02

nov

3 triki za popolno krhko testo in recept za odlično čokoladno krostato

Recepti za čokoladne sladice

Je tudi vas v teh hladnih dneh že kaj zamikalo, da bi svoje proste trenutke preživeli v kuhinji in z okusno sladico presenetili svoje najdražje? Potem se lahko lotite priprave odlične čokoladne krostate; pred tem si preberite še nekaj trikov, ki vam bodo olajšali pripravo krhkega testa zanjo.

S samo 3 sestavinami do hrustljavega krhkega testa  Krhko

Krhko testo je nadvse priročno za pripravo sladkih in slanih dobrot, saj lahko iz le 3 glavnih sestavin, ki jim po okusu dodamo še druge, tako rekoč delamo čudeže. Njegova dodatna prednost je, da ga lahko pripravimo že vnaprej in zamrznemo ter uporabimo takrat, ko nam primanjkuje časa za pripravo, saj v zamrzovalniku zdrži tudi do 3 mesece. Potrebujemo le sladkor, maslo in moko, ki naj bodo v razmerju 1:2:3.

3 triki, ki vam bodo olajšali pripravo krhkega testa 

Če se priprave krhkega testa lotevate prvič, naj vam zaupamo 3 preproste trike, ki vam bodo še kako v pomoč:

1. Tako kot pri pripravi mnogih drugih sladic, je tudi pri pripravi krhkega testa pomembna prava temperatura. Poskrbite, da bodo vsi pripomočki in sestavine (tudi vaše roke, glede na to,
da boste testo oblikovali z golimi rokami) ravno prav hladne temperature.

2. Če želite pripraviti bolj rahlo testo, takoj na začetku presejte moko. Tako boste poskrbeli, da
bo v testu ravno prav zraka.

3. Če med mešanjem testa opazite, da je presuho, mu dodajte še kakšno žličko vode.

4. Hitreje kot boste gnetili testo, lažje ga boste razvaljali. Pazite le, da ga ne zgnetete preveč, saj se lahko v tem primeru maslo začne topiti, zaradi česar bo testo postalo neprijetno mastno.

Recept za čokoladno krostato

Krostata je preprost kolač oziroma pita, ki je priljubljena povsod po svetu, izhajala naj bi iz sosednje Italije. Hrustljavo krhko testo z mnogimi sladkimi ali slanimi dodatki v italijanščini simbolizira prav izraz crostata. Medtem, ko se slajše različice tega peciva običajno jedo kot sladica, slane različice služijo tudi kot samostojna jed. Seveda je vse odvisno od okusa vsakega posameznika, načini priprave se razlikujejo tudi od kulture do kulture. Najbolj priljubljene vrste sladke krostate vsebujejo konzervirano sadje (npr. marelice, breskve, češnje in jagode) ter sladko kremo, zadnja leta so še posebej zaželene čokoladne različice, ki vsebujejo čokoladno kremo z različnimi dodatki, kot so razni oreščki, mrvice, rozine in podobno. Mi bomo, kot se za prave čokoholike spodobi, pripravili čokoladno krostato. Pa veselo na delo!

Sestavine:

Za testo:
- 100 g sladkorja v prahu
- 200 g masla
- 300 g moke
- ščepec soli
- 1 rumenjak

Za glazuro:
- 200 g čokolade
- 2 žlici masla
- 250 ml sladke smetane

Pripomočki:
- večja posoda
- prozorna folija za živila
- okrogel pekač

Postopek:

1. V večjo posodo stresite moko in posolite ter naredite jamico, v katero vsujete sladkor.

2. Dodajte na koščke narezano maslo in sestavine zmešajte s prsti, da dobite vlažne drobtinice.

3. Razžvrkljan rumenjak pokapajte po testu in znova zmešajte.

4. Testo zgnetite in ga oblikujte v majhen ploščat hlebček. Ovijte ga s prozorno folijo za živila in ga za približno eno uro postavite v hladilnik.

5. Testo vzemite iz hladilnika in ga razprostrite po okroglem pekaču. Robove nekoliko prepognite, da nastane lepa skorjica.

6. Medtem v vodni kopeli stopite na koščke narezano čokolado, ki ji dodate maslo. Ko se čokolada popolnoma stopi, dodajte še sladko smetano in ko se sestavine prepojijo ter nekoliko ohladijo, zmes vlijte na testo.

7. Pecite v predhodno ogreti pečici 45 min pri 180 °C.

Okus čokoladne krostate bo še posebej lepo prišel do izraza, če boste uporabili kakovostno čokolado z vsaj 70 % kakava. Pobrskajte po bogati izbiri čokolad v naši spletni trgovini in se prepustite čokoladnim užitkom! V kolikor bi si radi delo poenostavili si poglejte tudi kategorijo že pripravljenih modelov iz krhkega testa.

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več