Vina Kunej

  Vina Kunej

  Cesta prvih borcev 40

  8280 Brestanica

  V Hiši trt, vina in čokolade izhajamo iz družinske tradicije vinogradništva in vinarstva, ki sega v konec 19. stoletja. Od takrat se je znanje o vinu nepretrgano prenašalo iz očeta na sina skozi...

  Z MojaČokolada.si sodelujemo že od 18.01.2014.

  Vina Kunej

  V Hiši trt, vina in čokolade izhajamo iz družinske tradicije vinogradništva in vinarstva, ki sega v konec 19. stoletja. Od takrat se je znanje o vinu nepretrgano prenašalo iz očeta na sina skozi pet generacij. Danes so na domačiji živeče še zadnje tri generacije, oziroma štiri, če štejemo še tiste najmlajše. Najizkušnejši in najstarejši, skoraj 90-letni član družine Anton Kunej še vedno aktivno spremlja dogajanje na kmetiji. Anton je ob močni podpori žene Stanislave na novo postavil temelje in zgradil veliko hišo v Brestanici, ki še vedno nudi toplo zavetje vsem družinskim članom. Še nedolgo tega je porezal sam vse vinograde in cele dneve prebil v vinogradniških opravilih. Trta je še vedno njegova velika ljubezen, saj jo je skrbno negoval praktično vse svoje življenje.

  Trto kot rastlino je še bolj intenzivno preučeval Antonov sin Lojze, saj se je poleg vinogradništva kot stalnice na kmetiji še bolj posvetil vzgoji trsnih sadik. Kot kmetijski inženir se je s trsničarstvom pričel ukvarjati konec 70. let prejšnjega stoletja in vse do danes. V tem času si je nabral veliko izkušenj in zelo podrobno spoznal različne sorte vinskih trt. Kot pionir je v Bizeljsko-sremiški okoliš z razmnoževanjem trsnih sadik vpeljal veliko novih sort, ki danes dajejo odlične rezultate in na ta način obogatil prej dokaj siromašen sortni izbor. Trsničarska panoga mu je omogočila, da je v začetku 21. stoletja v Brestanici zgradil povsem novo vinsko klet s kapaciteto proizvodnje 100 000 L. Pri različnih projektih, ki jih je uspešno speljal tekom kariere mu je vedno v veliko oporo stala žena Danica.

  Predstavnik tretje generacije je sin Aleš, živilski tehnolog, ki je v letu 2012 kmalu po vrnitvi iz študija vinarstva v Franciji prevzel kmetijo. Skupaj z ženo Emanuelo, Portugalko, tudi živilsko tehnologinjo po izobrazbi, se loteva novih izzivov. Prvi tak izziv je vinogradništvo, drugi pa čokolada. Obe dejavnosti so del trapistovske dediščine, ki je pomembno zaznamovala kraj Brestanico, nekoč Rajhenburg. Aleš si želi ob podpori družine nazaj oživeti ta del trapistovskega znanja. Prav zato so Kunejevi 2012 delno obnovili nekdanje vrhunske trapistovske lege na vinorodnem Sremiču. V letu 2013 pa smo odprli čokoladnico na gradu Rajhenburg, ki ponuja visokokovostne čokoladne izdelke narejene po navdihu trapistov.

  Sončni lev, zaščitni znak družine Kunej pooseblja ponos in tradicijo dragocenih izkušenj pridelovanja vinske trte in vina. V njem se skriva vse kar predstavlja Hiša trt, vina in čokolade KUNEJ. Najdemo, trto, vitice, grozdne jagode, korenine vinske trte, list vinske trte, kelih, v sredini pa veličastnega leva, ki se navdihuje po rajhenburških trapistih. Le-ti so bili pred stotimi leti motor razvoja v Brestanici, med drugim so bili tudi mojstri izdelave čokolade, vina in likerjev.

  Oglejte si naše izdelke

  ×

  Zakaj pri nas?

  5 razlogov

  za kupovanje pri nas.

  Preberi več