9 razlogov zakaj bi morali uživati temno čokolado vsak dan

Čokoladne novosti
Čas branja: 2 minuti
Vsi mi, ki preprosto obožujemo čokolado, pravzaprav nikoli ne potrebujemo razloga za uživanje čokolade - že to, da imamo tablico kvalitetne temne čokolade vedno v predalu je samo po sebi dovolj.

Vsi mi, ki preprosto obožujemo čokolado, pravzaprav nikoli ne potrebujemo razloga za uživanje čokolade - že to, da imamo tablico kvalitetne temne čokolade vedno v predalu je samo po sebi dovolj. Za vse tiste, ki pa imate ob uživanju čokolade malček slabe vesti, naj vas potolažimo: Čokolada z visokim odstotkom kakava je obvezen del vsake zdrave diete. Nekateri celo priznavajo, da bi temno čokolado morali uvrstiti na dnevne jedilnike.

V tem članku bomo našteli 9 razlogov zakaj bi se morali prav vsi počutiti dobro ob uživanju naše sladke temne čokoladne razvade:

1.) Temna čokolada nas naredi srečne

Ne zgolj zaradi tega, ker je njen okus preprosto božanski (čeprav tudi to pripomore k temu), vendar ker vsebuje ključno snov imenovano triptofan. Triptofan je namreč aminokislina, ki jo uporabljajo možgani za produkcijo serotonina (nevrotransmiterja, ki povzroča občutek sreče).

Čokolada nosečnost2.) Temna čokolada vsebuje visoko vsebnost kvalitetnih vlaknin

100 gramska temna čokolada z visoko vsebnostjo kakava (70-85%) vsebuje 11 gramov topnih vlaknin. Topne vlaknine pomagajo pri zniževanju holesterola, dlje časa ohranjajo občutek sitosti in so odlične za naša prebavila.

3.) Uživanje temne čokolade je dobro za naše možgane

Po poročanju strokovnjakov naj bi uživanje čokolade bistrilo um in preprečevalo nastanek demence. Štiridesetletna študija je namreč pokazala, da so ljudje, ki so redno uživali čokolado imeli boljši spomin. 

4.) Temna čokolada je odlična za naše srce

Uživanje temne čokolade znižuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Ena izmed študij je celo prikazala povezavo uživanja čokolade pet- ali več-krat tedensko z več kot 57 odstotnim izboljšanjem tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja.

5.) Temna čokolada naredi srečnejše otroke

Le kdo si ne želi imeti srečnih otrok? Finci so v znanstveni študiji dokazali, da matere, ki uživajo več čokolade med nosečnostjo imajo kasneje bolj srečne in manj sitne otroke. 

6.) Temna čokolada vsebuje ogromno flavnoidov

Flavnoidi so namreč močan naravni antioksidant, ki znižujejo krvni pritisk, uravnavajo raven holesterola in pozitivno vplivajo na ohranjanje zdravja krvnih žil. 

7.) Temna čokolada je odlična za našo kožo

Zaradi vsebnosti fenolov in katehinov (dva naravno prisotna antioksidanta v kakavu) nas uživanje temne čokolade ščiti pred sončnimi opeklinami.

8.) Temna čokolada je naravno sredstvo za lajšanje stresa

Temna čokolada dokazano znižuje raven stresnih hormonov.

9.) Majhni otroci pravzaprav ne marajo grenkega priokusa kakava v temni čokoladi in je zato ne bodo delili z nami - Več za nas! ;)

Povzeto po: HuffingtonPost.com

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 2 minuti
Moja čokolada ponuja širok nabor najrazličnejših čokoladnih izdelkov. Vse izdelke skrbno pripravimo, nekatere personaliziramo, jih zapakiramo in kar najhitreje dostavimo do tebe, čokoholik.
Bralni čas: 4 minute
Čokoholiki, spremljate zadnje čokoladne novice? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem verjetno že veste, da se je nekaj dni nazaj v Zagrebu odprl Muzej čokolade. Ja, prav ste prebrali! Samo dobro uro in pol iz Ljubljane se je odprl muzej, ki je pravi raj za vse ljubitelje čokolade.
Bralni čas: 3 minute
Od tebe za  njega. Vemo, da znajo rojstnodnevna darila za moške predstavljati kar velik izziv. Medtem ko večina žensk večkrat na dan pove kakšen namig ali željo za darilo, so moški glede obdarovanja in daril precej bolj redkobesedni.

Toliko čokolad, da te spravijo ob pamet.

Ne zamudi čokoladnih novosti in novitet.