Čokolada za diabetike

Čokolada za diabetike
Sladke novičke
Čas branja: 2 minuti

Prva stvar, na katero pomislimo, ko slišimo besedo "diabetik" je zagotovo ta, da so sladkarije zanj prepovedane. Pa je res tako? Veš, da na trgu obstajajo čokolade, ki namenjene prav bolnikom, ki ne smejo uživati sladkorja? O, obstajajo. Imenujeno se diabetične čokolade.

Ja, res je. Sama vem, da bi se čokoladi res težko uprla, če bi bila temu iz zdravstvenih razlogov primorana slediti. Diabetična čokolada je tista, ki ne vsebuje sladkorja in je grenka in sploh ni okusna. Pa je to res? Poglejmo.

1. Kdo so diabetiki in kaj je diabetes?

Da bi razumeli bolnike, ki trpijo za sladkorjo boleznijo, je dobro vedeti, kaj se dogaja, če bolezni ni. Veliko zaužite hrane se razgradi v glukozo (krvni sladkor), ki je gorivo za celice. Hormon, ki mu rečemu inzulin, nastane takrat, ko se raven glukoze v krvi zvišuje in se s pomočjo trebušne slinavke v kri sprosti inzluin. Pri ljudjeh, ki nimajo sladkorne bolezni, je to popolnoma običajen proces, ki se v telesu zgodi samodejno in za to ni potrebnega posebnega napora. Pri sladkornih bolnikih pa temu ni tako. Diabetes je kronično stanje, pri katerem celice trebušne slinavke ne proizvedejo dovolj inzulina. To glukozi (sladkorju) onemogoči oz. oteži prehod v celice, zato ne morejo normalno delovati. Zmoti se tudi presnova ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin.

Čokolada za diabetike vsebuje naravne sladkorje, ki poskrbijo za okus, hkrati pa uravnavajo dvig krvnega sladkorja.

2. Zmote o sladkorni bolezni

"Sladkorno bolezen dobiš, če ješ preveč sladkorja."

Ne drži. Sladkorno bolezen povzročajo genski dejavniki. Čezmerno uživanje sladkorja lahko povzroči povišano telesno težo, ki pa je lahko dejavnik, da se ob genskih napakah razvije sladkorna bolezen.

"Osebe s sladkorno boleznijo nikdar ne smejo uživati sladic."

Ne drži. Sladkorni bolniki se morajo držati uravnotežene prehrane, ki skupaj z dovolj telesne vadbe ob posebnih priložnostih dovoli tudi kakšno sladico.

"Diabetiki ne smejo jesti sladkorja."

Lahko, vendar mora biti namizni sladkor (saharoza) sestavni del jedi. S saharozo na primer sladkamo mufine, nikakor pa ni priporočljivo s saharozo sladiti pijač ali kave, ker bo takoj dvignila krvni sladkor. Če ste navajeni na sladek okus, vzemite za sladkanje pijač raje katerega od naravnih nekaloričnih nadomestkov (stevia).

3. Čokolade za diabetike. Po čem se razlikujejo od "klasičnih"?

V čokoladah lahko najdemo več vrst sladkorja in ostalih sestavin, ki skrbijo za visoke kalorične vrednosti. V čokoladah za diabetike pa dodan sladkor nadomestijo naravna sladila. To so lahko maltitol, stevia, eritritol ipd. Naravni sladkorji poskrbijo za okus, hkrati pa uravnavajo dvig krvnega sladkorja, da se le ta ne dvigne prehitro, kar je lahko za sladkorne bolnike nevarno. Čokolade za diabetike imajo nižji glikemični indeks, kar je zelo pomembno za prehrano sladkornih bolnikov.

Čokolade za diabetike
Urša R.
Urednica
Bi lahko imela še lepše delo, kot je delo s čokolado?

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 4 minute
Pred tabo je praznovanje, za peko sladic pa so zadolžili prav tebe. Glavna igralka bo torta. Kako torej pripraviti najboljšo torto? S tabo delimo nekaj nasvetov, s katerimi priprava torte ne bo stres ampak zabava.
Bralni čas: 4 minute
Vanilija je kraljica začimb. Poleg cimeta, je največkrat uporabljena v sladicah. Poleg tega vpliva na naše razpoloženje in celo pomaga pri utrujenosti in tesnobi. Toda, kako jo uporabiti?
Bralni čas: 3 minute
Nekatere torte so enostavne in priprava ne zahteva veliko truda. Spet druge navzven izgledajo popolnoma preproste, njihova notranjost pa zahteva napredne slaščičarske tehnike. Za nekatere potrebujemo več časa, za druge spet manj. 

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.