Ali je presna čokolada res bolj zdrava od običajne?

Ali je presna čokolada res bolj zdrava od običajne?
Sladke novičke
Čas branja: 4 minute

Presna čokolada ni le izjemno okusna alternativa običajni čokoladi, ampak vsebuje tudi večji delež koristnih hranil in antioksidantov.

Ljubitelji čokolade pogosto iščemo načine, kako upravičiti svojo sladko pregreho. Zdi se, da je presna čokolada izvrstna rešitev za vse sladkosnedneže, ki jim obenem ni vseeno za zdravje. Vendar pa se pojavljajo tudi številni skeptiki, ki menijo, da je nemogoče, da bi bila lahko sladica zdrava – da torej razvajanje brbončic in visoka vsebnost koristnih hranil enostavno nista kompatibilna. Tako smo se odločili raziskati, kaj se v resnici skriva za tem nekoliko skrivnostnim, a v zadnjem času vse bolj priljubljenim živilom, ki se imenuje presna čokolada.

Postopek izdelave

Kakavova zrna so v procesu izdelave običajne čokolade podvržena različnim procesom – od fermentacije do praženja, ki poteka pri zelo visokih temperaturah, kar poskrbi za značilno barvo in okus končnega izdelka. Posebnost presne čokolade pa je, da se namesto praženja uporablja povsem naravna metoda, in sicer sušenje kakavovih zrn na soncu. To sicer zahteva precej več časa, posledično pa je načeloma nekoliko višja tudi cena čokolade, vendar pa ravno takšen postopek izdelave omogoča, da se ohrani precej več koristnih snovi.

Bistvo presnega načina prehranjevanja je namreč ravno težnja po ohranitvi koristnih hranil, ki jih običajen način pripravljanja jedi, ki vključuje tudi segrevanje na visoke temperature, pogosto uniči.

Presna živila so torej vsa tista živila, katerih posamezne sestavine v postopku izdelave niso bile segrete na več kot 42 °C. Za presno čokolado je značilno tudi, da ne vsebuje nobenih predelanih sestavin (na primer rafiniranega sladkorja itd.), vsebuje pa zelo visok delež kakava (vsaj 75 % odstotkov), načeloma pa tudi višji delež kakavovega masla kot druge vrste čokolade. Tako kot običajnim čokoladam ji lahko v procesu izdelave dodamo različne dodatke, denimo sadje, vaniljo, meto in podobno.

»Superhrana« – zgolj mit?

O presni čokoladi se pogosto govori kot o tako imenovani superhrani. V to skupino spadajo še živila, kot so goji jagode, spirulina, kokosova voda, maca in podobno. Morda se zdi, da gre večinoma za precej eksotične zadeve, vendar pa oznako superhrana povezujemo tudi s številnimi za naš prostor precej značilnimi živili oziroma rastlinami, ki so dostopne na praktično vsakem koraku, in to povsem brezplačno. Tako je recimo navadna kopriva, ki jo mnogi dojemajo kot nadležen plevel, v resnici izjemno koristna rastlina, ki vsebuje ogromno nujno potrebnih hranil.

In prav visok delež zdravju koristnih hranilnih snovi je tisto, kar določeno hrano »spremeni« v superhrano.

Mnogi so sicer skeptični do te oznake, češ da ne gre za natančno oziroma strokovno definiran termin, zato so možne številne manipulacije in izrabljanje izraza v marketinške namene. Kakor koli že, če pristajamo na oznako ali ne, neizpodbitno dejstvo ostaja, da vsebuje presna čokolada v primerjavi z običajno precej višji delež železa, cinka, magnezija in vitamina C, poleg tega pa je tudi bolj bogata z antioksidanti, torej s snovmi, ki preprečujejo nastanek številnih bolezni (med njimi tudi različnih vrst raka). Funkcija antioksidantov je, da vežejo škodljive radikale in s tem preprečujejo tako imenovani oksidativni stres, ki se sicer ne kaže z jasnimi simptomi, ki bi bili hitro opazni, ampak človeškemu organizmu škoduje predvsem dolgoročno, saj je odgovoren za nastanek različnih kroničnih bolezni. Ne glede na to, ali je presna čokolada zares »superhrana« ali ne, je tako vsekakor dobra alternativa večini običajnih čokolad, ki si jo lahko v zmernih količinah privoščite brez slabe vesti.

Domače presne sladice

Presno čokolado lahko uživate kot samostojen priboljšek, lahko pa jo uporabite tudi kot eno izmed sestavin za pripravo sladic, tako običajnih kot v celoti presnih, ki postajajo v zadnjem obdobju pravi hit. Za osnovo se pri takšnih sladicah namesto klasičnih biskvitov iz jajc, moke itd. večinoma uporabljajo različni oreščki. Pri pripravi morate upoštevati, da je presna čokolada nekoliko bolj grenka od običajnih čokolad, zato jo načeloma kombiniramo s sestavinami, ki vsebujejo malce višji delež naravnega sladkorja (banane, datlji itd.), vendar se lahko odlično obnese tudi v kombinaciji s kiselkastimi gozdnimi sadeži, če so vam takšni okusi všeč, seveda. Možnosti je torej ogromno.

Recepte, ki jih vse pogosteje najdevamo kar na spletu, uporabljajte zgolj kot izhodiščno idejo, ki jo poskušajte vedno začiniti še s ščepcem lastne domišljije.

Tako pripravljene presne sladice ne bodo zgolj izjemno okusne in obenem zdrave, ampak tudi povsem unikatne, saj boste vanje vložili košček sebe, kar bodo zagotovo znali ceniti tudi tisti, ki jim boste postregli svojo kulinarično mojstrovino. Ne skrbite, če domače presne sladice ne bodo najbolj privlačne na pogled, saj je precej bolj pomembno, da so to sladice, pripravljene z ljubeznijo – in takšna hrana si, naj bodo mnenja strokovnjakov še tako zelo deljena, zagotovo zasluži ime »superhrana«. Pa dober tek!

 

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 4 minute
Pred tabo je praznovanje, za peko sladic pa so zadolžili prav tebe. Glavna igralka bo torta. Kako torej pripraviti najboljšo torto? S tabo delimo nekaj nasvetov, s katerimi priprava torte ne bo stres ampak zabava.
Bralni čas: 4 minute
Vanilija je kraljica začimb. Poleg cimeta, je največkrat uporabljena v sladicah. Poleg tega vpliva na naše razpoloženje in celo pomaga pri utrujenosti in tesnobi. Toda, kako jo uporabiti?
Bralni čas: 3 minute
Nekatere torte so enostavne in priprava ne zahteva veliko truda. Spet druge navzven izgledajo popolnoma preproste, njihova notranjost pa zahteva napredne slaščičarske tehnike. Za nekatere potrebujemo več časa, za druge spet manj. 

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.