5 razlogov, zakaj je čokolada popolno darilo za punco

5 razlogov, zakaj je čokolada popolno darilo za punco
Sladke novičke
Čas branja: 3 minute

Želite svoji boljši polovici podariti darilo za rojstni dan, obletnico ali katero drugo priložnost, a vam zmanjkuje idej, kaj bi ji poklonili?

Potem ste na pravem mestu, saj vam mi ponujamo preprost, a učinkovit nasvet – podarite ji čokolado!

Je čokolada res »ženska hrana«?

To prepričanje je vsesplošno razširjeno, vendar pa ni kar iz trte izvito. Da imajo ženske raje čokolado kot moški, je pokazala študija, v kateri so ugotovili, da več kot 30 % žensk dnevno sanjari o čokoladi, v primerjavi z bistveno nižjim deležem moških, ki znaša 11 %. Nekateri raziskovalci trdijo, da se razlog skriva v dejstvu, da čokolada sprošča dopamin v ženskih možganih, ki skrbi za prijetno razpoloženje. Ženske naj bi bile tudi bolj čustveno navezane na hrano, predvsem na čokolado – zato bo ta nedvomno izvrstno darilo za punco, ki vam je ukradla srce.

Koristi zdravju

Drug razlog, ki govori v prid čokoladi, je zdravstvene narave. Pred nekaj leti so na Švedskem izvedli raziskavo, v kateri so preučevali 33.000 žensk med 49. in 83. letom starosti, ki niso nikoli imele raka, diabetesa, srčnih bolezni ali doživele kapi. Ugotovili so, da so imele ženske, ki so uživale največ čokolade, 20 % manj možnosti za nastanek kapi. Kakav v čokoladi namreč vsebuje flavonoide, ki imajo antioksidativne lastnosti in lahko preprečujejo nastanek slabega holesterola, ki je eden izmed krivcev za kardiovaskularne bolezni, vključno s kapjo. Čokolada naj bi zniževala tudi krvni pritisk in odpornost na inzulin ter ščitila pred nastankom krvnih strdkov.

Ugotovili so, da so imele ženske, ki so uživale največ čokolade, 20 % manj možnosti za nastanek kapi

Seveda ima čokolada zdravilne lastnosti le, če je kakovostna in če jo uživamo zmerno. Mnogi čokoladni izdelki vsebujejo dodatne sestavine, ki nimajo pravih vrednosti in so lahko tudi zdravju škodljive. Zdravju najbolj prijazna je kakovostna temna čokolada, ki vsebuje le kakavovo maso in kakavovo maslo ter zelo nizek delež sladkorja.

Čokolada ima bogato preteklost

Čokolado so kot denarno valuto uporabljali že Azteki in Maji, višji sloji in vojščaki pa so pili napitke, imenovane xocolatl, izdelane iz kakava, čilija, začimb in vode. Kakav je bil v preteklosti znan tudi kot izjemno priljubljeno zdravilo, saj so med drugim z njim zdravili kašelj, pomagal naj bi tudi proti izpadanju las. Njegove mnoge koristne lastnosti je kmalu spoznal tudi Krištof Kolumb, ki ga je prvi prinesel v Evropo. Če boste svoji punci povedali vse te zanimive informacije, bo čokolada ob naslednjem sladkanju še toliko slajša.

Primerna je za vse priložnosti in vsakogar

Ne glede na to, za katero priložnost gre, čokolada je vedno primerno in zaželeno darilo. Poleg tega je dandanes na voljo toliko različic čokolade in čokoladnih izdelkov s takšnimi in drugačnimi dodatki, da se zagotovo najde prava za vsakogar. Naj gre za mlečno, belo ali temno čokolado, takšno z okusom kave, sadja, ali z dodatkom čilija ali soli … Vse dokler veste, kaj vaši najdražji najbolj prija, bo čokoladno darilo zagotovo zadetek v polno.

Ima pomembno simbolično vrednost

Čokolada je eno izmed tistih daril, ki je povezano z daleč največ simbolike. Ne glede na to, za kakšno vrsto čokolade gre, ta izraža razkošje. Njen bogat in žameten okus prebudi še tako zahtevne brbončice in pričara neizmerno ugodje. Že Azteki so jo tako občudovali, da so jo poimenovali kar hrana bogov, v nekaterih kulturah pa je bila vredna celo več od zlata.

Čokolada je tudi znak ljubezni – naj gre za mlečno, temno, belo čokolado, vročo čokolado ali druge izdelke iz čokolade, čokolada preprosto izraža ljubezen in užitek, zato je to darilo za punco, s katerim zagotovo ne boste zgrešili. Še posebej bo vesela čokolade, ustvarjene posebej zanjo – izberite okus in posip, ki ga ima vaša draga najraje, sladko darilo lahko popestrite še z ljubeznivim sporočilcem.

Viri:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/235781.php
- https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/oct/17/gender-eating-men-women

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Potopite se v svet popolnega razvajanja in uživajte, medtem ko je vaše telo ovito v eno izmed najslajših naravnih snovi – čokolado.
Bralni čas: 1 minuta
Pred dokončno odločitvijo je bilo manj kot teden dni. Ključno vprašanje na katerega skoraj do zadnjega nismo imeli odgovora je: Gremo na morje ali gremo z avtodomom po Gorenjski?
Bralni čas: 1 minuta
Dragi čokoholik, zdaj si na vrsti ti! Želimo si, da bi bile naše spletne poličke polne tako novih kot že obstoječih izdelkov. Želimo si, da bi naši izdelki, tako obsotoječi kot novi, izgledali tako noro dobro kot tudi so!  

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.