Čokoladni intervju: Čokoladnica Plešec

Slovenska čokolada
Čas branja: 3 minute
Najbolj zaželjen izdelek je Čokoladni dotik. To je erotično pakiran čokoladni falus. Dekleta ga imajo izredno rade. Sploh na dekliščinah je veliko smeha.

Čokoladnica plešec

Ime čokoladnega mojstra: Boštjan Plešec. Pekarna in čokoladnica Plešec.

Delovno mesto: Po poklicu slaščičarski mojster. Ustvarja v pekarni in čokoladnici Plešec.

Dosedanje izkušnje s čokolado: Moram priznati, da o čokoladi do leta 2000 nisem kaj dosti vedel. Takrat sem bil na slaščičarsko pekarskem sejmu v Nemčiji. Pri nekem razstavljalcu sem prvič videl kalupe za izdelavo čokoladnih izdelkov. Vzel sem katalog. Čez čas sem ta katalog večkrat prelistal in se zaljubil v čokoladne izdelke. Kupil sem karto za vlak, se dogovoril za sestanek z podjetjem in moja pot v svet čokolade se je začela. Na sestanku so mi samo pokazali proizvodno kalupov, o tehnoloških procesih pa niso hoteli govoriti. Kupil sem nekaj kalupov in se vrnil domov. Začetki so bili težki. Na internetu še ni bilo veliko napisenega. Kot samouk sem počasi odkrival zakonitosti izdelovanja čokoladnih izdelkov. Odkrival sem nove okuse in odkril tudi, da so brezmejni. Ker sem človek, ki vedno hoče kaj novega, je bil ta posel idealen zame. Čez kakšno leto sem bil povabljen v podjetje Chochovic v Španijo na kratko izobraževanje. Tam sem videl nove tehnike in tehnološke postopke o katerih prej nisem niti sanjal. Šel sem na vsemogoče seminarje, pred tremi leti pa sem tudi obiskal eno boljših francoskih akademij za pekarstvo in slaščičarstvo INBP. Teden dni sem delal tudi v manjšem francoskem podjetju kjer izdelujejo vse od francoskih štruc, rogljičkov, čokoladnih izdelkov pa do raznovrstnih slaščic. V bodoče upam da se bom vseskozi izobraževal, ker izdelava čokoladnih izdelkov ne pozna meja in znanja.

čokoladni globusZakaj se človek sploh odloči, da bo celo življenje posvetil čokoladi? Jaz sem našel svoj smisel poklica v čokoladi. Ko te enkrat prevzame si zasvojen z njo. Ure in ure lahko odkrivam nove okuse. Ko počasi in precizno barvam kalupe se popolnoma umirim. To je kot neke vrste meditacija. Odvisnost.

Kakšni okusi so pri vas trenutno najbolj priljubljeni? Težko je govoriti o najpopularnejšem okusu. Spreminjajo se iz meseca v mesec. Po prodaji pa je na prvem mestu izdelek majhne mlečne čokoladne ploščice posute z liofiliziranimi koščki jagod.

In kateri je najbolj zaželjen čokoladni izdelek vseh časov pri vas? To je lahko vprašanje. Najbolj zaželjen izdelek je Čokoladni dotik. To je erotično pakiran čokoladni falus. Dekleta ga imajo izredno rade. Sploh na dekliščinah je veliko smeha.

Nam lahko izdate kakšen dober recept za odlično čokoladno slaščico? Sveže jagode pomočene v čokolado. Čokolado izberite sami. Vendar vam priporočam, da čokolado kupite v kakšni od čokoladnic, kjer se jo da kupiti kot surovino. Sveže jagode operete in jih obrišete s suho krpo. Vrsto čokolade izberite sami in jo nato počasi stopite. Jagode pomočite v čokolado in jih položite na peki papir. Ohladite in zraven posrezite penino – idealno k tej slaščici pristaja polsuha srebrna penina Radgona.

čokoladni piškotiKaj pa sploh je pomembno takrat, ko se lotimo izdelave čokoladnih sladic? Najbolj pomembno je da to kar delaš, delaš z srcem. Kajti če oddajaš pozitivne vibracije je tudi izdelek popolen.

Na kaj je potrebno biti najbolj pozoren pri nakupu dobre čokolade? Pri čokoladi ni vse to, da ima velik kakavni delež. Potrebno je pogledati poreklo in iz kakšne vrste kakava je izdelek narejen. Dobra temna čokolada ima malo kiselkast okus in ne pregrenek. Vendar moramo vedeti da ima svoj odtenek okusa. Zato presodite sami.

Pravijo, da naj bi se čokolada v prihodnosti občutno podražila in naj bi postala dosegljiva le za premožne ljudi. Se bo to res zgodilo? Že sedaj je prvovrstna čokolada dosegljiva bolj premožnim ljudem. Poleg tega je v zadnjih letih proizvodnja čokolade skokovito narasla. Ker smo omejeni s pridelavo kakava, tudi cena skokovito raste. Vendar bo čokolada vedno dostopna vsem ljudem ker je kvaliteta čokolade zelo raznolika.

In še za konec, bi želeli sporočiti še kaj našim čokoholikom? Če ste čokoholiki jejte temno čokolado, ker ni škodljiva za zdravje tudi v večjih količinah.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 2 minuti
Moja čokolada ponuja širok nabor najrazličnejših čokoladnih izdelkov. Vse izdelke skrbno pripravimo, nekatere personaliziramo, jih zapakiramo in kar najhitreje dostavimo do tebe, čokoholik.
Bralni čas: 4 minute
Čokoholiki, spremljate zadnje čokoladne novice? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem verjetno že veste, da se je nekaj dni nazaj v Zagrebu odprl Muzej čokolade. Ja, prav ste prebrali! Samo dobro uro in pol iz Ljubljane se je odprl muzej, ki je pravi raj za vse ljubitelje čokolade.
Bralni čas: 3 minute
Od tebe za  njega. Vemo, da znajo rojstnodnevna darila za moške predstavljati kar velik izziv. Medtem ko večina žensk večkrat na dan pove kakšen namig ali željo za darilo, so moški glede obdarovanja in daril precej bolj redkobesedni.

Toliko čokolad, da te spravijo ob pamet.

Ne zamudi čokoladnih novosti in novitet.