Čokoladni bonboni

Čokoladni bonboni
Sladke novičke
Čas branja: 3 minute

Slastni čokoladni bonboni, zaviti v svetleče in šumeče papirčke, pričarajo nasmeh na usta prav vsem čokoholikom ter jih s svojim okusom ponesejo v višave.

Beseda »bonbon« izvira iz francoske besede »bon«, ki pomeni »dobro«. Torej bi v dobesednem prevodu besedo »bonbon« lahko prevedli kot »dobrodobro«. Res je, bonboni, takšni ali drugačni, so zagotovo dobri in v njih najraje uživajo otroci, upreti pa se jim ne morejo niti odrasli.

Prvi čokoladni bonboni

Prvi bonboni so bili izdelani iz staljenega sladkorja in so bili, če jih primerjamo z današnjimi mojstrovinami, precej primitivni. Izdelovali so jih kuharski mojstri na francoskih dvorih, že takrat pa so bili nanje nori otroci. Kuharji so počasi začeli ugotavljati, da lahko z dodajanjem različnih sestavin te slaščice napravijo še boljše in slajše. Tako so začeli pri izdelavi bonbonov najprej uporabljati zdrobljene lešnike, oreščke in sveže ali suho sadje. A kmalu so ugotovili, da so bonboni, obliti s čokolado ter polnjeni z različnimi sestavinami, tako slastni, da se jim ne more upreti nihče, ne glede na njihovo ceno. Tako se je začel razvoj čokoladnih bonbonov, brez katerih si marsikdo danes ne zna predstavljati svojega življenja.

Čokoladni bonboni danes

Danes je na tržišču nepregledna množica čokoladnih bonbonov. Čokoladni mojstri znajo prekositi sami sebe in na tem področju tekmujejo tako s sabo kot tudi s konkurenco. V izdelavo čokoladnih bonbonov so se tako podala velika čokoladna podjetja kot tudi manjši čokoladarji. Vsi so namreč ugotovili, da kupci enostavno ljubijo to čokoladno slaščico. Pri izdelavi pa proizvajalce omejuje le domišljija in razpoložljivost sestavin.

Obstajajo tudi razlike pri sami izdelavi čokoladnih bonbonov.

Nekateri proizvajalci bonbone izdelujejo tako, da maso, ki tvori notranjost bonbonov, namakajo v čokolado ter nato vse skupaj pustijo, da se strdi. Slabost te metode je, da čokoladna obloga ni vedno enako debela pri vseh bonbonih.

Zato so drugi proizvajalci, kot na primer Godiva, razvili metodo, pri kateri maso ter čokolado enostavno stisnejo v kalupe. Tako dobijo bonbone, ki so enako veliki, prav tako pa je enakomerno debela tudi njihova čokoladna obloga.

Čokoladni bonboni so lahko odlično darilo

Če niste ljubitelj bonbonov, ki jih lahko kupite v trgovini, si jih seveda lahko izdelate tudi sami. Kot za vse čokoladne jedi, lahko tudi za to čokoladno slaščico najdete dovolj receptov tako na internetu kot tudi v različnih kuharskih knjigah in priročnikih. Tako lahko izdelate čokoladne bonbone brez polnila, ki jim nekateri rečejo tudi »prazni čokoladni bonboni«. Lahko pa se malce pozabavate ter jih napolnite z maso, ki je všeč vam ali vašim prijateljem. Doma izdelani čokoladni bonboni so lahko odlično darilo za rojstni dan ali Valentinovo. Po prebiranju receptov pa boste videli, da je izdelava povsem enostavna. Vse kar potrebujete so kalupi, staljena čokolada ter sestavine, iz katerih boste izdelali »maso« oziroma polnilo za bonbone. Mislite, da ne boste zmogli? Zagotovo se motite. Če imate vsaj malo kuharskih veščin, vam ta čokoladni podvig ne bo vzel veliko časa, rezultati pa bodo odlični in predvsem zelo slastni.

Kot zanimivost naj omenimo, da so v Švici so izdelali čokoladne bonbone, prelite s pravim zlatom. A brez skrbi. Te bonbone, lahko brez skrbi pojeste, saj je folija, v katero so zaviti, jedilna. Za devet takšnih bonbonov, ki so izdelani iz kakovostne belgijske temne čokolade, boste odšteli okoli 30 evrov, prejeli pa jih boste v lični škatlici.

Zapomnite si, da čokoladni bonboni, pa naj bodo kupljeni ali narejeni doma, vedno vsebujejo več, kot kažejo navzven. Njihova notranjost je namreč skrita očem in samo ugriz vam jo lahko razkrije. Zato naslednjič, ko se odločite prepustiti čokoladnim bonbonom, zaprite oči, ugriznite v čokoladni bonbon ter se prepustite sanjskemu okusu, ki se bo razlezel po vaših ustih.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 2 minuti
Pri izbiri darila je zelo pomembno prav poznavanje obdarjenca, zato je izjemnega pomena, da je izbira daril čim večja.
Bralni čas: 2 minuti
Se tudi ti vedno sprašuješ, kako obliti torto? Veš, da bo sam okus torte odličen, želiš pa si, da bi torta tako tudi izgledala? Ne veš, kako narediti preliv za torto?
Bralni čas: 2 minuti
Prva stvar, na katero pomislimo, ko slišimo besedo "diabetik" je zagotovo ta, da so sladkarije zanj prepovedane. Pa je res tako? Veš, da na trgu obstajajo čokolade, ki namenjene prav bolnikom, ki ne smejo uživati sladkorja? O, obstajajo. Imenujeno se diabetične čokolade.

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.