24

jan

Čokolada brez mleka

Sladke novičke

Med bolj priljubljenimi različicami čokolade je danes prav gotovo mlečna čokolada, ki zavzema velik delež trga čokoladnih tablic, kot tudi drugih sladkosti iz čokolade. Na prodajnih policah s sladkarijami največji delež predstavlja prav mlečna čokolada in izdelki iz nje, mlečna čokolada je najbolj »običajna«, univerzalna in nasploh priljubljena. To pa zato, ker mlečni dodatek ustvari blag in sladek okus, kar so vedeli čokoladni mojstri že pred stoletji. Kaj pa, če v svoji čokoladi ne želimo mleka?

Bio presna čokolada brez mlekaMleko ni nujna sestavina čokolade. Za čokolado zadostujejo obdelana kakavova zrna, čeprav je takšna osnovna jed daleč od čokolade, kakršno poznamo danes. Človeška domišljija pa na srečo ne pozna meja, tako da smo skozi zgodovino izumili celo vrsto različnih čokoladnih izdelkih, ki se zelo razlikujejo tako po sestavinah, kot tudi po okusih in aromah ter izgledu. Tudi tisti, ki mleka v čokoladi ne želijo, tako ne bodo prikrajšani za sladkanje. Na trgu je moč dobiti številne izdelke iz čokolade brez mleka, tudi običajne čokoladne tablice, še več nadzora nad sestavinami pa imamo, če se priprave čokolade lotimo kar sami doma.

Med najbolj priljubljenimi izdelki iz čokolade brez mleka so čokoladne tablice, ki se ponašajo z visokim deležem kakava. Mleka verjetno ne bomo našli v čokoladah s 70% ali večjim deležem kakava, bomo pa med temi izdelki našli vrsto različic z vsemi mogočimi okusnimi dodatki. Skrbi, da bi odsotnost mleka pomenila slabši okus, tako gotovo ni. Takšne temne čokolade proizvajalci oplemenitijo s sadjem in oreščki ali drugimi dodatki, treba pa je vedno preveriti, ali izdelek res ne vsebuje mleka. Temna čokolada sama po sebi namreč ni nujno brez mleka, čeprav ga je v vsakem primeru veliko manj kot v mlečnih čokoladah.

Za popoln nadzor nad sestavinami čokolade brez mleka pa je najbolje, da se priprave lotimo kar doma. Izdelava domače čokolade je namreč dovolj enostavna za vsakogar, še posebej radi pa se bodo kuhanja lotili tisti gurmani, ki se radi posladkajo s povsem svojo kombinacijo čokolade in dodatkov. V osnovi za pripravo čokolade potrebujemo le kakavovo maslo in kakav v prahu, ostalo pa so dodatki po želji. Dodajamo naravna ali umetna sladila ter arome, nato pa še tiste dodatke, ki oplemenitijo okus naše domače čokolade. Še ena prednost domače pridelave čokolade je ta, da lahko čokoladno maso oblikujemo v različne izdelke in jih tako zares oblikujemo čisto po svojem okusu. Takšne čokoladne domislice so kot nalašč tudi za darila, sploh če obdarujemo osebo, ki ne more ali ne želi uživati mleka. Domača čokoladna pozornost brez mleka bo gotovo zadetek v polno!

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več