5 destinacij za ljubitelje čokolade

5 destinacij za ljubitelje čokolade
Zgodbe o čokoladi
Čas branja: 3 minute

Znaš našteti vsaj 5 detinacij za ljubitelje čokolade? 5 destinacij, kjer lahko vsak čokoholik razvaja svoje okuse? Naj ti pomagam! Destinacije, kjer poleg kvalitetne čokolade najdeš še ostala čokoladna doživetja.

Ni greh, če si priznaš, da je čokolada tista stvar, ki te potolaži. Še manj pa je greh priznati, da je vsaka čokolada dobra. Jaz pa ti povem, da ni greh, da je lahko čokolada, ki jo ješ, tudi zdrava in zato sploh ne rabiš imeti slabe vesti.

Zate sem pripravila 5 destinacij za ljubitelje čokolade. Pet meni najbolj zanimivih destinacij, ki poleg kvalitetne čokolade ponujajo še ostala čokoladna doživetja.

1. Festival čokolade v Italiji

Festival "Evročokolada" se vsako leto odvije v jesenskih časih, meseca oktobra. Je največji sladki festival, ki vsako leto v mesto Perugia v Italiji, privabi številne obiskovalce. Perugin je rojstni kraj slavnega izdelovalca čokoladnega bonbončka Baci, zato se festival že od leta 1996  odvija v tem kraju. Vsako leto se festivala drži posebna tematika, ki se je tako držijo vsi razstavljalci. V letu 2019 je bila tematika posvečena čokoladi in kinu. Razstavljalci so tako v lanskem letu ustvarjali čokoladne kipe v naravni velikosti. Podobe junakov pa so povzeli iz filmov Ostržek, Zvezdnih stez, nekateri so pogumno izbrali tudi tematiko filma La Dolce Vita. Če te obisk še ni zamikal, te mogoče zdaj, ko ti povem, da lahko ostanke čokolade pojejo obiskovalci! Ga boš letos obiskal tudi ti?

2. Švica, dežela čokolade

Ure, noži in seveda, čokolade! To so kvaliete dežele Švice. Švicarska čokolada je poznana tudi kot znamenitost. Veš, da ima vsaka vas svojo čokoladnico? Maison Callier, najstarejša švicarska čokoladnica, leži v naselju Broc. Naselje je tako nepoznano, da ga, če ne bi bilo čokoladnice, zagotovo nihče ne bi obiskal. Z dvigalom se popelješ do multimedijskega prikaza izvira čokolade, ki se razprostira skozi devet sob! Najprej te popeljejo na sam začetek, v odbobje Majev in Aztekov. Veš, da so Maji in Azteki čokolado pili kot napitek preden so šli v boj? Še ena pozitivna stvar čokolade. Sledi vkrcanje na jadrnico, ki je pripeljala prve vreče kakvovih zrn v Evropo. Švica je država, kjer je je poraba čokolade na prebivalca med večjimi, čeprav so kakavova zrna k njim prišla med zadnjimi. Obisk traja približno uro in pol, konča pa se tako, da si vsak obiskovalec pripravi svojo lastno čokolado.

3. Španija, priljubljena destinacija

Prvi Evropejci, navadni vojaki, ki so v 18. stoletju prinesli čokolado iz Južne Amerike v Evropo, so bili ravno Španci. Leta 2000 so v nekdanjem samostanu Sant Agusti odprli muzej in ga poimenovali Museu de la Xocolata. Muzej čokolade ponuja pot skozi izvor čokolade; njen prihod v Evropo, zdravilnimi in hranilnimi vrednostmi in še več. Muzej je razdeljen na osem različnih področij. Shop Cafe, kjer lahko preiskusite čokolado kot vroč ali hladen napitek, pokušino pa spremlja domače pecivo. Tu si lahko kupiš tudi španske čokolade in ostale španske specialitete. Sledita kakav in čokolada ter kratek zgodovinski razvoj, tu ti pojasnijo, kako iz kakava nastane čokolada ter zgodovinski nastanek čokolade. Ves postopek si lahko ogledaš tudi v audiovizualni različici. Slaščice, ustvarjanje in umetnost so področja, ki so namenjena prikazu čokolade v umetnine skozi roke najboljših slaščičarjev. Pogledaš si lahko tudi stroje, ki so namenjeni izdelavi čokolad. S predhodno rezervacijo pa se lahko udeležiš šole v kateri se naučiš ustvarjanja čokolade.

4. Bariloche, Argentina: Mala Švica in čokolada

Bariloche, znan tudi kot prestolnica argentinske čokolade, se nahaja na jugozahodnem delu Argentine, blizu čilske meje. V mestu "Mala Švica", ki je delo arhitekta Ernesta de Estrada, poleg tipičnih lastnosti, ki odražajo švicarske pokrajine, najdemo tudi številne čokoladnice. Najdeš jih na aveniji Mitre, Argentinci jo imenujejo kar "Avenue of Chocolate Dreams". V vsaki čokoladnici imajo na voljo čokoladne degustacije, kjer lahko okušaš različne vrste čokolad. Sliši se odlično in zanimivo, ne?

5. Čokoljana by Mojačokolada.si

Čokoladni sejem v središču prestolnice. Obožuješ čokolado in si eden tistih čokoholikov in sladkosnedcev, ki si vroče jutranje kavice in vsakdana nasploh enostavno ne morejo predstavljati brez čokolade? Če rad preizkušaš različne vrste čokolade in te med drugim zanima tudi kakšne so prednosti in slabosti čokolade, potem dogodka enostavno ne smeš zamuditi! Čokoljana je sejem, ki bo našo prečudovito prestolnico že šesto leto za en dan spremenil v sladko središče čokolade. Čokoladni svet je veliko bolj bogat, kot si večina ljudi predstavlja. Vsak ljubitelj sladke pregrehe bo našel nekaj zase! Poglej, kako smo v ekipi Moječokolada.si dogodek ustvarili lani TUKAJ.

Urša R.
Urednica
Bi lahko imela še lepše delo, kot je delo s čokolado?

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Tudi če sama panna cotta izgleda izjemno elegantna in zahtevna sladica, je v resnici panna cotta pripravljena le s tremi sestavinami: želatino, sladko smetano in sladkorjem. Skupaj z našimi nasveti in triki, vas priprave naj ne bo več strah.
Bralni čas: 3 minute
Obožujemo dobro rolado.   Rolada je impresivna in navdušujoča sladica. Toda pridobiti rolado s popolno spiralo je lahko težavno, saj se lahko zlahka razpoči ali zlomi. Pripravili smo trike in nasvete, s katerimi boste poenostavili pripravo svoje naslednje rolade.
Bralni čas: 2 minuti
Ste v ekipi bele čokolade? Ali bolj prisegate na čokolado mlečnega okusa ali na dekadentno temno čokolado? Ne glede na to, v kateri skupini ste, je kar nekaj različnih načinov, kako uporabiti čokolado. Eden izmed njih je uporaba v sladicah, za kar pa je običajno potrebno čokolado raztopiti.

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.