Čaj in čokolada blagodejno vplivata na zdravje

Čaj in čokolada blagodejno vplivata na zdravje
Čokoladne novosti
Čas branja: 3 minute

Čaj in čokolada sta lahko zelo zdrava, če izberemo kakovostne izdelke. Poiščite svojo najljubšo kombinacijo ali pa si privoščite čajno bombonjero.

Čaj in čokolada nista le zelo okusna kombinacija, še posebej primerna za hladne zimske večere, ampak imata tako čaj kot čokolada tudi številne koristi za zdravje. Seveda pa je pomembno, da posegate le po najkakovostnejših izdelkih iz obeh kategorij …

Koristni učinki čaja …

Čaj, še posebej pa zeleni, je bogat z antioksidanti, ki so izjemno koristni za delovanje srčno-žilnega sistema, obenem pa spodbujajo kurjenje maščob. Uživanje čaja je tako zelo priporočljivo za vse tiste, ki se želite znebiti odvečne telesne teže. 

Številne raziskave so pokazale, da naj bi antioksidanti v čaju (pa tudi v drugih živilih) preprečevali celo nastanek različnih rakavih obolenj. 

 • Uživanje čaja zmanjšuje tveganje za razvoj Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni. 
 • Redno pitje čaja se priporoča tudi vsem bolnikom z diabetesom tipa 2, saj naj bi prav čaj pomagal pri lažjem presnavljanju sladkorja. 
 • Črni čaj znižuje raven škodljivega LDL-holesterola.

Pitje čaja pomaga pri izboljševanju koncentracije in spomina. 

 • Pravi čaj povečuje kostno gostoto, posledično pa zmanjšuje tveganje za razvoj osteoporoze, ki so mu še posebej podvržene ženske med 50. in 70. letom starosti.
 • Čaj v povprečju vsebuje približno trikrat manj kofeina kot kava. Tako je dobra alternativa za vse tiste, ki vam pitje kave povzroča glavobol ali negativno vpliva na vaš spanec. 
 • Pitje čaja bo okrepilo vaš imunski sistem, zato je še posebej priporočljivo v zimskem času, ko pogosto razsajajo različni virusi.

…in koristni učinki čokolade:

 • Tudi temna čokolada vsebuje ogromno antioksidantov, natančneje flavonoidov, ki jih prav tako najdemo v čaju. Hkratno uživanje čaja in temne čokolade tako okrepi njihovo koristno delovanje, med katero spada tudi preprečevanje oksidacije krvi in protivnetni učinek. 
 • Zmerne količine temne čokolade lahko ženskam pomagajo ublažiti simptome tako imenovanega predmenstrualnega sindroma. Temna čokolada namreč vpliva na izločanje endorfina, znanega tudi pod imenom »hormon sreče«, poleg tega pa je bogata z magnezijem, ki preprečuje zadrževanje vode v telesu in sprošča mišice. 
 • Zaradi pozitivnega učinka na tvorjenje endorfina je temna čokolada koristen dodatek tudi za vse, ki se soočate z depresivnimi ali anksioznimi občutki. 
 • Določene študije so pokazale, da je uživanje čokolade zelo priporočljivo med nosečnostjo, saj naj bi preprečevalo nastanek preeklampsije, imenovane tudi nosečnostna toksemija, ki velja za eno resnejših komplikacij med nosečnostjo. Najpogostejši simptomi, po katerih jo je mogoče prepoznati, so povišan krvni tlak, zastajanje vode v telesu in s tem povezana oteklost ter proteinurija, torej prisotnost beljakovin v seču. 
 • Tudi čokolada pozitivno vpliva na srčno-žilni sistem; čaj in čokolada sta tako koristna za preprečevanje nastanka številnih srčnih bolezni, kamor spada tudi infarkt. 
 • Precej razširjen mit, povezan s čokolado, je, da je ta kriva za nastanek aken. Vendar pa so raziskave pokazale, da je to resnično zgolj mit, ki nima veliko skupnega z dejstvi, če govorimo o kakovostni čokoladi. Ta naj bi imela v resnici celo izjemno pozitiven vpliv na kožo, saj vsebuje snovi, ki delujejo kot nekakšni UV-filtri; zaščita kože pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki, ki lahko povzročijo kožnega raka, je tako precej višja pri tistih ljudeh, ki si dnevno privoščijo kakovostno temno čokolado v zmernih količinah, kot pa pri tistih, ki te navade nimajo. 
 • Flavonoidi v čokoladi poskrbijo tudi za boljše delovanje možganov in za večjo zbranost pri napornejših umskih obremenitvah. 
 • Čokolada v zmernih količinah lahko pomaga tistim, ki jih mučita vrtoglavica in pogosta slabost.


Katero kombinacijo čaja in čokolade izbrati? 

Kombiniranje čaja in čokolade je povsem prepuščeno vašemu okusu, saj se kakovostna čokolada izvrstno ujema tako s sadnimi čaji kot z nekoliko bolj izrazitimi okusi zelenega ali denimo črnega čaja. Zanimiva je lahko tudi kombinacija izbranega zeliščnega čaja s čokolado, ki so ji dodani koščki sadja. Ljubitelje čaja in čokolade pa bo zagotovo razveselila informacija, da obstajajo tudi čajne bombonjere oziroma pralineji, ki združujejo prefinjene čokoladne in čajne okuse v ubrano harmonijo, kar velja tudi za čaj z okusom čokolade, ki ga mora zagotovo pokusiti vsak pravi »čokoholik«. Prepustite se premišljeno izbranim kombinacijam čaja in čokolade, ki so obenem tudi koristne za vaše zdravje – in to dvojno koristne!

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Nekatere torte so enostavne in priprava ne zahteva veliko truda. Spet druge navzven izgledajo popolnoma preproste, njihova notranjost pa zahteva napredne slaščičarske tehnike. Za nekatere potrebujemo več časa, za druge spet manj. 
Bralni čas: 3 minute
BAM slaščičarska akademija v roku nekaj tednov odpira svoja vrata in v svoje vrste vabi vse domače in profesionalne slaščičarje.
Bralni čas: 2 minuti
Pri Mojačokolada.si  potrebujemo tvojo pomoč! Natančneje, pripravljamo  BAMbastičen izziv , ki ti lahko omogoči nekaj mesečno zalogo najboljših izdelkov za peko BAM!

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.