila! Zdrava prehrana se osredotoča prav na to - na oskrbovanje telesa z makro in mikro hranili, ki so nujna za njegovo brezhibno delovanje. Energija pride skupaj z njimi. Kadar jemo zgolj z mislijo na vnašanje kalorij, pa se zdravje poruši. Energijsko zaužijemo dovolj, vendar ne tistega, kar rabimo, zato imamo lahko nazadnje precej prekomerno telesno težo, vendar smo podhranjeni in posledično tudi bolni.

Hrana, ki nam daje največ energije, a najmanj pravih hranil, je sladka hrana. Ta je pogosto precej prazna oziroma siromašna, saj nudi veliko sladkorja, a malo beljakovin, vlaknin, zdravih maščob, vitaminov in mineralov. Najbolj žalostno pa je seveda to, da je prav to hrana, ki se pogosto oglašuje kot tista, ki je namenjena otrokom – tistim, ki zaradi rasti in razvoja potrebujejo prav največ hranil!

Med sladkimi izdelki za otroke, ki se neprimerno oglašujejo, so pogosto kritizirane čokolade "z veliko mleka in kalcija", pri katerih se zamolči, koliko sladkorja in palmovega olja vsebujejo. Še bolj pa to velja za čokoladne namaze. A ne vse – v vse več prodajalnah ponujajo tudi takšne, ki niso nezdravi.

Trije milijoni za zavajanje staršev

Ste dovolj kritični, kadar spremljate televizijske oglase, ali verjamete vse, kar vam v njih zatrdijo? Vsi smo verjetno že ugotovili, da sekundni odstranjevalci madežev nimajo obljubljenega učinka, da s pasom za hujšanje ne bomo stopili maščobnih oblog na trebuhu, da z vplačilom loterijskega lističa ne bomo obogateli. Enako bi moralo veljati tudi za hrano. A kaj, ko znajo biti mediji tako prepričljivi ...

Najbolj znana blagovna znamka čokoladnega namaza se je dolga leta oglaševala s sloganom "zdrav zajtrk" in trdila, da je v njenem proizvodu obilica kakava in lešnikov. Ker regulacije v obliki zakona ni bilo, so starši tako otrokom vsako jutro z veseljem ponudili čokoladni namaz in verjeli, da jim pripravljajo zdrav zajtrk. Resnica pa je daleč od tega: vsebnost kakava in lešnikov je minimalna, večino namaza pa predstavljata sladkor in maščoba. Athena Hohenberg iz Kalifornije se je leta 2010 ob odkritju tega dejstva počutila izdano – svojega otroka je zaradi laži proizvajalca leta hranila nezdravo! In ker Američani za razliko od Evropejcev v primerih, ko se počutijo prevarane, precej hitreje posežejo po pravicah, ki jim jih zagotavlja sodni sistem, se je odločila za tožbo.

čokoladni namaz s stevijoKakšen je bil rezultat? Gospa Hohenberg je v poravnavi dobila od proizvajalca več kot tri milijone dolarjev! Vendar ni poskrbela zgolj zase. Dosegla je, da je proizvajalec pristal na spremenjeno označevanje, oglaševanje in marketing izdelka. Danes lahko vsi natančno preberemo, kaj njegov namaz vsebuje, nič več ne velja za zdravega in priporočljivega, predvsem pa je izgubil naziv čokoladni namaz. Institucije povsod po svetu so se zganile in določile, da mora pri uporabi zveze čokoladni namaz izdelek vsebovati precejšen delež čokolade oziroma kakava, ali pa jo opustiti.

Čokoladni namaz, ki skrbi za zdravje

Si vaši otroci ne morejo predstavljati palačink brez čokoladnega namaza? Najbolj preprosto je, da v vodni kopeli stopite nekaj kakovostne čokolade in dodate malo kokosovega ali drugega zdravega olja ali masla (kakavovega, kikirikijevega itd.), sicer pa lahko v prodajalnah s kakovostnimi čokoladnimi izdelki ter z zdravimi živili kupite že pripravljene namaze. Ti vsebujejo veliko kakava in lešnikov, v njih so izbrane zdrave maščobe, sladkorja pa se jim ne dodaja – kadar je želen bolj sladek okus, za to poskrbijo zdrava naravna sladila, na primer stevija. Palačinke ali zajtrk so tako lahko zdravi, če le ne kupujete cenenih izdelkov, temveč pazite na kakovost – in vselej preberete podatke o hranilni vrednosti izdelka. Ne pozabite: niso pomembne kalorije, temveč hranila!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 2 minuti
Moja čokolada ponuja širok nabor najrazličnejših čokoladnih izdelkov. Vse izdelke skrbno pripravimo, nekatere personaliziramo, jih zapakiramo in kar najhitreje dostavimo do tebe, čokoholik.
Bralni čas: 4 minute
Čokoholiki, spremljate zadnje čokoladne novice? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem verjetno že veste, da se je nekaj dni nazaj v Zagrebu odprl Muzej čokolade. Ja, prav ste prebrali! Samo dobro uro in pol iz Ljubljane se je odprl muzej, ki je pravi raj za vse ljubitelje čokolade.
Bralni čas: 3 minute
Od tebe za  njega. Vemo, da znajo rojstnodnevna darila za moške predstavljati kar velik izziv. Medtem ko večina žensk večkrat na dan pove kakšen namig ali željo za darilo, so moški glede obdarovanja in daril precej bolj redkobesedni.

Toliko čokolad, da te spravijo ob pamet.

Ne zamudi čokoladnih novosti in novitet.