24

apr

Čokolada, ki pritegne pozornost tako kot rajska ptica

Sladke novičke , Slovenska čokolada

Rajska ptica je lik, ki se je pojavljal v ljudskih povestih. Gre za prelepo ptico z zlatim kljunom in krasnim perjem zlate barve. Čudovito petje je še ena lastnost, ki jo ima ta ptica. V pravljicah, v katerih se pojavlja, je ptica zelo zaželena; literarne osebe si jo ravno zaradi zlatega perja in kljuna močno želijo ujeti.

Tako, kot je posebna rajska ptica v ljudskih pravljicah, tako je posebna čokoladnica, imenovana Rajska ptica. In kaj dela čokoladnico Rajska ptica tako izjemno? Predvsem unikatni čokoladni izdelki, ki jih izdelujejo ročno. Z veliko truda in domišljije nastajajo pod njihovimi rokami res prave čokoladne umetnine.

Zgodovina čokolade

Temna tablica čokoladeZgodovina odkritja in uporabe čokolade sega do tri tisoč let v preteklost. Poglejmo, kdaj so ljudje pričeli čokolado obdelovati in izdelovati čokoladne sladkarije. Začelo se je leta 1580 v Španiji. Pred tem so čokolado v glavnem uporabljali kot pijačo, Španci pa so temu čokoladnemu napitku pričeli dodajati sladkor, cimet in janež. Prav v Španiji so v 16. stoletju postavili prvi obrat za izdelovanje čokolade. Prvotno so izdelovali čokoladne table, ki so jih uporabljali za izdelovanje napitkov. Njihova proizvodnja je zajemala praženje, luščenje in mletje, nato so kakavovo maslo še enkrat zmleli v pasto, ki so ji dodali veliko sladkorja, cimeta, vanilje in drugih začimb, ki so delale maso posebno in zaželeno tudi v drugih državah. Šele v 19. stoletju se je postopek obdelave spremenil. Kasneje so namreč že znali iz kakavovega zrna ločiti kakavovo maslo in prečiščen prhek ostanek, ki so ga zdrobili v fin prah, iz katerega so začeli proizvajati kakav v prahu, ki nam je še danes dobro poznan. Na začetku sicer še niso vedeli, kaj početi z ločenim kakavovim maslom, a kaj kmalu so prišli do odlične ideje – maslo so stopili, zmešali z mletimi kakavovimi zrni, dodali so še sladkor in dobljeno zmes so lahko vlivali v modele. Ko se je čokoladna zmes strdila, so jo lahko pojedli. Prvič so čokoladne tablice ponudili na trgovskem sejmu v Angliji in prodaja je bila zelo uspešna. Po tem je prodaja tovrstnih tablic strmo narasla, tudi po drugih državah.

Čokoladnica Rajska ptica

Čokoladnica Rajska pticaje družinsko podjetje, ki prihaja prav iz Anglije. Pri nas je Rajska ptica odprla vrata leta 2005 in že od samega začetka izdelujejo prvovrstne čokoladne izdelke. Prvi mož oziroma glavni 'chocolatier', ki skrbi za izdelavo izjemnih čokoladnih unikatov, je Sam Osmanchevich. Je oseba, ki ima res ogromno znanja o obdelavi čokolade; znanje je pridobival v Angliji in Belgiji.
Rajska ptica je veličastna. Rajska ptica v pravljicah je bila zaželena zaradi zlatega perja in kljuna. Rajska ptica, čokoladnica, je zaželena zaradi svojih sijajnih izdelkov, ki jih želimo gledati in še bolj si jih želimo okušati. Čokoladni mobitel, čokoladni prenosnik, čokoladni čevapčiči. Ja, tudi to lahko dobite v čokoladnici Rajska ptica. Privlačne bombonjere, čokoladne tablice z različnimi, posebnimi dodatki, na primer z vrtnicami, pistacijo, malinami, jagodami in z meto. Recepti, ki so si jih zamislili, so res izjemni. Ne samo okus, tudi videz čokolad, bombonjer, pralinejev je čudovit, tudi zaradi privlačnih embalaž.

Čokolada je lahko tudi lepo darilo, naj bo to za rojstni dan, kakšno posebno obletnico, za Valentinovo, božič, za krst, poroko ali kakšen drug podoben dogodek. V nadaljevanju bomo malo bolj podrobno proučili, zakaj je čokolada lahko izvirno darilo oziroma zakaj bi si lahko čokolado tudi sami večkrat privoščili.

Ko pojemo košček čokolade se počutimo odlično!

Čokoladni čevapčičiDejstvo je, da se po tem, ko pojemo košček čokolade, počutimo zelo dobro. Čokolada ima več kot petsto naravnih sestavin in nekatere od teh bistveno vplivajo na naše razpoloženje. Na primer teobromin je ena od teh sestavin, ki deluje stimulativno. V čokoladi je tudi nekaj malega kofeina, ki nas poživi. Veste, da čokolada vpliva tudi na sprostitev endorfinov, hormona sreče? Torej, zakaj ne bi podarili sreče drugim in tudi sebi?

Rajska ptica s svojimi čokoladnimi izdelki poskrbi tudi za vaše zdravje. Kot rečeno je čokolada polna naravnih sestavin. Vsebuje antioksidante, ki so pomembni za ohranjanje našega zdravja, saj so antioksidanti tisti, ki zmanjšujejo možnost bolezni srca in rakavih obolenj. Čokolada pomaga pri izboljšanju krvnega pretoka in nižanju krvnega tlaka. Predvsem temna čokolada, ki jo tudi nudi čokoladnica Rajska ptica, preprečuje obloge, ki mašijo žile. Ste vedeli, da temna čokolada vsebuje kar nekaj življenjsko pomembnih mineralov, na primer baker, magnezij, kalcij, železo... Skratka, čokoladne sladice so pravi vir energije.

Kako nastane čokoladni izdelek v čokoladnici Rajska ptica?

Vas zanima, kako nastane končni čokoladni izdelek v čokoladnici Rajska ptica? Osnova vsake čokolade je kakavovo zrno, ki ga pridobivajo iz strokov zimzelenega drevesa, kakavovca. To drevo uspeva le v tropskih območjih, pri nas ne. Stroke obirajo od maja do decembra, pri čemer obirajo le zrele stroke. In kako prepoznajo, kdaj je strok ravno prav zrel? Po stroku potrkajo in le izkušeni obiralci vedo, ali ga že lahko odtrgajo ali ne. Po obiranju sledi fermentacija – kakavova zrna izpostavijo soncu, ravno tako sadno meso, ki se nahaja v stroku. Sledi sušenje. Tako so kakavova zrna že pripravljena za dostavo v tovarne čokolad, kjer nadaljujejo s čiščenjem in odstranjevanjem koščic. Naslednji korak je praženje na več kot sto stopinjah Celzija, s čimer semena pridobijo bogat okus in značilno barvo. Sledi mletje. Pri tem pridobijo kakavovo maslo in ostanek, kakavov prah. Za nekatere se tu proizvodnja konča. A najbolj kakovostna čokolada, kot jo ustvarjajo tudi v čokoladnici Rajska ptica, potrebuje nadaljnjo obdelavo. “Conching” je prvi korak nadaljnje obdelave, pri katerem obdelajo čokoladno zmes tako, da se razvije pravi okus čokolade, odstrani se grenak okus, čokolada se zmehča in zmes postane gladka. Nato čokoladno zmes vlijejo v lonce za tempiranje. Čokolado tam premešajo, previdno ohladijo tako, da je zmes še vedno tekoča. Gre za precej zahteven proces, ki potrebuje veliko mero natančnosti. V čokoladnici Rajska ptica so zagotovo natančni, kar dokazujejo s svojimi perfektnimi izdelki.

Pomembno je vzeti si čas, da lahko ustvarimo nekaj izjemnega, tako kot to zmorejo v čokoladnici Rajska ptica. Rajska ptica oziroma ljudske povesti, ki govorijo o tej lepi ptici, tudi nosijo svoj nauk, in sicer, da ljudje prepogosto vidimo le eno stvar in ne opazimo, kako čas hiti in pri tem pozabimo na ostale okoli nas. Ko se tega zavemo, je pogosto že prepozno. Zato je pomembno, da si vzamete čas za pomembne stvari v življenju, posvetite se jim in pri tem na pozabite na medosebne odnose. Če je pa pri vsem tem prisoten še kakšen košček čokolade, bo vsem vam zagotovo še lepše.

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več