04

jun

Čokolade Kraš, za najbolj sladek dan!

Čokoladne novosti , Sladke novičke

Tako sladke, tako dobre, tako (skoraj) naše! Le kdo jih ne pozna – čokolade Kraš so dolga leta ustvarjale tudi slovensko zgodovino in bile sladko presenečenje marsikaterega rojstnega dneva ali nenapovedanega obiska. No, pa tudi kot opravičilo so odlično služile! Le kdo bi se lahko uprl božanski Bajaderi ali njihovi posebni Fontani ali Griotti? Kljub poplavi sladkih pregreh, ki prihajajo z vseh koncev sveta, so čokolade Kraš obdržale svoje mesto in so še danes sinonim za lokal-patriotsko kakovost in tradicijo. Če ne drugače, pa se iz vaših otroških dni gotovo spominjate Kik bombonov ali čokoladic Kraljestvo živali, ki so jim pred kratkim posvetili poseben ekološko-tematski park. In kako je nastala zgodba čokolade Kraš, okusa, ki povezuje generacije in generacije?

Čokolade Kraš so stare že več kot 100 let!

KrašPred nekaj leti je tovarna Kraš praznovala 100. obletnico in po besedah njihovega vodstva, se vsem čokoholikom in ljubiteljem sladkih pregreh ni za bati, da ne bi doživeli še enkrat toliko let razvajanja, saj njihova proizvodnja še zmeraj poteka v treh izmenah, v zadnjih letih pa so industrijski obrat tudi močno posodobili in prenovili. Kot zanimivost lahko povemo, da je v začetnih letih obratovanja tovarna delovala pod Unionom, ime Kraš so prevzeli kasneje, po hrvaškem narodnem heroju in protifašističnemu aktivistu Josipu Krašu, ki je umrl med 2. svetovno vojno. Kasneje, v 50-ih letih prejšnjega stoletja, so se povezali s proizvodnjo Bizjak, ki je slovela po keksih in vafljih, ki jih imajo še danes v ponudbi, ostalo pa je zgodovina. A da ne bomo morili s suhoparnimi zgodovinskimi podatki se raje vrnimo tja, kjer smo začeli: k čokoladam!

Ko pogovor nanese na čokolade Kraš, gotovo vsi pomislite na čokolado Dorina, ki danes obstaja v 15-ih različnih okusih, gotovo pa se za skrbno zaprtimi vrati tovarne že topijo nove čokoladne ideje. Februarja so prenovili grafično podobo Dorinine embalaže ter jo dopolnili z novim okusom, čokoladni moussom, ki je požel veliko navdušenja, še vedno pa lahko izbirate med bogato paleto klasičnih okusov mlečnih čokolad, čokolad s celimi lešniki, temne čokolade, ledene čokolade, čokolade z rižem, čokolade brez sladkorja…skratka, za čisto vsakega čokoladnega izbirčneža in gurmana se najde pravi okus!

Kraševi izdelki so narejeni po skrbno varovanih receptih

kraš tovarnaČokolade Kraš so narejene po skrbno varovanih receptih in nekaterih med njimi niso spremenili že več deset let. Da so vedno v koraku s časom, obstoječemu asortimanu neprestano dodajajo nove in dopolnjene izdelke, s čimer poskrbijo tudi za najbolj zahtevne kupce. V zadnjem času pa so še posebej ponosni na Krašograd, ekološki park, ki je še posebej zanimiv za otroke in odličen za team bulding. Poleg Kraševih klasičnih sladkih dobrot vam v Krašogradu obljubljajo tudi tradicionalno hrvaško kulinariko v restavraciji Domaćica, ki streže samo organsko pridelano hrano. To je prva širitev Kraša izven utečene konfekcije sladkarij, saj želijo z njim poudariti njihovo ekološko ozaveščenost, za ktero so l. 1998 tudi prejeli državno nagrado Eko oskar. Ta se podeljuje tistim organizacijam, ki skrbijo za okolje. Krašograd je v osnovi nastal kot poklon Kraljestvu živali, saj so na velikem posestvu ustvarili umetna jezera, kmetijo in manjši zoološki park, kjer si otroci od blizu lahko pogledajo domače živali (konje, pave, jelene…).

Ob vsem tem se zdi, da imajo čokolade Kraš samo eno pomanjkljivost: vsi tisti, ki smo po srcu pravi čokoholiki, bi se radi vsaj za en dan zapeljali v tovarno čokolade in z veseljem degustirali vse nove in stare okuse, vzdihovali za retro reklamami in sličicami živalskega kraljestva, domov pa bi verjetno odšli s torbo različnih izdelkov. A kot kaže se tovarna Kraš za enkrat še ni odločila za tako potezo, kljub temu da imajo tako bogato in raznovrstno zgodovino, ki bi lahko gotovo napolnila več muzejskih sob. Namesto tega pa se lahko enkrat letno (okoli božiča) zadovoljite s Kraševo sladko pravljico, ki poteka v prostorih tovarne, če pa se slučajno odpravljate na izlet v Bosno, Hercegovino ali na Hrvaško, se nikar ne pozabite okrepčati v enem izmed njihovih čokoladnih barov. Kraševi čokoladni bari namreč slovijo po tem, da njihove obiskovalce razvajajo z ročno pripravljenimi deserti in drugimi specialitetami, ki jih v klasični ponudbi Kraševih izdelkov ne boste zasledili. Nam najbližji Krašev čokoladni bar je v Zagrebu ali na Reki, če pa se poleti odpravljate na morje v Opatijo, se lahko tudi tam nadejate ponudbe Kraševih barov.

Toliko za enkrat o ponudbi in fenomenu čokolade Kraš, za katero verjamemo, da imajo posebno mesto tudi v vašem spominu. Verjetno smo vam tudi zbudili vsaj nekaj nostalgičnih spominov in predramili apetit, zato vam svetujemo, da si čim prej privoščite košček čokolade ali vsaj kak Krašev keks, oblit s čokolado!

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več