Bela čokolada - čokolada, ki v resnici ni čokolada

Bela čokolada - čokolada, ki v resnici ni čokolada
Čokoladne novosti
Čas branja: 3 minute

Pravi posebnež med čokoladami je bela čokolada, ki je marsikomu najslajša, a se v resnici sploh ne smatra za pravo čokolado.

Je bela čokolada sploh čokolada?

Bela čokolada je zagotovo prava posebnica med čokoladami. Zaradi svoje sestave je ne bi smeli uvrščati med prave čokolade, saj je popolnoma brez nemastnih kakavovih delov. Po evropski zakonodaji, kateri sledi tudi Slovenija, se lahko za čokolado smatra le hrana, ki vsebuje vsaj 2,5% suhih nemastnih kakavovih delov. Bela čokolada pa vsebuje le kakavovo maslo, ki ne spada med suhe nemastne kakavove dele, sladkor ter mlečne delce, med katerimi prevladuje vanilja ter drugi dodatki.

Tako bela čokolada dejansko vsebuje snovi, ki so pridelane iz kakavovca. A po zakonodaji, ki določa, da mora čokolada, če želi biti klasificirana kot čokolada, vsebovati nemastne kakavove dele, bele čokolade ne uvrščamo med prave čokolade.

Ker pa je bela čokolada po svojih lastnostih tako podobna čokoladi, saj je sladkega okusa, lomljiva ter tudi po izgledu podobna čokoladi, se je je prijelo ime »čokolada«, ki se ga danes ne more znebiti.

Posledica edinstvene sestave bele čokolade pa je tudi zanimivo dejstvo, da je bela čokolada najbolj lomljiva vrsta čokolade.

Kakavovo maslo – vzrok za trdnost bele čokolade

Ravno kakavovo maslo je s svojo ustrezno temperaturo tališča vzrok, da je bela čokolada pri sobni temperaturi v trdnem stanju, v ustih pa se raztopi ter za sabo pusti prijeten okus.

V zgodovini se je velikokrat zgodilo, da so proizvajalci zato, da so znižali stroške izdelave, namesto kakavovega masla v različne čokolade dodajali rastlinske ali živalske maščobe. To je prineslo spremembe predvsem v trdnosti in okusu čokolade. Pri tej zamenjavi pa je problem tudi v dejstvu, da živalske in rastlinske maščobe po toplotni obdelavi niso več zdrave ter predstavljajo obremenitev za samo telo.

Pri beli čokoladi je zamenjava kakavovega masla z maščobami rastlinskega ali živalskega izvora za proizvajalce še bolj smiselna, saj bela čokolada vsebuje veliko večji del kakavovega masla, kot pa mlečna ali črna čokolada. Da se te zamenjave ne bi dogajale, je veliko držav sprejelo omejitve, ki določajo, da mora bela čokolada vsebovati vsaj 20% kakavovega masla. Tako morajo izdelovalci čokolade upoštevati določene standarde pri sami izdelavi, ki potrošnikom zagotavljajo, da je bela čokolada, ki jo kupijo, resnično kakovostna in dobra ter da ne bo imela škodljivih vplivov na njihovo zdravje.

Ljubitelji čokolade lahko zelo enostavno ločijo, ali bela čokolada, ki so jo kupili, vsebuje kakavovo maslo ali rastlinske maščobe. Kakovostna bela čokolada, ki vsebuje kakavovo maslo, bo imela kremno do slonokoščeno barvo. Po drugi strani pa bo bela čokolada, ki vsebuje nadomestne maščobe rastlinskega ali živalskega izvora, popolnoma bela. Takšna bela čokolada bo prav tako imela slabši okus in bo bolj lomljiva, prav tako pa bo manj zdrava kot pa bela čokolada, ki vsebuje kakavovo maslo.

Uporaba bele čokolade

Zaradi svojega posebnega okusa je bela čokolada zelo uporabna v kulinariki. Tako se lahko uporabi v številnih sladicah in desertih, kjer da končnemu izdelku sladek okus ter tudi lep, bel izgled. Prav tako je možna uporaba skupaj s temno ali mlečno čokolado, kjer bela čokolada ustvari očem prijazen kontrast.
Verjeli ali ne, bela čokolada pa se ne uporablja le za pripravo sladkih jedi. Belo čokolado, tako kot tudi mlečno ter temno, lahko uporabite tudi pri pikantnih jedeh, kjer je njena uporaba znana že dolga leta. Tako so Azteki že pred več kot tisoč leti ugotovili, da je kombinacija pekočih začimb ter čokolade odlična, kar so s pridom izkoriščali v svojih čokoladnih napitkih, ki so jim dodajali čili. Tako se še danes vse vrste čokolad uporabljajo v mehiški ter evropskih kuhinjah, predvsem v kombinacijah z začinjenimi mesnatimi jedmi, kjer so odlična dodatna začimba, ki izboljša okus glavne jedi.

Pomembno pa je, da si zapomnite dejstvo, da je čokolada, pa naj bo bela, temna ali mlečna, še vedno hrana, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov ter tudi maščob, ki lahko v večjih količinah telo precej obremenijo. Zato je pomembno, da ste pri uživanju te odlične slaščice, ki ji rečemo čokolada, zmerni in jo uživate v manjših koščkih ter brez občutkov krivde, da ste je pojedli preveč.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Potopite se v svet popolnega razvajanja in uživajte, medtem ko je vaše telo ovito v eno izmed najslajših naravnih snovi – čokolado.
Bralni čas: 1 minuta
Pred dokončno odločitvijo je bilo manj kot teden dni. Ključno vprašanje na katerega skoraj do zadnjega nismo imeli odgovora je: Gremo na morje ali gremo z avtodomom po Gorenjski?
Bralni čas: 1 minuta
Dragi čokoholik, zdaj si na vrsti ti! Želimo si, da bi bile naše spletne poličke polne tako novih kot že obstoječih izdelkov. Želimo si, da bi naši izdelki, tako obsotoječi kot novi, izgledali tako noro dobro kot tudi so!  

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.