BAM čokolada in načini uporabe

BAM čokolada in načini uporabe
Čokoladni nasveti
Čas branja: 3 minute

BAM je vrhunska linija izdelkov ustvarjena z vizijo, da premium kvaliteto čokolade in izdelke za peko približamo tudi domačim ustvarjalcem slaščic.

Zdaj lahko z njo ustvarjajo tudi vsi ljubiteljski ustvarjalci sladic! Kolekcijo čokoladnih in kakavovih izdelkov za pripravo slaščic BAM smo sestavili iz skrbno izbranih čokolad ter kakava vrhunske kvalitete ter preverjeno odličnega okusa.

V kolekciji BAM čokolade, lahko najdete čokolade različnih vrst; od klasične temne, do takšne, ki je roza barve ne da bi za to potrebovali kakšna barvila. Ker je kolekcija tako raznovrstna, v spodnjem besedilu posredujem nekaj idej, kdaj uporabiti kakšno od čokolad.

1. BAM - temna čokolada

BAM Temna čokolada vas bo navdušila s svojo univerzalnostjo, saj jo resnično lahko uporabimo pri večini čokoladnih receptov. Idealna je tako za pripravo krem, ganašov, mousse-ov, sladoledov, piškotov, biskvitov, souflejih in drugih kremastih čokoladnih struktur. Uporabimo jo lahko tudi za modeliranje in pripravo čokoladnih dekoracij. Prav tako pa je znanstveno dokazano, da temna čokolada vsebuje določene snovi, ki imajo pozitiven vpliv na človeško telo. Še en razlog več, da posežete po temni čokoladi.

2.BAM - bela čokolada

Idealna je tako za vlivanje tablic, pralinejev in za pripravo krem, ganašov in mousse-ov. Uporabimo jo lahko tudi za pripravo čokoladnih dekoracij. Čokolada vsebuje pravo kakavovo maslo in pravo vanilijo, kar se odraža na pristnem čokoladnem okusu. Verjeli ali ne, bela čokolada pa se ne uporablja le za pripravo sladkih jedi. Belo čokolado, tako kot tudi mlečno ter temno, lahko uporabite tudi pri pikantnih jedeh, kjer je njena uporaba znana že dolga leta. Tako so Azteki že pred več kot tisoč leti ugotovili, da je kombinacija pekočih začimb ter čokolade odlična, kar so s pridom izkoriščali v svojih čokoladnih napitkih, ki so jim dodajali čili. Tako se še danes vse vrste čokolad uporabljajo v mehiški ter evropskih kuhinjah, predvsem v kombinacijah z začinjenimi mesnatimi jedmi, kjer so odlična dodatna začimba, ki izboljša okus glavne jedi.  

3. BAM - mlečna čokolada

Ima sladek in bolj blag okus od temne čokolade, pogosto pa lahko njen okus spominja na sveže mleko ali karamelo. Tako kot temna, je tudi mlečna čokolada idealna za kreme, mousse, ganaše, sladolede, piškote, biskvite in druge kremaste čokoladne strukture. Najbolje pa se obnese v receptu za sladico v kozarcu - trojna čokoladna krema.


4. Namigi za uporabo BAM čokolade

TOPLJENJE: BAM čokolada ima eno veliko prednost in to je, da je v obliki kapljic. Kapljice pri taljenju čokolade pomagajo, da se le ta enakomerno topi. Čokolado lahko topimo nad vodno kopeljo, kadar se nam res mudi ali nimamo druge možnosti, jo lahko sicer raztopimo v mikrovalovni pečici, vendar moramo zagotoviti sprotno mešanje, drugače se čokolada ne bo tako enakomerno raztopila. Priporočljivo je, da čokolado iz mikrovalovne pečice vzamemo vsakih deset sekund, jo premešamo, damo nazaj in postopek ponavljamo, dokler se čokolada ne raztopi.

Pri taljenju čokolade z vodno kopeljo (NAVODILA: za topljenje najprej v večjo kozico nalijemo vodo in nanjo položimo manjšo. Pazimo, da ne nalijemo preveč vode, saj se zgornja, manjša kozica, vode ne sme dotikati. Nato v manjšo kozico dodamo čokoladne kapljice oziroma manjše koščke čokolade.) pa je najbolj pomembno, da pazimo, da voda ne pride v stik s čokolado, saj lahko na tak način nastanejo grudice.

ČOKO-NASVET: bela čokolada je za topljenje najbolj občutljiva. Belo čokolado segrevajte počasneje in bodite res pozorni, da se zaradi previsokih temperatur ne segreje prehitro.

Stopljena čokolada je verjento najbolj okusna takrat, ko se čudovito preliva po kaskadah čokoladne fontane. Za fontano je priporočljiva posebna čokolada, ki je namenjena prav za topljenje v čokoladni fontani. Od drugih čokolad se razlikuje po tem, da vsebuje veliko več kakavovega masla, ki poskrbi, da je čokolada lepo tekoča in da omogoča svilnato gladek pretok skozi fontano. Izbirate lahko med BAM belo, mlečno ali temno čokolado za fontano.

Urša R.
Urednica
Bi lahko imela še lepše delo, kot je delo s čokolado?

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Tudi če sama panna cotta izgleda izjemno elegantna in zahtevna sladica, je v resnici panna cotta pripravljena le s tremi sestavinami: želatino, sladko smetano in sladkorjem. Skupaj z našimi nasveti in triki, vas priprave naj ne bo več strah.
Bralni čas: 3 minute
Obožujemo dobro rolado.   Rolada je impresivna in navdušujoča sladica. Toda pridobiti rolado s popolno spiralo je lahko težavno, saj se lahko zlahka razpoči ali zlomi. Pripravili smo trike in nasvete, s katerimi boste poenostavili pripravo svoje naslednje rolade.
Bralni čas: 2 minuti
Ste v ekipi bele čokolade? Ali bolj prisegate na čokolado mlečnega okusa ali na dekadentno temno čokolado? Ne glede na to, v kateri skupini ste, je kar nekaj različnih načinov, kako uporabiti čokolado. Eden izmed njih je uporaba v sladicah, za kar pa je običajno potrebno čokolado raztopiti.

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.