Ali čokoladni mafini res koristijo vašemu zdravju?

Ali čokoladni mafini res koristijo vašemu zdravju?
Sladke novičke
Čas branja: 3 minute

Verjetno ga na svetu ni človeka, ki ne bi maral mafinov, saj obstaja toliko različnih vrst in kombinacij, od sladkih do slanih, od sadnih do čokoladnih, od mesnih pa do zelenjavnih … Skratka, za vsakogar se nekaj najde.

Priljubljeni že v 19. stoletju

Mnogi ne vedo, da v grobem obstajata dve vrsti mafinov: angleški in ameriški. Pri prvih se kot sredstvo za vzhajanje uporablja kvas, na pogled pa so bolj ploščate oblike. Pri pripravi ameriških mafinov, ki so nam tudi bolj poznani, pa se uporabljata pecilni prašek in soda bikarbona. Na prvi pogled so podobni majhnim torticam, pa tudi način njihove priprave se od priprave tortic oziroma cupcakeov ne razlikuje prav dosti. Imajo prav posebno, gobam podobno obliko, običajno pa so nekoliko manj sladki kot običajne tortice in kolački.

Njihova posebnost je tudi to, da se lahko jedo za zajtrk, kosilo ali večerjo (ali pa vmes), odvisno od okusa in preferenc vsakega posameznika. Kljub temu, da so višek svoje popularnosti doživeli šele v zadnjih letih, saj jih ponuja že malodane vsaka pekarna in kavarna, pa v resnici niso tako novo odkritje – recepte zanje namreč lahko najdemo že v ameriških kuharskih knjigah iz 19. stoletja.

Čokoladni mafini na sto in en način

Se sprašujete, kakšni mafini so med ljudmi najbolj priljubljeni? Brez najmanjšega dvoma čokoladni! Čokolada kot glavna sestavina te slaščice pa nikakor ni omejitev pri njeni pripravi – tudi v tem primeru je možno kombinirati različne vrste čokolade z različnimi sestavinami. Čokoladni mafini odlično sovpadajo z raznimi oreščki, kokosom, kakavom, rozinami ali pa z različnimi vrstami sadja. 

Vsem čokoholikom, ki mafine najraje kombinirate s slednjim, pa ponujamo nekaj nasvetov, kako pravilno kombinirati določeno vrsto čokolade z izbranim sadjem:

  • Mafini z belo čokolado lepo sovpadajo s kislim sadjem, kot so citrusi in določeni gozdni sadeži, izvrstna pa je tudi kombinacija bele čokolade in zelo sladkega sadja, kot npr. melon in breskev,
  • mafini s temno čokolado se zaradi nekoliko bolj grenakega okusa odlično podajo v kombinaciji z bananami in citrusi,
  • mafini z mlečno čokolado pa so dobri tako v kombinaciji s sladkim kot tudi z bolj kislim sadjem, saj je mlečna čokolada vmesna različica bele in temne čokolade.

Seveda pa lahko kombiniramo različne vrste čokolade in mafine popestrimo tudi s čokoladnimi ali lešnikovimi namazi, ki lepo popestrijo njihov okus.

Čokolada za zajtrk?

In še ena razveseljujoča novica za tiste, ki ste na začetku članka ob omembi mafinov za zajtrk zastrigli z ušesi – raziskovalci na univerzi Syracuse v New Yorku so nedavno odkrili, da ima čokolada, v kolikor jo redno uživamo, številne pozitivne učinke na naše zdravje. Izboljšuje denimo naše kognitivne zmožnosti in spomin ter abstraktno razmišljanje. To pa še ni vse – na univerzi v Tel Avivu so odkrili celo, da so tisti, ki vsako jutro pojedo kos čokoladne torte, bolj motivirani pri svojem delu, obenem pa celo lažje shujšajo. 

Vse to se sliši nekoliko privlečeno za lase, kajne? Pa ni – razlog za vse te trditve se skriva v dejstvu, da naši možgani čez dan potrebujejo veliko energije vse od trenutka, ko se prebudimo. Ker telo zgodaj zjutraj bolj učinkovito predeluje hrano in energijo, mu kos čokoladne torte (ali v našem primeru mafina) lahko pomaga, da možgane učinkoviteje oskrbi z energijo. In ker je presnova zjutraj hitrejša kot pozneje v dnevu, je manj tudi možnosti za nastanek neprijetnih maščobnih oblog. 

A zakaj je čokolada sploh tako koristna za naše zdravje? Eden od razlogov je visoka vsebnost flavonoidov, ki kot močni antioksidanti pomagajo ohranjati spomin, nas varujejo pred rakom in nekaterimi obolenji srca in ožilja ter drugimi degenerativnimi boleznimi, povezanimi s starostjo.

Malo za šalo malo za res zato lahko rečemo, da en čokoladni mafin na dan, odžene zdravnika stran!

Za vse tiste, ki so jih čokoladni mafini že prepričali, pa še kratek namig – če želite pripraviti okusne mafine z zmanjšanim deležem ogljikovih hidratov, vam svetujemo uporabo odlične mešanice za čokoladno pecivo Low Carb, s katero lahko čokoladno pecivo pripravite brez dodanega sladkorja. Zdravo in okusno!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 4 minute
Pred tabo je praznovanje, za peko sladic pa so zadolžili prav tebe. Glavna igralka bo torta. Kako torej pripraviti najboljšo torto? S tabo delimo nekaj nasvetov, s katerimi priprava torte ne bo stres ampak zabava.
Bralni čas: 4 minute
Vanilija je kraljica začimb. Poleg cimeta, je največkrat uporabljena v sladicah. Poleg tega vpliva na naše razpoloženje in celo pomaga pri utrujenosti in tesnobi. Toda, kako jo uporabiti?
Bralni čas: 3 minute
Nekatere torte so enostavne in priprava ne zahteva veliko truda. Spet druge navzven izgledajo popolnoma preproste, njihova notranjost pa zahteva napredne slaščičarske tehnike. Za nekatere potrebujemo več časa, za druge spet manj. 

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.