09

apr

Čokoladne kapljice – idealna sestavina za piškote

Recepti za čokoladne sladice


Čokoladne kapljice so ključna sestavina slavnih »chocolate chip cookies«, katerih domovina so sicer ZDA (več kot 50 odstotkov odraslih Američanov jih navaja celo kot svoje najljubše piškote), vendar so »zakrivili« številne kulinarične užitke po vsem svetu. Kdo bi si mislil, da lahko prav na prvi pogled tako nepomembna sestavina, kot so krhke, nežne čokoladne kapljice, ustvari bistveno razliko in spremeni običajen, morda celo nekoliko pust piškot v pravi hit ... Za pravega »piškotoholika« se tako skorajda spodobi, da se med njegovo zalogo živil, ki jih ima vedno na zalogi, znajdejo tudi čokoladne kapljice. Tako si lahko kadar koli pripravite svoj priljubljeni priboljšek, seveda pa so čokoladne kapljice primerne tudi za uporabo v drugih sladicah. A naš »leitmotiv« so tokrat prav piškoti – za vas smo zbrali 3 recepte za piškote, ki vključujejo čokoladne kapljice. Vaša (sladka) naloga pa je, da izberete svojega najljubšega …

1. Ovseno-čokoladni piškoti

SESTAVINE:

  • skodelica in pol rjavega sladkorja
  • skodelica masla ali margarine (zmehčano na sobno temperaturo)
  • žlička vanilje 
  • jajce
  • 2 skodelici ovsenih kosmičev 
  • skodelica in pol bele moke
  • čajna žlička jedilne sode bikarbone
  • ščepec soli
  • skodelica čokoladnih kapljic 
  • skodelica nasekljanih oreščkov (po želji)


PRIPRAVA: 

  1. Pečico segrejte na 175 °C. V večji skledi zmešajte rjavi sladkor in maslo, da se sestavini povežeta. nato dodajte vaniljo in jajce ter mešajte, da dobite puhasto zmes. Dodajte še ovsene kosmiče, moko, sodo in sol. Na koncu primešajte čokoladne kapljice in po želji nasekljane oreščke.
  2. S pomočjo žlice vlivajte maso v obliki piškotov na peki papir. Razdalja med piškoti naj bo približno 5 centimetrov.
  3. Pecite 10–12 minut, dokler ne bodo piškoti zlatorjave barve, nato jih vzemite iz pečice, malce ohladite in postrezite.


2. Piškoti s čokoladnimi kapljicami iz bele čokolade z dodatkom brusnic

SESTAVINE:

  • ¾ skodelice masla, zmehčanega na sobno temperaturo
  • ¾ skodelice rjavega sladkorja
  • ¼ skodelice belega sladkorja
  • večje jajce
  • 2 žlički vaniljevega izvlečka
  • 2 skodelici bele moke
  • 2 žlički koruznega škroba
  • žlička jedilne sode bikarbone
  • ščepec soli
  • ¾ skodelice čokoladnih kapljic iz bele čokolade
  • ¾ skodelice suhih brusnic


Temni čokoladni piškotiPRIPRAVA:

  1. Maslo stepite s pomočjo mešalnika (približno 1 minuto oziroma dokler ne doseže gladke in kremaste teksture). Dodajte rjavi in beli sladkor ter nadaljujte z mešanjem pri srednji hitrosti, da dobite puhasto zmes svetle barve. V mešanico nato dodajte še jajce in vaniljo ter zmešajte pri najvišji hitrosti.
  2. V posebno skledo stresite moko, koruzni škrob, sodo in sol ter pomešajte. Dodajte pred tem pripravljeno maso, ročni mešalnik nastavite na najnižjo hitrosti in počasi zmešajte, da se sestavine povsem povežejo (dobljena masa za piškote mora biti precej gosta). Dodajte bele čokoladne kapljice in suhe borovnice ter rahlo premešajte, da se bodo enakomerno porazdelile.
  3. Maso za piškote prekrijte z aluminijasto ali plastično folijo in pustite počivati v hladilniku najmanj 2 uri. Vzemite iz hladilnika in pustite na sobni temperaturi približno 10 minut (če je bila masa v hladilniku več kot 2 uri, lahko ta čas malce podaljšate).
  4. Pečico nastavite na 175 °C in obložite dva večja pekača s papirjem za peko.
  5. Maso za piškote oblikujte v kroglice (za eno potrebujete približno žlico testa) in jih polagajte na pekača. Na vsakem pekaču naj bo približno 10–12 kroglic. Pecite 8–10 minut oziroma dokler robovi ne postanejo zlatorjavi. Pustite, da se piškoti ohladijo, in jih nato postrezite.

 

Še nasvet … Piškoti bodo pri sobni temperaturi zdržali približno 1 teden, če pa jih zamrznete, pa do 3 mesecev (podobno velja tudi v primeru, da se odločite zamrzniti surove kroglice, ki ste jih oblikovali iz mase za piškote).

3. Enostavni veganski piškoti s čokoladnimi kapljicami

SESTAVINE:

  • 2 ¼ skodelice moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • ščepec soli 
  • žlička cimeta (po želji)
  • skodelica veganskih čokoladnih kapljic 
  • ¾ skodelice rjavega sladkorja
  • ½ skodelice olja ali stopljene margarine 
  • žlička vaniljevega izvlečka. 
  • ½ skodelice rastlinskega mleka po izbiri ali vode


PRIPRAVA:

  1. Pečico segrejte na 175 °C. Zmešajte moko, pecilni prašek, sol in po želji dodajte cimet. Na sredini mešanice ustvarite jamico.
  2. V drugi skledi zmešajte sladkor, rastlinsko olje/stopljeno margarino, vaniljev izvleček in rastlinsko mleko/vodo. Če želite, da so vaši piškoti malce bolj podobni biskvitu za torto, lahko dodate nekoliko več izbrane tekočine. Zdaj vlijte tekočo maso v jamico v prvi skledi, ki ste jo pripravili prej. Počasi in narahlo zmešajte, na koncu pa dodajte še čokoladne kapljice.
  3. Na pekaču, obložen s papirjem za peko, s pomočjo žlice oblikujte kupčke oziroma kroglice. Pecite 10–18 minut. Ko vzamete piškote iz pečice, naj bodo še vedno nekoliko mehki, saj se bodo kasneje dodatno strdili. Ohladite in uživajte …

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več