Čokolada v prahu

Čokolada v prahu
Sladke novičke
Čas branja: 3 minute

Čokolada v prahu je skoraj nepogrešljiva pri kuhanju, pripravi čokoladnih napitkov in eksperimentiranju s čokolado.

Dokler se niso razvile metode mletja in drobljenja, ki so zagotovile ustrezne velikosti delcev, čokolada v prahu ni bila poznana. Danes pa jo poznajo vsi, ki se ukvarjajo s kuho in pripravo čokoladnih jedi ter pijač. Čokolada v prahu je namreč sestavina mnogih čokoladnih receptov in je danes v svetu kuharstva in kulinarike praktično nepogrešljiva.

Čokolada in kakav v prahu – je to ena in ista stvar?

Čokolada in kakav v prahu nista ena in ista stvar. Mnogi mislijo, da sta ti dve sestavini enaki in da je razlika med njima le v tem, kako ju poimenujemo. A to ne drži.

Čokolada v prahu je fino uprašena čokolada. Izdela se s pomočjo mletja, ki traja tako dolgo, da nastanejo delci zelo majhnih velikosti. Majhni delci so tako bolje topni in se zato lažje uporabljajo pri kuhi. Lahko jih enostavno vmešamo v druge sestavine in pijače, ob tem pa nas ne skrbi, ali se bodo pojavile grudice in ali se bo res stopila vsa čokolada.

Kakav v prahu pa je le ena izmed suhih sestavin čokolade, vsebuje pa manjši delež maščob. Čokolada kot celota namreč vsebuje suhe kakavove delce, kamor sodi kakav v prahu. Poleg tega čokolada vsebuje še mleko, maščobe ter druge dodatke. A ravno kakav v prahu da čokoladi tisti značilni okus, ki ga vsi tako obožujemo. Uprašenega kakava torej ne moremo enačiti z uprašeno čokolado, saj ti dve stvari nista zamenljivi. Zapomniti pa si velja, da brez kakava v prahu ne bi bilo čokolade v prahu.

Uporaba čokolade v prahu

Kot je že bilo omenjeno, se čokolada v prahu najpogosteje uporablja pri izdelavi hrane in pijače, ki vsebujeta čokolado. Kuharski mojstri poznajo mnogo receptov, ki jih nikakor ne bi mogli realizirati brez čokolade v prahu. Tako se ta čokolada uporablja pri izdelavi čokoladnih oblivov ter polnil za torte, piškote in druge čokoladne sladice. Proizvajalci kosmičev s čokolado v prahu svojim kosmičem dajo okus po čokoladi, po tej fino uprašeni čokoladi pa posegajo tudi izdelovalci sladoledov.

Verjeli ali ne, danes obstajajo tudi žvečilni gumiji z okusom po čokoladi. Tudi proizvajalci le-teh za čokoladni okus uporabljajo fino uprašeno čokolado. Seveda ne smemo pozabiti čokoladnih pijač. Tudi hladne in vroče čokoladne pijače dobijo svoj okus s pomočjo čokolade v prahu. Kot vidimo, je čokolada v prahu v današnjem svetu praktično nepogrešljiva, saj da okus marsikateri slaščici in pijači.

Čokoladna maska za obraz

Čokolado v prahu pa uporablja tudi kozmetična industrija. Danes lahko na tržišču najdemo masko za obraz, ki vsebuje surovo čokolado v prahu. Seveda je ta čokolada najboljše kakovosti in ima visoko vsebnost kakava ter nizko vsebnost maščob in drugih dodatkov. Vsebuje le naravne snovi, ki kar najbolje poskrbijo za našo kožo.

Surova čokolada v prahu vsebuje veliko antioksidantov. Ena žlica surove čokolade v prahu jih vsebuje več kot 20.000.

To pomeni, da ima surova čokolada v prahu antioksidativne lastnosti, s pomočjo katerih upočasni staranje kože. Staranje kože se namreč pojavi zaradi radikalov, ki povzročajo kožne spremembe in vodijo v hitrejše staranje kože. Antioksidanti iz čokolade te radikale ulovijo ter jim preprečijo, da bi poškodovali našo kožo. Tako se celoten proces staranja upočasni, koža pa je gladka, napeta in sijoča.

Čokolada ima veliko dobrih učinkov, ki jih čokoholiki po celem svetu vedno bolj spoznavajo. Če smo še pred časom mislili, da je čokolada samo sladkarija, s katero si izboljšamo okus v ustih, smo danes prišli do spoznanja, da je ta hrana bogov veliko več kot le slaščica. Naj bo v obliki tablice ali uprašena, čokolada s svojim odličnim okusom ter dobrimi vplivi na telo sodi v sam vrh tako po priljubljenosti kot tudi po koristnosti.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 2 minuti
Pri izbiri darila je zelo pomembno prav poznavanje obdarjenca, zato je izjemnega pomena, da je izbira daril čim večja.
Bralni čas: 2 minuti
Se tudi ti vedno sprašuješ, kako obliti torto? Veš, da bo sam okus torte odličen, želiš pa si, da bi torta tako tudi izgledala? Ne veš, kako narediti preliv za torto?
Bralni čas: 2 minuti
Prva stvar, na katero pomislimo, ko slišimo besedo "diabetik" je zagotovo ta, da so sladkarije zanj prepovedane. Pa je res tako? Veš, da na trgu obstajajo čokolade, ki namenjene prav bolnikom, ki ne smejo uživati sladkorja? O, obstajajo. Imenujeno se diabetične čokolade.

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.